Video placeholde

O soudružce matce, životě, lásce a smrti. Podívejte se na nejdelší ukázku z dokumentu o JXD

Už ve středu 5. července bude mít v 11:30 v sále B hotelu Thermal na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech světovou premiéru dokumentární film Igora Chauna NEPŘESADITELNÝ. Ten v 80 minutách mapuje život Jiřího X. Doležala. Podívejte se na trailer. 

Dokumentární portrét J. X. Doležela je příběh o muži, jehož osobní život dokonale splynul s jeho profesí reportéra známého časopisu. Je to film o velké nezničitelné lásce a o samotě, která z ní svým způsobem vyplývá.

Eminentně nás zajímá novinářská metoda JXD: jak mluví s lidmi (rád chodí do konfliktu, je vystudovaný psycholog a přesně ví, jak získat v diskusi převahu), jak sbírá informace, jak a kde píše, kdy píše, jestli píše lehce … a pochopitelně, jestli píše něco, o čem nevíme… třeba básně. To by možná mohla být jedna linka vyprávění, která by film rytmizovala: totiž, jak vzniká reportérův text.

Ten film by měl být ale také o člověku, který denně osahává svobodu v této zemi uzákoněnou v ústavě. Reportér, který se dostal až samu hranu tzv. aktivistické žurnalistiky, při níž bojuje za svou pravdu tak intenzivně, jako to udělal během letité kampaně za legalizaci konopí, a rovněž během projektů, při nichž opakovaně testuje fungování člověka v rámci nějakého systému, který má neutuchající tendenci jej šikanovat.

Napětí filmu bude vyvěrat z toho, že se během vyprávění dostaneme do stavu jakési proměny, kde přestaneme vidět mírně cynického a krutě exhibitního člověka, jehož bude divák čekat (tak ho zná), a vynoří se normální stárnoucí kluk, pro nějž je pravděpodobně jediným pravidelným sociálním kontaktem redakce Reflexu – bez ní by ztratil smysl života. 

Vše o filmu JXD: Nepřesaditelný čtěte zde >>>