Tomáše Řepku vítá po propuštění z vězení jeho vydavatelka, tedy vlastně partnerka...

Tomáše Řepku vítá po propuštění z vězení jeho vydavatelka, tedy vlastně partnerka... Zdroj: Blesk

Tomáše Řepku propustili z vězení pod podmínkou, že minimálně tři roky nenapíše žádnou další biografii

Bývalý fotbalový reprezentant, bouřlivák, viceprezident porno inzerátů a amatérský prodejce luxusních vozů, které nejsou jeho, byl v pondělí propuštěn z věznice na Borech, kde si odpykával 2 a půl roku odnětí svobody za klukovinu. Tomáš Řepka opustil brány věznice znatelně dříve před uplynutím trestu pod jedinou podmínkou – že se na čas vyhne psaní pamětí.

 „Pan Řepka ve věku 46 let vydal již své čtyři biografie. Tolik knih o sobě nevydaly ani mnohem starší a významnější osobnosti. Na apel samotného ministra kultury bylo panu Řepkovi umožněno opustit věznici pod podmínkou, že v době následujících tří let nenapíše žádnou další biografii,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Plzni Lucie Něžná. Podle ní byla překročena únosná míra počtu biografií Řepky natolik, že pro společnost není nebezpečný svými skutky, jako je zpronevěra či řízení pod vlivem alkoholu, ale svými biografiemi. Soudce tedy rozhodl, že než ho nechat ve vězení a trnout hrůzou, kdy vydá další knihu, raději ho pustit na svobodu a dohlédnout tak, aby další knihu nenapsal.

S verdiktem soudu nesouhlasí státní zástupce, který tvrdí, že pouhá podmínka Tomáše Řepku nezastaví a ten tak bude v klidu vydávat další a další biografie. „Jeho propuštění nezaručí, že žádné knihy nevzniknou. Odnětí svobody ho nijak nenapravilo. Ba naopak, nastřádal zde další materiál ke knize. Jeho kárné posudky z vězení jsou vesměs průměrné a existují zde záznamy, že byl pan Řepka přes přísný zákaz několikrát přistižen, jak tajně na své cele sepisuje další knihu. Rovněž vězeňská služba zaznamenala spoustu stížností od vězňů, které pan Řepka neustále obtěžoval tím, že po nich vyzvídal, jaké i se píše ve slově ,slyšel‘, popřípadě po nich chtěl rovnou opravit gramatiku v celém textu. Je více než patrné, že pan Řepka bude na svobodě páchat biografie i nadále,“ tvrdí státní zástupce Michal Chvála.

Navzdory nesouhlasu státního zástupce byl Tomáš Řepka propuštěn na svobodu, kde může i přes podmínku nadále páchat biografie. Ačkoliv se ještě před branami vězení dušoval, že podmínku dodrží a minimálně tři roky žádná kniha nebude, odborníci se shodují, že podmínku lze obejít.  „On ji nemusí napsat. On tedy nepsal ani ty předešlé, ale nyní bude stačit, když se od té knihy distancuje. Najme si autora, který knížku napíše, a potom řekne, že knížka byla napsána bez jeho vědomí a souhlasu. To je neprůstřelné. Pan Řepka, potažmo jeho partnerka, nevydrží bez biografie tři roky. Tuto touhu může zaplácnout například dalším diářem, který má povolený, ale biografie z vězení, to je příliš lákavé sousto, než aby ho pan Řepka a jeho partnerka mohli ignorovat,“ zamyslel se mediální expert Stanislav Spousta.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Doufáme sice, že z Řepky už další biografie nevypadne, soud mu nicméně nucenou pauzu v psaní nenařídil. Divných věcí se ale děje pořád dost, třeba takové řádění 93letého šíleného střelce.