Kvůli nedostatku čínských hůlek v úterý zasedá krizový štáb, který se pokusí situaci vyřešit

Kvůli nedostatku čínských hůlek v úterý zasedá krizový štáb, který se pokusí situaci vyřešit Zdroj: Profimedia.cz

Drtivý dopad čínské odvety za vypovězení smlouvy s Pekingem. V Česku docházejí hůlky

Když pražský primátor Zdeněk Hřib spolu se svými kumpány ze zastupitelstva rozhodl o vypovězení sesterské smlouvy s Pekingem kvůli bodu o uznání jednotné Číny Prahou, nikdo nečekal, že to bude mít tak dramatické následky. Čína si toto vypovězení vzala osobně a nejen že smlouvu rovněž vypověděla a hrozila nedozírnými následky, ale dokonce přešla od výhružek k činům. Ze dne na den přestala dodávat na český trh čínské hůlky.

Na území celé České republiky propukl od pondělí rapidní nedostatek čínských hůlek. Na některých místech je situace kritická. „Chtěl jsem si sníst své nudle hůlkami, ale v restauraci je neměli. Nedají se koupit. Všude hlásí vyprodáno. Jak teď mám jíst své čínské nudle? Jak já k tomu přijdu?“ lamentoval Vladimír Rouhal, milovník čínských pokrmů, který bez hůlek odmítá nudle jíst.

Situace je nejhorší na Olomoucku, kde čínské hůlky došly už o víkendu. Zoufalí lidé pobíhají v ulicích, a křičí, že nemůžou jíst čínské nudle. V samotné Olomouci bylo od pondělka vyhlášeno stanné právo, neboť hrozilo rabování a občanské nepokoje.

Nedostatek čínských hůlek eskaloval i v Brně, odkud se nese tlumený nářek nocí na kilometry daleko. Lidé se bezcílně plouží městem a holýma rukama si matlají čínské nudle všude po těle. V jejich očích se skví zmar a odevzdanost.

Poslední baštou čínských hůlek je Praha, respektive Pražský hrad, který se uvolil v této těžké chvíli sáhnout do svých zásob a čínské hůlky zadarmo rozdávat. Humanitární pracovníci dnem i nocí odnášejí z Hradu čínské hůlky, které rozdávají potřebným.

„Nevím, jak dlouho tohle ještě vydržíme. Zásoby se ztenčují, lidé jsou unaveni. Spíme maximálně tři hodiny. Hůlky je potřeba dostat i do vzdálených oblastí a na to nemáme dost lidí. Samozřejmě, že se k nám připojila spousta dobrovolníků, ale ani s jejich pomocí nedokážeme pokrýt celou Prahu,“ posmutněl koordinátor humanitární akce Jaromír Vlásek.

Některé poslední sady čínských hůlek se dají sehnat ještě i v Pardubicích. Na černém trhu se jejich cena vyšplhá i na několik desítek tisíc korun.

Kvůli nedostatku čínských hůlek v úterý zasedá krizový štáb, který se pokusí situaci vyřešit. Dokud však primátor Hřib neuzná jednotnou Čínu a nepřileze k našim čínským přátelům po kolenou s prosíkem, jak navrhuje Miloš Zeman, hůlková krize neskončí.

A co hůř. Čína hodlá v sankcích pokračovat a zastavit dodávky padělaných triček Adihas a Mike. Na rozhodnutí pražského zastupitelstva tak doplatí celá Česká republika.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Hůlek je v Česku zatím dostatek, stejně jako šmejdů, kteří obírají důvěřivé důchodce o úspory.