Ivan Trojan

Ivan Trojan Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Ceny Thálie: Ivan Trojan
Ivan Trojan
Ivan Trojan v Karlových Varech
Ivan Trojan
Ivan Trojan
11
Fotogalerie

Cenu prezidenta festivalu letos ve Varech převezme Ivan Trojan, připomenou ho Karamazovi a Žáby

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii převezme na slavnostním zakončení 58. ročníku přehlídky Ivan Trojan. Při té příležitosti karlovarský festival uvede film Karamazovi. V rámci doprovodného programu MFF KV se v Městském divadle Karlovy Vary uskuteční mimořádné představení monodramatu Žáby, kterou pro Ivana Trojana při příležitosti jeho životního jubilea napsal a režíruje jeho dvorní autor Petr Zelenka. Herec během letošního festivalu oslaví šedesátiny.

Nová komedie Petra Zelenky, autora a režiséra her Příběhy obyčejného šílenství, Teremin, Dabing Street, Elegance molekuly nebo Fifty, je exkluzivní zpovědí elitního filmového rekvizitáře, který měl raději předměty než lidi – do té doby, než přišla ONA. Muž ve vrcholné životní krizi, opomíjená hvězda své profese, rozervaný mezi láskou k nedostupné ženě a celoživotní fascinací předměty-rekvizitami. Hra Žáby měla premiéru 19. dubna 2024 v Dejvickém divadle.

Herec Ivan Trojan patří k nejobsazovanějším českým filmovým, televizním a divadelním hercům posledního čtvrtstoletí. Po absolutoriu na DAMU působil v Realistickém divadle a Divadle na Vinohradech, aby se v druhé polovině devadesátých let stal klíčovou osobností nově se formujícího hereckého souboru Dejvického divadla. Za titulní roli v dramatu Oblomov získal v roce 2000 Cenu Thálie, za úlohu v ikonickém představení této scény Ucpanej systém pak v roce 2012 Cenu Alfréda Radoka a za roli ve hře Petra Zelenky Fifty Cenu divadelní kritiky 2022.

Přelom tisíciletí je spojen se startem jeho strmé filmové kariéry. Pro film jej objevil režisér David Ondříček, role neurotického Ondřeje v jeho komedii Samotáři vynesla Trojanovi první nominaci na Českého lva. Od této chvíle se herec nejen pravidelně objevuje na filmovém plátně, ale také na nominačním listu výročních filmových cen ČFTA. Je sedminásobným držitelem Českého lva za filmy Musím tě svést (2002, režie Andrea Sedláčková), Smradi (2002, r. Zdeněk Tyc), Jedna ruka netleská (2003, r. David Ondříček), Václav (2007, r. Jiří Vejdělek), Ve stínu (2012, r. David Ondříček), Díra u Hanušovic (2014, r. Miroslav Krobot)  a Šarlatán (2021, r. Agnieszka Hollandová) a také čtyř dalších nominací na Českého lva.

Kromě Samotářů, natočených podle scénáře Petra Zelenky, to bylo i za role ve dvou Zelenkových režijních počinech Příběhy obyčejného šílenství (2005) a Karamazovi (2008), další nominaci mu vynesla minisérie Hořící keř (2012, r. Agnieszka Hollandová). Vytvořil role ve filmech svého bratra, režiséra a producenta Ondřeje Trojana – Želary (2003)  a Bourák (2020). Snímek Želary byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Širokou popularitu mu vynesly televizní úlohy, především v seriálu Četnické humoresky nebo v detektivních sériích režiséra Jiřího Stracha Ďáblova lest (2009), Ztracená brána (2012) či Docent (2023). S hereckým kolegou Jiřím Dvořákem patří ke kmenovým představitelům dalších televizních i filmových titulů Jiřího Stracha – například ve válečném dramatu Operace Silver A (2007), pohádce Šťastný smolař (2012) nebo tragikomedii Osmy (2014). Největšího diváckého ohlasu se dočkaly dva díly pohádky Anděl Páně (2005 a 2016).

Ivan Trojan se dlouhodobě věnuje také rozhlasovému herectví a dabingu. V mateřském Dejvickém divadle si vyzkoušel post režiséra. Je patronem neziskové organizace Klub nemocných cystickou fibrózou, jejíž program mimo jiné prezentoval na loňském ročníku MFF Karlovy Vary a v jejíž prospěch se účastní řady charitativních sportovních akcí.