Víte, že rajčata můžete mrazit?

Víte, že rajčata můžete mrazit? Zdroj: iStock.com

Extrémní počasí udělalo z rajčat luxusní komoditu - McDonald's v Indii je přestal dávat do jídel

Už loni stoupla cena olivového oleje - urodilo se málo. Což se ovšem stávalo i dřív, olivovníky dávají velkou úrodu ob rok; producenti nejen v Řecku, Itálii a Španělsku tedy počítali s letošní ‘normální' úrodou a loni cenu zvedli přiměřeně rostoucím nákladům ostatních zdražujících se vstupů (energie, pohonné hmoty, pracovní síla…). Letošní plnohodnotná sklizeň se ovšem nekoná.

Extrémně teplé počasí spolu s požáry a současně abnormálními přívalovými lijáky a záplavami podle odhadů největších producentů olivového oleje ze Středomoří způsobilo propad o zhruba třicet procent. Přesné - a možná ještě vyšší číslo, protože na mnoha místech požáry stále hoří a vznikají nové - bude známo, až se na podzim začne se sklizní. Ceny olivového oleje už letos na začátku léta jen v Řecku stouply z loňských zhruba 25 až 28 euro za pět litrů na 35 euro. Stejně tak vyskočily ceny italského a španělského oleje.  A lze očekávat další růst.

400 procentní rajčata

Olivovníky v tom však nejsou samy. Podle italské asociace farmářů byla letošní sklizeň třešní nižší o 60 procent, broskví a nektarinek zhruba o třicet a meruněk o dvacet. Zasažena je také zelenina. Pro Itálii je nejzásadnější produkce rajčat a tam se prý škody teprve sčítají, nebudou však malé.

Globální klimatická změna ale významně zasáhla nejen středomořské producenty ovoce a zeleniny. Kvůli extrémnímu počasí se dostává do velkých potíží zemědělství na celém světě - v Indii zdražila během minulého měsíce kvůli spalujícím vedrům a následným lijákům rajčata o čtyři sta procent. Některé indické pobočky McDonald's či Burger King dočasně rajčata stáhla z menu.

Ve Spojených státech byla zase citelně zasažena produkce pšenice, bavlny, kukuřice a sóji. Což se přirozeně také projevuje na rostoucích cenách.

(Ne)stabilita potravinového systému

Letošní nejteplejší rok ve známé historii planety, kdy ve Středomoří mnohdy teploty dlouhodobě překračovaly 40 stupňů Celsia, vzniklo mnohem víc požárů než jindy, současně mnohde řádila tornáda, hurikány a/nebo záplavy, logicky postihl zemědělskou produkci. V rostlinné výrobě jsou ztráty a problémy zřejmé v podstatě okamžitě, do živočišné se budou promítat postupně.

Odborníci nejen v OSN bijí na poplach, protože nejde o jednorázový exces počasí, který by následující ‘normální’ roky vyrovnaly, jak tomu bývalo a na což jsme si zvykli spoléhat.

Celosvětový zemědělský a potravinový systém byl až dosud celkem stabilní a odolný, s lokálními (evropskými, americkými, asijskými…) výpadky si dokázal poradit. To se podle odborníků nejen z OSN razatně (a podstatně dříve a důrazněji, než se očekávalo) změnilo - letošek lze podle mnohých považovat za začátek období klimatické změny, která ohrožuje nejen stabilitu ekosystému planety a existenci mnoha živočišných druhů, ale i globální potravinový systém.