Přehrada Les Království.Mohutné vodní dílo harmonizuje s nádhernou okolní přírodou. Mostní konstrukce byla provedena v romantizujícím pseudogotickém duchu podle projektu Ing. arch. J. Valečky.

Přehrada Les Království.Mohutné vodní dílo harmonizuje s nádhernou okolní přírodou. Mostní konstrukce byla provedena v romantizujícím pseudogotickém duchu podle projektu Ing. arch. J. Valečky. Zdroj: CzechTourism / Shutterstock.com

Půvab krátkých výletů

Říká se, že jediná cesta, které budete litovat, je ta, již nepodniknete. Zdá se, že letos to bude platit ještě víc než v minulosti. Po otravné covidové pandemii, která naše dovolené a výlety hatila, je s většinou omezení konec. Na druhou stranu je letos oproti loňskému roku všude dráž. Stouply ceny potravin, hotelů i většiny služeb spojených s cestováním. Přesto to vypadá, že tento rok se „na cesty“, delší i krátké, chystá u nás rekordní počet lidí. V cizině je pořád co objevovat, platí to ale i pro Čechy, Moravu a Slezsko? Určitě. Jsme státem, jenž má na kilometr čtvereční daleko více zajímavých míst, památek, atrakcí a přírodních krás než většina zemí na světě.

Co tedy v České republice vybrat? V naší příloze jsme se tentokrát pokusili popsat místa, na něž vám bude stačit většinou krátká doba. Den, dva či tři.

Zásadní otázkou letoška tedy je, jak se změnily v Česku pro turisty ceny, protože inflace zde řádí už nějakou dobu. Ano, skoro všechno zdražilo – vstupy, hotely, restaurace, prohlídky, vysoko se drží benzín i nafta. S tím nic nenaděláme. Ušetřit ovšem můžeme tím, že například lépe využijeme mobilní aplikace a lépe si naplánujeme cestu. A do hospody půjdeme tam, kde to naše peněženka či kreditka unese. Řešením může být i to, že třeba o jeden den zkrátíme někde pobyt a místo toho z domova vyrazíme po svých či na kole na výlet v místě bydliště. Vždy se něco najde i ve vaší blízkosti. To je v Česku takřka jistota.

Skvělé je, že u nás se dostanete na vyhlédnutá místa většinou rychle, jsou blízko. Další výhodou je, že jakýkoli výlet lze kombinovat s nějakým kulturním zážitkem – s koncertem nebo výstavou. Při cestách přírodou zase často narazíte na architektonickou zajímavost či historickou památku. Stále oblíbenější jsou i cesty za jídlem. Zde jedna rada: zkoumejte možné dobré restaurace hodně podrobně nebo dejte na radu někoho známého. Ne všechno, co se tváří světácky a opulentně, je pak dobré.

O tom, že je Česko světově významnou turistickou destinací, svědčí i fakt, že máme například Sky Bridge 721, tedy nejdelší visutý most na světě pro pěší. Najdete ho v masívu Králického Sněžníku v obci Dolní Morava v Pardubickém kraji. Tam bych se chtěl po­dívat letos já. Míst se světovými parametry je ale u nás daleko víc. Stačí se jen pozorně rozhlížet kolem sebe.