Titulky jen ruší!

Titulky jen ruší! Zdroj: Profimedia

Vláda chce u článků zakázat titulky. Lidé čtou jen je, nezajímá je obsah článků, a proto dělají unáhlené závěry

Velkou revoluci v novinářské praxi odstartovala vláda pod vedením premiéra Andreje Babiše. Hodlá zakázat titulky článků. Podle průzkumů se ukázalo, že jsou lidé zahlceni informacemi, nemají čas si všechny články bedlivě přečíst, a proto čtou jenom titulky, ze kterých vyvozují závěry. Návrh vlády o zákazu titulků u článků kupodivu kvituje i opozice.

Návrh na zákaz titulků představil premiér Andrej Babiš: „Je to velký problém dnešní doby. Zkratkovitost informací zabalená do šokujícího titulku způsobuje, že lidé čerpají informace právě pouze z oněch titulků, které často bývají vytržené z kontextu ve snaze šokovat a tím přilákat čtenáře. Vezměme si třeba titulek Andrej Babiš byl agentem StB. Zaprvé je to samozřejmě kampaň a zadruhé v článku není nikde napsáno, že jsem byl opravdu agentem StB. Jen tam jsou uvedeny domněnky štvavých novinářů, pochybné výpovědi svědků, které jsem nikdy neviděl, a ta cena taky nesouhlasí. K tomu ještě spekulace rádoby historiků, kteří nemají jediný důkaz. Když si člověk přečte jenom nadpis, a ne obsah, nabude mylného dojmu, že jsem byl agentem StB. To se musí zastavit, tohleto,“ hřměl premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci, kde představil návrh vlády.

A opozice překvapivě souhlasí: „Lidé si informace nezjišťují, neověřují. Oni vidí nadpis, že imigranti se blíží, a už stavějí barikády a s nunčaky chodí do lesa hlídat hranice. Už si nepřečtou, že Imigranti se blíží je název rozhlasové hry, která nemá s realitou nic společného. Titulky článků povýšily na primární informační kanál dnešní doby a to může být velmi nebezpečné,“ uvažuje předseda ODS Petr Fiala.

Tomu dávají za pravdu i ostatní politici napříč celým politickým spektrem. Jediná, kdo má proti zákazů titulků článků výhrady, je SPD, konkrétně její předseda Tomio Okamura, který si na šíření titulků založil politickou kariéru a kterému se nehodí, aby lidé ty články četli celé. „To považuji za zásah do novinářské praxe. Nechme novináře, ať pracují, jak nejlépe umí, a nemluvme jim do toho,“ prozradil Okamura, který chce zakázat Českou televizi a novináře z pořadu 168 hodin lámat v kole.

Zatímco se návrh zákona bude ve sněmovně teprve projednávat, občané se rozdělili do dvou táborů. Jedni tuto novinku kvitují, druzí zatracují. „Nemám čas si všechno číst. Projedu jenom titulky a podle toho se zařídím. Když vidím titulek, že cizinec v Německu znásilnil Němku, nemusím číst dál, abych věděl, že to byl imigrant z Afriky. To je jasné jako facka. Po přečtení si odplivnu, napíšu nějaký komentář a jedu na další titulky. Ono to dost ulehčí se orientovat ve společnosti a urychlí to vytváření závěrů. Rozhodně jsem proti, aby se titulky rušily,“ myslí si pan Antonín, který pracuje jako údržbář ve strojírenské firmě a ve volném čase hraje na automatech anebo luští sudoku.

Jestli nakonec politici zákon schválí, nelze předjímat, avšak zatím si nikdo nedokáže představit praktický dopad tohoto zákona na média. Články bez titulků budou nepřehledné a chaotické, ale taková je už doba a třeba to povede k lepší informovanosti čtenářů.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Titulky (zatím) zůstávají, vláda se proto vyřádila aspoň na daních.