Snímek z protestu proti ombudsmanovi Křečkovi v Brně 20. února 2020.

Snímek z protestu proti ombudsmanovi Křečkovi v Brně 20. února 2020. Zdroj: ČTK/Zehl Igor

Aktivisté se chystají zabránit Křečkovi vstoupit do úřadu. Zkratovali plošinu pro bezbariérový vstup

Nově zvolený ombudsman Stanislav Křeček rozděluje společnost. Zatímco jedni tvrdí, že se jedná o ohrožení demokracie, lidských práv i svrchovanosti České republiky, ostatním je to jedno. Většina lidí si navíc myslí, že ombudsman je již zesnulý Otakar Motejl. Zatímco většinu občanů nechává Stanislav Křeček, případně již zmíněný Otakar Motejl v úřadu ombudsmana chladnými, stále tu je dost těch, kteří se s novým ombudsmanem (Křečkem) nehodlají smířit a udělají vše pro to, aby mu znemožnili rozvrátit stát a zrušit lidská práva.

„Je to plivnutí do obličeje samotné demokracii. Takový člověk, jako je Křeček, nemůže zastávat řídicí funkci úřadu, který se každoročně přímo dotýká vyšších desítek občanů. Něčemu takovému rozhodně nehodláme přihlížet,“ běsní Karel Kupníček z hnutí „Zachráníme demokracii“. Karel Kupníček spolu s ostatními členy „Zachráníme demokracii“ není sám, komu se nový ombudsman nezamlouvá. Zatímco však například spolek Milion chvilek pro demokracii, plánuje naplnit opět nějaký prostor demonstranty a svůj nesouhlas vyjádřit klidnou formou, Karel Kupníček spolu se členy hnutí hodlá přistoupit k agresivnějšímu způsobu protestu. „My ho prostě do toho úřadu nepustíme. Vlastním tělem mu v tom zabráníme,“ provolává pan Kupníček.

Z původního plánu, kdy se aktivisté hodlali řetězy přivázat ke vstupu a příjezdovou cestu zablokovat hořícími autobusy, sešlo poté, kdy vyšlo najevo, že novému ombudsmanovi je 81 let. „Přehodnotili jsme náš postup. Vzhledem k pokročilému věku pana Křečka jsme zvolili jiné prostředky,“ vysvětluje dále Kupníček. Z úřadu ombudsmana v Brně hlásí závadu na elektrifikované plošině na schodech u vstupu, která slouží pro přepravu přes schody pro osoby se sníženou mobilitou. „To je naše práce. Plošinku jsme zkratovali. Pan Křeček tak bude muset zdolat řadu schodů bez použití plošiny. Je to naše malé vítězství. My však neusínáme na vavřínech. Naše blokáda úřadu bude pokračovat.

„Před schody do budovy hodláme umístit slevové letáky do Lidlu. Věříme tomu, že probírání slevových letáčků pana Křečka minimálně zdrží, ne-li přímo namotivuje svůj příchod do úřadu odložit a zajet si autobusem do Lidlu koupit papriky ve slevě,“ démonicky se usmívá Kupníček. „Před budovou rovněž chystáme připravit improvizovanou předváděcí akci na hrnce a elektronické dečky. Věříme tomu, že tato akce pana Křečka zaujme natolik, že o funkci ombudsmana nejen ztratí zájem a nějaké levné hrnce si zakoupí, ale také i nám poskytne kontakty na tři známé, kteří by o hrnce a dečky mohli mít také zájem. A když ani to nevyjde, před úřadem je připravena lavička s nakrájeným chlebem a několik holubů. To už je tutovka. Pan Křeček místo ombudsmanování jistě zasedne a začne holuby krmit,“ nastínil Kupníček plán svého hnutí, jak zamezit ombudsmanovi vstup do úřadu, a zajistit tak demokracii.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Plošinu u úřadu ombudsmana sice (zatím) nikdo nezkratoval, jinak ale jeho zvolení vzbudilo dost kritiky – a to také kvůli věku Stanislava Křečka.