První stipendium v programu Future Frames získala Amalie Maria Nielsen

První stipendium v programu Future Frames získala Amalie Maria Nielsen Zdroj: KVIFF

Amalie Maria Nielsen z Dánska se stala první účastnicí programu Future Frames v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, které bylo uděleno stipendium do Hollywoodu
Generální ředitel participující společnosti Allwyn Robert Chvátal
Prezident MFF KV Jiří Bartoška na slavnostním předání stipendia
Robert Chvátal, nová držitelka stipendia Amalie Maria Nielsen, výkonný ředitel KVIFF Kryštof Mucha
Účastníci soutěže Future FRames
5
Fotogalerie

Cesta do Hollywoodu: Prestižní varský program Future Frames pro mladé filmaře vyhlásil letošní vítězku

Sekce Future Frames pro mladé absolventy filmových škol z celé Evropy, která vznikla v roce 2015 ve spolupráci s European Film Promotion, má nového partnera: společnost Allwyn, předního nadnárodního provozovatele loterií. Talentované tvůrkyně a tvůrci žánrově i tematicky velice pestrých krátkých a středometrážních filmů jsou i letos osobně ve Varech, desítka jejich filmů se tu promítá ve čtyřech různých programových pásmech a za velkého zájmu diváků. Vítězka letošních Future Frames byla vyhlášena 4. července večer: stala se jí dánská režisérka Amalie Maria Nielsen díky svému osmnáctiminutovému snímku Změna (na festivalu byl uveden včera odpoledne). Právě ona tak letos poprvé získala i pobyt v Hollywoodu, který by se od letošního roku měl v rámci Future Frames stát tradicí.   

Snímek Amalie Marie NielsenThe Shift, tedy Změna, byl na letošním Berlinale nominován na Křišťálového medvěda i na cenu Teddy. Krátký film zkoumá křehkost genderové identity a zároveň se zamýšlí nad tím, jak je důležité mít zdroj podpory v době, kdy se mění naše vnímání sebe sama. Režisérka vyrostla na dánském ostrově Fyn sama se svou svobodnou matkou, nyní žije v Kodani. V roce 2022 absolvovala dánskou filmovou školu 18 Frames, od té doby pracuje jako režisérka. Ve své tvorbě je vedena zvědavostí a potřebou zpochybňovat lidské chování v moderním prostředí, zejména ji zajímá naše neustále se měnící chápání sexuality, hranic a intimity.

Amalie Maria Nielsen k udělení stipendia řekla, že možnost sdílet v Karlových Varech zkušenosti s tolika talentovanými režiséry byla ohromně inspirující: „Future Frames vysílá vzkaz o síle filmu v propojování lidí napříč hranicemi. Jsem nadšená, že budu moci odcestovat do Los Angeles, abych se tam učila od těch nejlepších filmařů, a zároveň reprezentovat evropský film ve světě.“

Směr Hollywood

Program Future Frames – Generation NEXT of European Cinema, organizovaný společností European Film Promotion a MFF Karlovy Vary, proběhl letos podeváté. Pomáhá talentovaným evropským režisérům nastartovat jejich kariéru ve filmovém průmyslu. „Díky novému partnerovi programu, společnosti Allwyn, a úzké spolupráci s talentovou agenturou UTA a společností Range Media Partners můžeme poskytnout nadějným evropským režisérům zásadní příležitost k nastartování kariéry i dalšímu tvůrčímu rozvoji a možnost získávat zkušenosti od renomovaných osobností světového filmu. Karlovarský festival tím pokračuje v dlouhodobé strategii objevování a podpory filmařských osobností budoucnosti,” říká výkonný ředitel MFF Karlovy Vary Kryštof Mucha.

Vstup nového partnera tedy významně rozšiřuje příležitosti, které jsou filmařům v rámci Future Frames poskytovány. „Chceme, aby vítězka či vítěz odjeli do Spojených států přibližně na měsíc až dva a nahlédli tak do prostředí současného hollywoodského filmového průmyslu. Aby rámcově pochopili principy fungování Hollywoodu, zorientovali se v něm a tím ho částečně i odmytizovali,“ popisuje Kryštof Mucha podrobněji pobyt, který zahrnuje nejen cestu, bydlení a diety, ale také na míru vítěze sestavený odborný program. Ten budou vytvářet společnost Range Media Partners a americká talentová agentura UTA.  

Mentoři a absolventi

Future Frames tradičně fungují tak, že každá z členských zemí European Film Promotion má šanci do širšího výběru nominovat maximálně dva filmy. Tím vznikne množina zhruba šedesáti velmi kvalitních filmů, ze kterých je programovým oddělením karlovarského festivalu vybrána nejlepší desítka. Filmaři se pak ve Varech účastní i na míru šitého mentorského programu, který zahrnuje školení, networking a propagaci. Mentorkou letošní skupiny Future Frames je uznávaná polská režiséra Agnieszka Smoczyńska, v minulých letech byli mentory přední světoví filmaři Felix van Groeningen, Denis Côte, Tim Sutton nebo Jasmila Žbanić.

Mezi absolventy programu Future Frames dnes patří například Michal Blaško (celovečerní film Oběť, světová premiéra na MFF v Benátkách 2022), Hleb Papou (celovečerní film Legionář, cena pro nejlepšího začínajícího režiséra na MFF v Locarnu 2021) nebo Tadeusz Łysiak (krátký film Šaty, nominace na Oscara 2020).