Zdroj: Asseco Solutions, a.s.

Význam kyberbezpečnosti informačních systémů roste

Digitalizace pracovního prostředí, kterou výrazně urychlila pandemie, přináší řadu výhod, ale zároveň i mnoho rizik. To největší představují ve firemní i podnikatelské sféře kybernetické útoky. Útočníci se cíleně zaměřují na firemní data, protože jejich ztráta představuje pro firmy extrémní riziko, bez ohledu na odvětví, ve kterém působí.

Bezpečnostní experti společnosti Asseco Solutions, která dodává informační systémy Helios, zaznamenali velké množství útoků, a to zejména na RDP (Remote Desktop Protocol), který se používá pro přístup k vzdálené ploše. Tu firmy často používají k bezpečnému vzdálenému přístupu k firemním aplikacím. Rekordmanem byla česká firma s 35 tisíci pokusů o útok na RDP za jediný den.

Asseco Solutions pro svůj informační systém Helios nabízí dodatečné zabezpečení vzdáleného přístupu Erport, což je cloudové prostředí pro systémy Helios. Základem je šifrování veškeré komunikace, dále lze systém vzdáleně zpřístupnit jen z konkrétních IP adres, umožnit přístup jen skrze VPN nebo nasadit multifaktorovou autentifikaci uživatelů, která v podstatě znemožní neautorizovaný přístup do systému. I tak by však firmy měly dbát na maximální zabezpečení samotných koncových zařízení.

Erport, na rozdíl od některých jiných cloudových platforem, nabízí identickou verzi Heliosu, jakou byste provozovali na vlastním serveru. Díky tomu, že se vše odehrává lokálně, v České republice, máte k dispozici i technickou podporu v češtině, a dokonce možnost úpravy konfigurace například síťových protokolů přímo na míru. Ke svému firemnímu Heliosu pak můžete přistupovat prostřednictvím RDP, stejně jako byste přistupovali na dálku k tomu firemnímu.

Asseco Solutions, a.s.

Dvě mouchy jednou ranou

Rubix Czech je součástí nadnárodní skupiny Rubix, která se zabývá dodávkami průmyslových dílů především pro oblast údržby. Své služby a zboží dodává do různých odvětví, od těžkého a automobilového průmyslu, potravinářský sektor. K tomu, aby vše ve firmě fungovalo, pomáhá podnikový informační systém Helios iNuvio. Ten se ve firmě stará o prodej, nákup, sklad i celou ekonomiku.

S tím, jak firma rostla a zvyšoval se objem zpracovávaných dat, začalo mít vedení firmy na systém větší nároky. Navíc se vlastní datacentrum nacházelo v místnosti, která nebyla primárně určena k uložení výkonných serverů. Vedení firmy se proto rozhodlo zabít dvě mouchy jednou ranou a sáhnout v případě infrastruktury pro Helios iNuvio po profesionálním cloudovém řešení. Rubix se tak začal zajímat o službu Erport.

„Cloudové řešení nám dává možnost se věnovat činnostem, které přímo souvisí s našimi aktivitami,“ konstatuje Michal Srnec, jednatel společnosti a ředitel provozu a nákupu. „Nemusíme se starat o fyzický běh serverů a dalších technologických částí datacentra, jako jsou energie, datová konektivita, chlazení. Tato činnost obnáší komunikaci s dalším množstvím subjektů, které tuto činnost zajišťují. Hlídání pravidelných kontrol, revizí a podobně. To je pro nás velký benefit.“

Kromě provozních výhod je zde také jasná predikce nákladů. Cena je totiž dána smlouvou a uživatel neřeší neočekávané výdaje v oblasti správy a údržby serverů. Výhodu firma spatřuje také v dlouhodobě stabilním výkonu řešení, které i do budoucna zajistí možnost dalšího rozvoje.

Asseco Solutions, a.s.

Od počátku v cloudu

Rohlig Suus Logistics využívá už od svého vstupu na český a slovenský trh systém Helios iNuvio. Firma se zabývá komplexními logistickými službami v silniční, železniční, námořní i letecké dopravě a nechtěla systém provozovat sama, protože nemá potřebné IT pracovníky, a tak ho od počátku využívala v cloudu. Po nepříznivé zkušenosti s jiným poskytovatelem proto přešla na službu Erport.

„Naše společnost se zabývá logistikou, nemáme žádné specialisty na IT řešení, a tak jsme chtěli mít jednoho spolehlivého partnera a pružné řešení. Snažíme se být maximálně flexibilní, proto je pro nás velmi důležitá jednoduchá možnost přistupovat do našeho systému odkudkoliv, ať už z domova, či z pracovních cest, a to rychle a bezpečně,“ vysvětluje Jiří Chládek, výkonný ředitel Rohlig Suus Logistics pro Česko a Slovensko.

Hlavní výhody ERP systému v cloudu firma ocenila v roce 2020, když přišla koronavirová krize. Rohlig Suus Logistics navýšil obrat na skoro dvojnásobek a úměrně vzrostl i počet zaměstnanců a přenesených dat. Pro cloudové řešení Erport to nebyl problém, právě flexibilita výpočetního výkonu je největší výhodou cloudu. A to nejen po technické stránce, ale i po té finanční.