Video placeholde
Čtyřnásobný olympijský vítěz a sportovní legenda inspiruje dodnes
Čtyřnásobný olympijský vítěz a sportovní legenda inspiruje dodnes
Životní příběh Zátopka je příběhem o hledání svobody, štěstí a naplnění.
Václav Neužil: Nesmíš vědět o tý kameře! Nic neukazuj. Jenom buď Emil.
4
Fotogalerie

Václav Neužil: Co osud legendárního běžce Emila Zátopka říká o nás jako o národě?

Životopisný snímek Davida Ondříčka Zátopek, jenž vstupuje do kin 26. srpna, patří mezi nejočekávanější české filmy posledních let. Titulní roli hraje Václav Neužil (41), který se na roli legendárního sportovce – zdaleka ne jen fyzicky – připravoval několik let.

Proč jste se nikdy nesešel s Danou Zátopkovou? Nepomohlo by to filmu?

Pořád jsem to tak nějak oddaloval a oddaloval…

Až zemřela?

Je to pro mě takové citlivé téma. Jděte za vdovou ukázat se, jestli se jí budete líbit jako její manžel. Znovu a znovu jsem si to setkání představoval, a nevěděl, jak se v takovém případě chovat. V té době jsem už měl za sebou velkou část přípravy, hodně jsem toho o Zátopkovi přečetl a cítil, že ten „můj Emil“ už ve mně je. Říkal jsem si: „Půjdu za ní, aby mě schválila? Budu se různě předvádět a snažit se jí zalíbit?“

Bál jste se, že řekne: „Tohle není můj Emil.“?

Uvědomil jsem si právě, že nechci být schvalovanej. Což říkám v naprosté úctě k Daně Zátopkové. Pokud souhlasila, že ten film může existovat, nechal jsem to pak raději už jen osudu a nikdy za ní nešel.

Litoval jste někdy toho rozhodnutí?

Ne, ale představoval jsem si často, že film uvidí na premiéře a že pak spolu půjdeme na skleničku. Že mi už bude moct říct cokoliv a já to všechno vezmu, že se budeme o tom, co právě viděla, společně bavit a smát se. Strašně jsem se těšil, že ji zažiju, třeba i trochu dojatou. Snil jsem si, že uzná, že jsem toho Emila správně zažehl alespoň v něčem; vždyť ho znala ze všech lidí nejlíp. To se mi bohužel nesplní, ale to už je život.

 

Jaký byl podle vás legendární ­Zátopek v mládí?

Čistej, citlivej kluk. Vlastně hodně zranitelný. Domnívám se, že měl jako dítě bohatý vnitřní život, ze všech vyprávění a vzpomínání z nich Emil vždy vycházel jako originál. Svérázný, rychlý kluk, co rád provokuje okolí.

Říkáte, že jste se jednu dobu cítil víc jako běžec než jako herec. Proč?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!