Ohrozí nedostatek chmelových brigádníků produkci piva?

Ohrozí nedostatek chmelových brigádníků produkci piva? Zdroj: Profimedia

Chmelová brigáda kvůli zavřeným hranicím nedorazí. Co bude s pivem?

Nouzový stav a zavření hranic s sebou nese těžké hospodářské následky. Mezi ně patří i absence tisíců brigádníků ze zahraničí, kteří jezdí na drátkování chmele – sezonní práci, co musí být hotová během dubna. Většina českého chmele jde do zahraničí, důležitý je ale i pro domácí pivovary. Je teď tím pádem v ohrožení výroba piva?

Chmel se drátkuje zpravidla ze začátku jara – v druhé půlce března a pak v dubnu, kdy začíná růst. Na chmelnicích je potřeba zapíchnout a zavěsit dráty, po kterých následně chmel roste. V Česku je na tenhle typ práce dlouhodobě nedostatek lidí, proto si chmelaři každoročně nasmlouvají brigádníky převážně ze Slovenska, Bulharska, Ukrajiny a Rumunska.

To ale letos znemožnilo zavření hranic kvůli šíření koronaviru. „Je to problém číslo jedna. Jsou zavřené hranice, lidé nasmlouvaní v zahraničí sem nyní nemohou. Každoročně je to dva až tři tisíce lidí,“ řekl ČTK Michal Kovařík ze Svazu pěstitelů chmele.

Co to všechno reálně znamená pro českou produkci chmele a potažmo piva? Až 80 procent chmele z Čech se vyváží do zahraničí, a to hlavně do Číny a Japonska. Jaké jsou tedy konečné dopady pro pivovary v tuzemsku? Zeptali jsme se agrárního analytika Petra Havla. „Méně piva se v ČR v roce 2020 vyrobí zcela jistě. Propad odbytu piva vzhledem k uzavření restaurací nebude často možné kompenzovat výrobou lahvového piva, ani zvýšeným exportem,“ říká spolupracovník Reflexu Havel.

Očekávaný nedostatek chmele by ale zas takový problém znamenat neměl. „K propadu nedojde kvůli nedostatku tuzemského chmele – ten ČR léta vyváží do zahraničí, čili pro své potřeby ho má k výrobě piva dost. Kontrakty na dodávky chmele jsou navíc uzavírány i na několik let dopředu,“ upřesňuje Havel informace z médií v posledních týdnech. Z prvotních zpráv se totiž zdálo, že produkce piva by mohla být výpadkem zásadně ohrožená.

Nejen kolem chmelu, ale i v dalších zemědělských odvětvích jako lesnictví je teď každá ruka dobrá. Podle Petra Havla by měly podniky vyslat lidem signál, že prací v zemědělství se dá dobře vydělat. „Rukodělná práce v zemědělství je již několik let právě kvůli nedostatku k tomu ochotných lidí docela dobře honorována. Svým způsobem to také bude test solidarity mladých s krizí spojenou s expanzí koronaviru,“ dodává Havel.

Třeba nakonec krizová situace přinese malou renesanci chmelových brigád studentů – jednoho ze symbolů 80. a 70. let. Zvlášť když klasické brigády v kavárnách a hospodách dostaly v době epidemie stopku. I kdyby ne, výpadek ve výrobě chmele by fatální následky mít neměl. Takže zásadní zpráva zní: až zase otevřou hospody, piva bude dost.