Video placeholde
Úvod k projekci restaurovaného filmu Žert
Úvod k projekci restaurovaného filmu Žert
Úvod k projekci restaurovaného filmu Žert
Z filmu Žert
6
Fotogalerie

Když vás někdo popotahuje za vtip, situace je vážná. Vary viděly restaurovaný film Žert

Slavnému filmu Žert (1968) režiséra Jaromila Jireše podle románu Milana Kundery ve Varech tleskal Velký sál zaplněný především diváky, kteří ho viděli poprvé. Snímek československé nové vlny o vtipu s tragickými následky a o odložené pomstě přibyl do řady titulů ze zlatého fondu naší kinematografie, jež festival každoročně uvádí v digitálně zrestaurované podobě. „Vyčištěná“ verze Žertu je od 14. července k vidění i v kinodistribuci.

„Je tu někdo, kdo Žert ještě neviděl?“ zeptal se v rámci úvodu moderátor Marek Eben. Ve Velkém sálu se zvedl les rukou. „Udělali jste velmi dobré rozhodnutí,“ pochválil vesměs mladé publikum Eben, který Žert označil za „geniální“ a za jeden ze svých nejoblíbenějších filmů.

Adaptace románu Milana Kundery vypráví o životě zničeném stalinskými represemi a o tom, že zlo jiným zlem napravit nelze. V 50. letech pošle vysokoškolák Ludvík Jahn (Josef Somr) své přítelkyni pohled ze školení s rozverným textem, který se ke stávajícímu politickému zřízení nestaví úplně uctivě. Dívka poslušná ideologii neváhá a pohled odevzdá na vyšší místa. Mladý muž je odevšad vyhozen a poslán na vojnu mezi Černé prapory. Nejhorlivěji se o zničení Ludvíkova života zasadil jeho spolužák a kamarád Zemánek (Luděk Munzar), kterému se Ludvík po letech pokusí pomstít.

Žert je už pětadvacátým filmem, jenž se dočkal restaurované podoby díky štědrému financování ze strany manželů Milady a Eduarda Kučerových; prvním byla Marketa Lazarová v roce 2011. Jak připomněl Marek Eben, Eduard Kučera si při uvedení snímků ve Varech přeje vždy stejnou otázku: „Proč to děláte?“ Padla i tentokrát. „Odpovědi jsou různé, beru to jako takové intelektuální cvičení,“ začal Kučera. „Protože ty filmy jsou nejen krásné a důležité, ale také krátké,“ dodal nad jednaosmdesátiminutovým Žertem.

Stejnou otázku si vyžádal i Ivo Marák z postprodukčního studia UPP, jež se na restaurování snímků zásadní měrou podílí. „Proč to děláme? Odpověď je jednoduchá, my to děláme pro vás,“ řekl plnému Velkému sálu.

„Žert je o dvou věcech. O tom, jak se z komára dělá velbloud, a že odkládaná pomsta je úplně nejstrašnější věc,“ pokračoval mecenáš, který snímek viděl v jeho premiérovém roce 1969 v kině a vyjádřil potěšení nad tím, že jej na plátně můžou vidět i dnešní diváci.“ Eben pak úvod zakončil přesahem do současnosti. „Všechny totalitní režimy absolutně postrádají smysl pro humor. Jakmile vás někdo začne popotahovat za vtip, je nutné se nad stavem věcí zamyslet. V tom filmu uvidíte spoustu svazáku, ale vstali i noví svazáci. Dřív se hlídala vedoucí úloha strany, dnes je to politická korektnost,“ řekl moderátor.

Od 14. července je Žert v novém kabátě k vidění i v kinech.