Na gastrozážitky i kulturu se letos můžete těšit 15. června do Hrušovan nad Jevišovkou, 10. srpna do Letovic nebo 14. září do Veselí nad Moravou.

Na gastrozážitky i kulturu se letos můžete těšit 15. června do Hrušovan nad Jevišovkou, 10. srpna do Letovic nebo 14. září do Veselí nad Moravou. Zdroj: Archív Festivaly plné chutí!

Letošní Festivaly plné chutí a výlety regionem

Podpořit lokální producenty na třech vybraných místech jižní Moravy, nabídnout tip na výlet a večer si užít ve společnosti dobré kapely. Pilotní projekt Jihomoravského kraje nalákal tisíce zájemců, a tak Festivaly plné chutí! pokračují i letos.

Miroslav, Letovice, Veselí nad Moravou – právě tady se v letních měsících loňského roku odehrály akce plné příjemné atmosféry, dobrého jídla i nálady. A trio těchto akcí praskalo ve švech. Nosnou myšlenkou celého projektu bylo podpořit malé i větší lokální výrobce kvalitních produktů a zviditelnit méně známé destinace jižní Moravy.

Za gastrozážitky

Nejrůznější produkty nabízelo celkem 55 stánků a lidé si mohli zakoupit jak klasiku v podobě ovocných knedlíků či tradičních slováckých bálešů a patentů, tak i sáhnout po oblíbených burgerech či hranolkách. Rozmanitosti se sice meze nekladly, ale podmínkou bylo, že alespoň jedno jídlo musel každý prodejce uvařit výhradně z regionálních produktů. Žízeň pak návštěvníci uhasili lokálními nápoji – ať už to bylo pivo, víno, poctivé domácí mošty, limonády, sirupy, nebo cidery. Sladkou tečkou se staly koblihy, perníky, cupcaky nebo zmrzlina.

A co si z takového festivalu šlo odnést domů? Sýry, uzeniny, buchty, hořčice, oleje, chilli výrobky a mnoho dalšího. A také dobrou náladu.

Festivaly byly živé, lidi měli zájem – o nás, o to, jak žijeme, o postupy naší výroby. Nebylo to jen o nákupu zboží. Mohli jsme tu na vysoké úrovni představit svou práci a její výsledky. Chválím nápad na zviditelnění lokálních producentů. Máme to vydřené, nemáme to jednoduché a potřebujeme podpořit,“ komentovala festivaly Alena Partyková. Její Speciální hořčice s medem právě loni dostala ocenění Regionální potravina. Martin Klouda z firmy Maso Klouda ji doplnil: „Jsme malá firma a akce, která byla schopná přitáhnout davy lidí, nám marketingově pomohla.“

Jídlo, zpěv i soutěže

Na první festival se do zámeckého parku v Miroslavi přišly podívat na čtyři tisíce lidí, akci tu zpříjemnila kapela Support Lesbiens. K zámku do Letovic zavítalo už téměř deset tisíc lidí stejně jako do Veselí nad Moravou. Atmosféru podpořila i kapela Jelen a zpěvák Ben Cristóvão. Na všech místech přitom probíhaly gastroshow známých kuchařů a návštěvníky přišla pozdravit i ­Petra Burianová – výherkyně soutěže Peče celá země. Připravené byly také atraktivní programy pro děti: vaření pod taktovkou šéfkuchaře, vesmírné modely planet nebo speciální koutek zřízený VIDA! centrem Brno.

Po loňské úspěšné premiéře se Festivaly plné chutí! uskuteční i letos. Těšit se tak můžete 15. června do Hrušovan nad Jevišovkou, 10. srpna do Letovic nebo 14. září do Veselí nad Moravou. Dobré jídlo svým uměním i tentokrát z pódia doprovodí známí interpreti.

Kromě toho ale kraj své lokální výrobce a regionální potraviny aktivně podpoří i prostřednictvím prezentací na veletrzích. Svoji speciální expozici představil už na mezinárodním Motosalónu v Brně začátkem března, který navštívilo přes 50 tisíc lidí. V plánu jsou další veletrhy v prostorách brněnského výstaviště; v dubnu například Techagro, v červnu Výstaviště OPEN, v říjnu Caravaning a v listopadu festival Life. Ve stánku o rozloze 200 metrů čtverečních s dvanácti prodejními místy, jež jsou stylizovaná do farmářských domků, se představují lokální vína, piva, paštiky, nakládané sýry nebo výrobky z medu. Nechybějí ani výrobky označené jako Regionální potravina, vína ze Salónu vín či produkty od gastronomických škol v kraji. Místo svou atmosférou vyzývá k setkání a odpočinku při ochutnávce dobrého jídla a pití. „Jde nám o to, aby se regionální potraviny a povědomí o jejich výrobcích dostaly k co nejvíce lidem. Aby tak rostl zájem a spotřeba místních produktů. Takto vynaložené peníze totiž doslova zůstávají v regionu, podporují místní ekonomiku,“ konstatuje náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Zámečník.