Video placeholde
Ekofarmy: Statek Cidlina
Ekofarmy: Statek Cidlina
Ekofarmy: Statek Cidlina
Ekofarmy: Statek Cidlina
Ekofarmy: Statek Cidlina
12
Fotogalerie

Vysadili si vlastní sad, suší ovoce a vyrábí mošty. Na Statku Cidlina moderně navazují na rodinnou tradici

Na okraji Českého ráje nedaleko Jičína najdete Statek Cidlina, kde Vojtěch a Markéta Drahoňovští od roku 2017 hospodaří v režimu ekologického zemědělství. Manželé tu pěstují ovoce, zeleninu, květiny a věnují se také chovu včel. Vedle toho provozují veřejnou moštárnu, díky níž místo slouží i ke společenskému setkávání a odpočinku. Více o statku se dozvíte v našem videu.

Obnovený, nově vysázený ovocný sad po 40 letech navazuje na rodinnou tradici pěstování ovoce a kombinuje vysokokmenné stromy s nižšími tvary starých i dnešních odrůd. Mimo péči o sady zde majitelé také chovají včely, které se s nimi dělí o nasbíraný med, pyl, propolis i vosk. Ovoce, zelenina a všechny ostatní produkty dotváří podobu statku, jehož záměrem je kvalitní živobytí, péče o krajinu, podpora místního podnikání a obyvatel.

Velkým lákadlem je provoz moštárny a sušárny, který se opírá o tradiční postupy a kvalitu zpracovaného ovoce ze sadu. Lisování probíhá na horizontálním lisu, získaná šťáva se poté pasterizuje a výsledné mošty se plní do lahví nebo bag-in-boxů. Suší se zde na sítech ve skříňové sušárně, a to i při nižších teplotách pro zachování enzymů a vitamínů. „Kromě toho, že zde zpracováváme vlastní produkci, poskytujeme moštárnu k využití také veřejnosti. Zákazníci k nám po předchozí domluvě přijedou s vlastním ovocem nebo zeleninou a my už se o následné zpracování a výrobu moštu či křížal postaráme za ně,“ vysvětluje Vojtěch Drahoňovský a dále přibližuje filozofii podniku: „náš statek je místem práce, proměny a zvelebování kraje. Zároveň má sloužit také k odpočinku, znovunabytí sil a nalezení rovnováhy.“

Inspiraci rodinný podnik získal v agrolesnických a permakulturních systémech hospodaření, které v sobě snoubí zdravou přírodu a smysluplnou produkci potravin. Kromě vlastními silami vyprodukovaných dobrot statek rovněž nabízí výrobky dalších ekologických hospodářů, které si tak můžete nakoupit přímo ve dvoře manželů Drahoňovských. Pokud byste rádi některý z produktů farmy ochutnali, ale nemáte zrovna cestu kolem, z pohodlí domova si je můžete objednat i prostřednictvím jejich e-shopu.

Rádi byste vyrazili na některou z ekofarem, ale nejste si jisti, kterou vybrat? Na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz pomocí interaktivních map jednoduše vyhledáte tu, jež se nachází nejblíže vašemu okolí, a zároveň si prohlédnete její aktuální nabídku.

Zajímá-li vás problematika ekologického zemědělství nebo třeba jen hledáte nové recepty, navštivte stránky myjsmebio.cz, kde najdete spoustu zajímavých informací i inspirace k vaření.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Biopotraviny jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce.

Národní značení

Národní značení biopotravinNárodní značení biopotravin|Archiv

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

Evropské značení biopotravinEvropské značení biopotravin|archiv

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.