Video placeholde

Transsexuál Vojtěch Dyk a nová detektivka na obzoru: HBO už zase boduje

Nová řada seriálu Terapie, nový seriál od režiséra Pustiny Ivana Zachariáše, předpremiéra Ostrých předmětů, fascinující minisérie autora veleúspěšných Sedmilhářek a v neposlední řadě také setkání, na němž si nejzajímavější evropští scenáristé vyměňovali zkušenosti s psaním pro televizi. Byť je karlovarský festival primárně svátkem filmovým, HBO se na něm rozhodně nenudila.

Zdena Studenková jako stárnoucí popová ikona a transsexuál Vojtěch Dyk: diváci na karlovarské přehlídce měli možnost jako první vidět dva díly z třetí řady Terapie. U psychiatra Karla Rodena alias Marka se tentokráte sešli zhroucený otec a manžel, jenž si uvědomí, že je uvnitř žena, a diva, která za léta v šoubyznyse přestává rozlišovat mezi realitou a hrou pro média.

Scénář tentokráte nevychází ze zahraniční předlohy, třetí řadu unikátní série totiž napsali Petr Zelenka, Tereza Dusová, Iva Klestilová a Robert Geisler zcela sami. Atmosféra v ordinaci by se opět dala krájet, ale jak správně upozornila Dusová (a potvrzujeme my časní diváci), víc než kdy dřív se tu uplatňuje také humor.

Ostré léto

HBO však ve Varech nesklízela ovace jen za Terapii. Dle očekávání tu publikum uhranula minisérie Jeana-Marca Valléeho Ostré předměty, projekt, jenž snad ani nemohl dopadnout jinak než – i vzhledem k tomu, kdo se na něm podílel.

Kromě Valléeho, jenž má nominaci na Oscara (Klub poslední naděje) i Zlaté glóby (Sedmilhářky), jej totiž zdobí výkon Amy Adamsové, držitelky pěti nominací na Oscara, a také scénář podle předlohy Gillian Flynnové. K tomu jedno malé městečko, dvě zavražděné dívky a vztahy komplikované tak, že tušíme problém za každými zavřenými dveřmi: víc si divák rozmazlený mimořádným kabelovým repertoárem snad ani nemůže přát.

V rámci zmíněné oborové besedy, na níž se ve Varech úspěšní středoevropští scenáristé dělili s kolegy o zkušenosti s kariérou u HBO, zveřejnila její evropská odnož HBO Europe dohodu o nové minisérii. Krimi Bez vědomí napsal pro Zachariáše (Pustina) debutující Ondřej Gabriel a potvrdil to, o čem byla toho dne řeč: Evropa je plná mladých tvůrčích talentů, stačí jen nebát se je oslovit.

Ostré předměty startují na HBO 9. července, na Terapii si musíme počkat do podzimu.