Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Veleslavín-Vokovice k životu

Přibývá případů, kdy se aktivisté lepidlem přilepují k věcem. V úterý museli policisté odlepit člověka od autobusu

Víkendová demonstrace ekologických aktivistů u Národního muzea, z nichž se někteří přilepili vteřinovým lepidlem k zemi, je jen špička ledovce. Přilepených aktivistů k různým věcem přibývá. Je mnoho způsobů, jak zachránit planetu. Ten nejnovější způsob je přilepit se vteřinovým lepidlem k různým stavbám či předmětům. Jak dokazují statistiky za poslední měsíc, přilepených aktivistů přibývá geometrickou řadou.

„Je to nová vlna protestů. Lidé se přilepují k vozovkám, budovám anebo i k dopravním prostředkům. Zaznamenali jsme i několik případů, kdy se aktivisté lepidlem přilepili k zastupitelům obcí. Stává se z toho nebezpečný trend, který nám dělá starosti,“ tvrdí Arnošt Zoubek, tiskový mluvčí Policie České republiky.

„Vynalézavost aktivistů, kteří v dobré víře protestují za dobrou věc, je nezměrná. Aby dosáhli svých cílů, dávno opustili od transparentů a hesel. Místo toho se přilepují. Policie České republiky, která na místě zasahuje, má posléze plné ruce práce, aby přilepené demonstranty bez újmy odstranila. Je to vyčerpávající a může dojít i ke zranění,“ zdůrazňuje.

Zatímco policie, záchranáři i hasiči nad novým trendem jen kroutí hlavou, sami aktivisté nejen že si nový způsob protestu nemůžou vynachválit, ale vidí v něm spoustu pozitiv.

„Dříve abyste něčeho dosáhli, museli jste svolat veliký dav. Jedině tak jste získali pozornost. Nyní stačí jeden člověk se srdíčkem na dlani, který se přilepí k vozovce, a pozornost můžete přehazovat vidlemi,“ usmívá se ekologický aktivista Zdeněk Mrňávek z hnutí Lepidlové děti, které nový způsob protestů zpopularizovalo.

„V současnosti máme v terénu na dvě desítky aktivistů, kteří se pro dobrou věc přilepili vteřinovým lepidlem k věcem, a jejich počet neustále roste. Máme radost, že laičtí aktivisté přebrali naše metody a že se to šíří po celé republice,“ spokojeně dodal Mrňávek.

Co už zapomněl zmínit, tak jsou případy, kdy se přilepování aktivistům vymklo kontrole. Například na Brněnsku se jistý aktivista přilepil k autobusu městské hromadné dopravy. Řidič autobusu si toho všiml až po projetí půl města.

„Normálně jsem vyjel ze zastávky, kouknu do zrcátka a vidím, že mi za vozem vlaje nějaký chlap. Nevím, jak dlouho byl na autobusu přilepený, ale minimálně tři zastávky to být muselo,“ vypověděl řidič autobusu, ke kterému se aktivista přilepil.

Na místo okamžitě přijela policie a sanitka. Aktivista byl po odlepení převezen do nemocnice se středně těžkým zraněním v oblasti ruky a zad.

Tragicky dopadl aktivista na Krušnohorsku, který se lepidlem přilepil k opuštěnému srubu uprostřed lesa v dobré víře, že upozorní na hrozbu kůrovce. Bohužel, o tomto protestu nikomu dopředu neřekl, takže jeho tělo nalezli po týdnu náhodní houbaři. Muži se již nedalo pomoci. Zemřel na dehydrataci a podchlazení.

Policie se obává, že podobných případů tragických úmrtí přilepených aktivistů bude přibývat, a proto žádá demonstranty, aby se vrátili zpět k transparentům anebo alespoň pochodům.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale je zvláštní dopis Donalda Trumpa adresovaný tureckému prezidentovi.