nahoru

Vysadili si vlastní sad, suší ovoce a vyrábí mošty. Na Statku Cidlina moderně navazují na rodinnou tradici

red 10. června 2022 • 10:00
Video se připravuje ...
Ekofarmy: Statek Cidlina
• video: 
myjsmebio.cz

Na okraji Českého ráje nedaleko Jičína najdete Statek Cidlina, kde Vojtěch a Markéta Drahoňovští od roku 2017 hospodaří v režimu ekologického zemědělství. Manželé tu pěstují ovoce, zeleninu, květiny a věnují se také chovu včel. Vedle toho provozují veřejnou moštárnu, díky níž místo slouží i ke společenskému setkávání a odpočinku. Více o statku se dozvíte v našem videu.

Obnovený, nově vysázený ovocný sad po 40 letech navazuje na rodinnou tradici pěstování ovoce a kombinuje vysokokmenné stromy s nižšími tvary starých i dnešních odrůd. Mimo péči o sady zde majitelé také chovají včely, které se s nimi dělí o nasbíraný med, pyl, propolis i vosk. Ovoce, zelenina a všechny ostatní produkty dotváří podobu statku, jehož záměrem je kvalitní živobytí, péče o krajinu, podpora místního podnikání a obyvatel.

Velkým lákadlem je provoz moštárny a sušárny, který se opírá o tradiční postupy a kvalitu zpracovaného ovoce ze sadu. Lisování probíhá na horizontálním lisu, získaná šťáva se poté pasterizuje a výsledné mošty se plní do lahví nebo bag-in-boxů. Suší se zde na sítech ve skříňové sušárně, a to i při nižších teplotách pro zachování enzymů a vitamínů. „Kromě toho, že zde zpracováváme vlastní produkci, poskytujeme moštárnu k využití také veřejnosti. Zákazníci k nám po předchozí domluvě přijedou s vlastním ovocem nebo zeleninou a my už se o následné zpracování a výrobu moštu či křížal postaráme za ně,“ vysvětluje Vojtěch Drahoňovský a dále přibližuje filozofii podniku: „náš statek je místem práce, proměny a zvelebování kraje. Zároveň má sloužit také k odpočinku, znovunabytí sil a nalezení rovnováhy.“

Inspiraci rodinný podnik získal v agrolesnických a permakulturních systémech hospodaření, které v sobě snoubí zdravou přírodu a smysluplnou produkci potravin. Kromě vlastními silami vyprodukovaných dobrot statek rovněž nabízí výrobky dalších ekologických hospodářů, které si tak můžete nakoupit přímo ve dvoře manželů Drahoňovských. Pokud byste rádi některý z produktů farmy ochutnali, ale nemáte zrovna cestu kolem, z pohodlí domova si je můžete objednat i prostřednictvím jejich e-shopu.

Rádi byste vyrazili na některou z ekofarem, ale nejste si jisti, kterou vybrat? Na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz pomocí interaktivních map jednoduše vyhledáte tu, jež se nachází nejblíže vašemu okolí, a zároveň si prohlédnete její aktuální nabídku.

Zajímá-li vás problematika ekologického zemědělství nebo třeba jen hledáte nové recepty, navštivte stránky myjsmebio.cz, kde najdete spoustu zajímavých informací i inspirace k vaření.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Biopotraviny jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce.

Národní značení

Národní značení biopotravin Národní značení biopotravinFoto Archiv

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

Evropské značení biopotravin Evropské značení biopotravinFoto archiv

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

red




Diskuse ke článku
Diskuze se zobrazují pouze uživatelům, kteří jsou přihlášeni na Facebooku a odsouhlasili cookies. Pokud pod články nevidíte diskuze, zkontrolujte prosím toto nastavení.