Katův šleh

Katův šleh Zdroj: Archív

Smažený sýr s tatarkou
Kuřecí plátek s broskví a sýrem
2
Fotogalerie

Největší blafy naší kuchyně a jak je vylepšit

Co se vám vybaví, když se řekne česká kuchyně? Mnozí budou jmenovat jídla, která vlastně mezi naši původní kuchyni ani nepatří a nejedná se o žádné gastronomické zážitky. Které jsou ty největší rádobyčeské blafy?

Česká kuchyně se dnes považuje za velmi těžkou a nezdravou, přitom ta skutečně původní by i dnes splňovala požadavky nutričních poradců. Je ale pravda, že mezi lidmi vládne neinformovanost a jako typicky české považují pokrmy, jež těžko vymyslel někdo, kdo o vaření něco ví. Přesto mají tato jídla stále mnoho fanoušků, již je považují za vrchol gastronomie a hit nedělního oběda. Pojďme si připomenout, kterým „lahůdkám“ je rozhodně lepší se vyhnout.

Kuřecí plátek s broskví a sýrem

Naprosto vražedná kombinace, jež se objevila někdy v sedmdesátých či osmdesátých letech. Tehdy byl tento pokrm v nabídce každé lepší restaurace, lidé si ho s radostí a pocitem luxusu připravovali i doma. Autora už dnes zřejmě nedohledáme. ­Ačkoliv se mělo za to, že jde o vyhlášenou lahůdku, opak byl pravdou. Kuřecí prsa kuchař vždy pečlivě naklepal, takže se smažením zcela vysušila a ztratila jakékoliv zbytky chutě. Na kuřecí prso se poté položila půlka broskve a ta se překryla plátkem třicetiprocentního eidamu, případně ještě plátkem šunky. Po zatvrdnutí sýra se jídlo špatně krájelo, nebylo možné ho pojídat dohromady, ale bylo je nutno rozpitvat na jednotlivé suroviny. Šlo o podivnou kombinaci, která nikomu chuťový ­orgasmus asi nepřivodila. Pokud ale na této „klasice“ trváte, zkuste si ji připravit jinak. Místo kuřecích prsou zvolte stehenní řízek, jejž nenaklepávejte, ale nařízněte a ogrilujte, stejně jako ogrilujete půlku zralé broskve. Broskve umístěte na řízek a dejte zapéci s tučnou goudou.

Katův šleh

Pokud cokoliv zakryjete velkým množstvím kečupu, lidem to bude chutnat. V tomto duchu se připravuje legendární katův šleh. Jde o masné jídlo, které se vaří z různého masa, jež nakrájíte na malinké kousky, a nikdo tak nemůže pátrat po tom, z čeho vlastně je. Maso osmažíte na cibulce, přidáte ze­le­ninovou směs, zalijete množstvím kečupu, při­dáte worchester a sójovou omáčku a pojídáte s mastnými hranolky. Výrazná chuť kečupu a wor­chesteru spolehlivě přebije vše ostatní, a kuchař tak může skrýt to, že zelenina a maso byly třeba nevábné kvality. Ani „kaťák“ nemusíme ovšem zcela zatracovat. Pokud použijete opravdu kvalitní suroviny, může jít o prima domácí pokrm. Vhodná je třeba vepřová kýta. Místo kečupu použijte ple­chovku drcených rajčat, zeleninu přidejte syrovou nakrájenou na plátky – cibulku, barevné papriky, cibuli, česnek, feferonku a doplňte nakládanou okurkou. Přidejte lžíci octa, lžíci cukru a půl hodiny duste pod pokličkou.

Smažený sýr s tatarkou

V té nejhorší podobě dostanete v restauraci dopředu obalené a zmrazené kousky sýra, jež líný kuchař pouze hodí do fritézy, přidá tukem nasáklé hranolky a tatarku, která se prodává balená v malých sáčcích. Nejen že si nepochutnáte, ale navíc neprospějete vašemu zdraví, jež po takové náloži tuku zůstane v šoku. Jak tento recept vylepšit a předvést ho v alespoň trochu zajímavé podobě? V první řadě ho připravte z dobrého a tučného sýra, čím tučnější, tím lépe, místo eidamu použijte například goudu. K sýru si připravte hedvábnou bramborovou kaši a také domácí tatarku z nakládané okurky, cibule, pepře, octa, soli, hořčice a oleje. Všechny přísady umixujte, aby měla patřičnou konzistenci.