Casey Affleck bude hostem letošního karlovarského filmového festivalu.

Casey Affleck bude hostem letošního karlovarského filmového festivalu. Zdroj: Profimedia.cz

Casey Affleck bude hostem letošního karlovarského filmového festivalu.
Casey Affleck bude hostem letošního karlovarského filmového festivalu.
Casey Affleck nemůže uvěřit, že získal Oscara.
Casey Affleck získal sošku za nejlepší herecký mužský výkon ve film Místo u moře.
Casey Affleck je mladší bratr Bena Afflecka.
7
Fotogalerie

Víme první: Oscarový herec Casey Affleck bude hostem festivalu v Karlových Varech

Casey Affleck, letošní držitel Oscara za hlavní roli ve filmu Místo u moře (Manchester by the Sea), letos v červenci osobně převezme Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Jedenačtyřicetiletý herec Casey Affleck je jednou z nejprogresívnějších osobností současného amerického filmu. Za mimořádně silné, komorní a se smyslem pro černý humor natočené drama Místo u moře byl, jak mu mnozí předpovídali už předem, oceněn Oscarem, Zlatým glóbem a víc než čtyřicítkou dalších cen.

Společně se scenáristou a režisérem Davidem Lowerym a producenty Tobym Halbrooksem a Jamesem M. Johnstonem představí na 52. ročníku MFF KV svůj další film, fascinující filmovou poému A ghost story.

Poprvé byla k vidění letos v lednu na festivalu Sundance.

Video placeholde
Český trailer na film Místo u moře • Falcon/Total Film

„Jsme velmi rádi, že Casey Affleck přijal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a zároveň na 52. ročníku festivalu představí film režiséra Davida Loweryho A Ghost Story, kde vytvořil jednu z rolí. Karlovarský festival v uplynulých letech s velkým ohlasem promítal předchozí snímek režiséra Loweryho Ain’t Them Bodies Saints, jehož uvedení se bohužel nemohl Casey Affleck z pracovních důvodů zúčastnit. Caseyho Affleka si vážíme jako jedné z nejzajímavějších hereckých osobností současného amerického filmu. Pro festival je ctí, že při příležitost uvedení nového filmu Davida Loweryho A Ghost Story bude moci uvítat oba tvůrce osobně,“ říká Jiří Bartoška, prezident festivalu.

Casey Affleck herecky debutoval ve filmu režiséra Guse Van Santa Zemřít pro…(To Die For, 1995), natočil s ním i filmy Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting, 1997) nebo Gerry (2002). Na hvězdnou kariéru největší velikosti už má našlápnuto dobrou dekádu; jeho herecká všestrannost se projevuje ve filmech různých žánrů, výrazových stylů i rozpočtů — od divácky vřele přijaté trilogie režiséra Stevena Soderbergha Dannyho parťáci (Ocean Eleven) přes výpravnou sci-fi Christophera Nolana Interstellar (2014), kriminální drama Triple 9 (2016), působivou krimi romanci Ain’t Them Bodies Saints (2013), na níž spolupracoval právě s režisérem Davidem Lowerym, až k nezávislému snímku Steva Buscemiho Samotář Jim (Lonesome Jim, 2005).

V roce 2008 získal své první nominace na Oscara a Zlatý glóbus za výkon v krimidramatu Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, 2007), režiséra Andrewa Dominicka, kde hrál po boku Brada Pitta. Často spolupracuje s podobně naladěnými mladými tvůrci, kteří hereckou profesi kontinuálně rozšiřují o scenáristiku, režii či produkci. Mezi ně patří jak Caseyho starší bratr Ben Affleck, tak Matt Damon či nejlepší přítel Joaquin Phoenix.

Se svým neméně slavným a talentovaným bratrem Benem Affleckem se několikrát potkal jako herecký partner ve filmech Dobrý Will Hunting, Hledám Amy (Chasing Amy, 1997), 200 cigaret (1999), ale též si zahrál pod jeho režií v kriminálním dramatu Gone, baby, Gone (2007). S Mattem Damonem se společně objevili v Dannyho parťácích (Ocean Eleven), ale také ve Van Santově snímku Gerry, na němž se Casey Affleck podílel i autorsky.

S Mattem Damonem a Summer Phoenixovou hrají rovněž v cenami ověnčené hře Kennetha Lonergana This Is Our Youth, která byla Affleckovým divadelní debutem v londýnském West Endu.

Důkazem toho, že svůj potenciál neomezuje pouze na herectví, je jeho autorská a producentská činnost. Společně s Joaquinem Phoenixem napsali a pod Affleckovou režií si zahráli v komedii I’m Still Here (2010), v příštím roce by do kin měl přijít snímek Light of My Life, k němuž Casey napsal scénář, režíroval ho a zahrál si hlavní roli.

Třetí společnou prací s režisérem Dawidem Lowerym pak bude právě natáčený film The Old Man and the Gun, kde hraje společně s Robertem Redfordem a Sissy Spacekovou.