Bolívie? Nikoliv. Takhle vypadá ruský pavilon v Benátkách

Bolívie? Nikoliv. Takhle vypadá ruský pavilon v Benátkách Zdroj: Marek Gregor

Okupace v Benátkách: Rusové našli nehorázný způsob, jak otevřít svůj pavilon na benátském Biennale

Včera v třídenním preview pro profesionály, sběratele a média bylo otevřeno 60. Biennale Arte v Benátkách. A hned se skandálem první kategorie.

Umění už dávno není o čistě umělecké jedinečnosti, kráse, stylizaci nebo hledání a definování vizuální geniality. Na olympiádě umění, jak stereotypně bývá největšímu a nejprestižnějšímu setkání uměleckého světa přezdíváno, byla politika a nejrůznější formy aktivismu přítomny odjakživa.

V průběhu druhé světové války to tu stříkalo Mussoliniovským fašismem a německým nacismem, mimochodem tehdy Československý pavilon v Giardini z roku 1926 od architekta Otakara Novotného zažil historicky první samostatnou výstavu Slovenského státu.

Před pěti lety na 58. Biennale 2019 byl uzavřen jeden jediný pavilón, Pavilón Venezuely, kde venezuelští umělci odmítli vystavovat na protest proti režimu Nicolase Madura.

Naposledy přede dvěma lety kvůli havarijnímu stavu uzavřenému Pavilonu České a Slovenské republiky zůstal uzamčen i Pavilon Ruské federace. Důvod byl jasný, ani ne dva měsíce předtím Rusko napadlo Ukrajinu.

Letos ovšem skandál první velikosti. Zpřístupněny jsou všechny pavilony, dokonce i ten ruský! Rusové totiž našli způsob, jak ten svůj také otevřít. Na budovu pověsili bílé prostěradlo s nápisem Bolívie a jede se dál.

Chování vedení Biennale Arte tak připomíná manévrování vedení Mezinárodního olympijského výboru pod kurátorováním německého předsedy MOV Thomase Bacha, který celou dobu ruské války proti Ukrajině hledá způsob, jak sportovce putinovského Ruska propašovat na OH do Paříži.

Je to nehorázné i v kontextu toho, že z letošního Biennale se opravdu stala politická agitka: Belgie svůj pavilon pod záminkou podpory evropských národnostních menšin – jako Baskové nebo Katalánci – zcela proměnila v palestinskou agitku. Izraelci se k situaci postavili úplně z opačných pozic: Svůj pavilon nechali uzavřený s tím, že až Hamás vrátí unesené oběti říjnového teroristického útoku a jejich vojáci se konečně budou moct stáhnou z Gazy, výstavu nainstalují. A zatím prázdný Pavilon Izraele hlídají vojáci elitních bezpečnostních sil židovského státu.

A Putin se nám směje!