Kostelecké uzeniny (ilustrační foto)

Kostelecké uzeniny (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

V Kosteleckých uzeninách našli hygienici motýle. Lepší jíst motýle než se cpát slaninou, tvrdí výživový expert

V krůtích párcích od Kosteleckých uzenin našli hygienici vedle stopového množství masa i motýle. Toto zjištění rozdělilo českou společnost na dva tábory. Jedni tvrdí, že by v krůtím párku neměly být motýle, jiní si myslí, že to ničemu neškodí a motýle jsou zdravé. „Krůtí párky na zadní straně ve složení jasně deklarují, že mohou vedle stopového množství masa obsahovat i motýle, takže spotřebitel je předem varován a přítomnost motýle v párku je přiznaná. Spotřebitel tak oklamán není,“ říká Václav Kroun z hygienické komise Čech a Moravy.

„Na druhou stranu je třeba se zamyslet, jestli je opravdu v pořádku dávat do krůtích párků motýle. Zde si nejsem úplně jistý, ale rád bych deklaroval, že to nemusí být vyloženě špatně. Motýle jsou nezávadná stvoření. Jejich přítomnost v párcích je sice nezvyklá, ale nemusí být vyloženě na škodu,“ přemítal Kroun.

To Andrej Babiš měl jasno: „Ačkoli Kostelecké uzeniny spadají do holdingu, který není můj, tak i jako osoba nezúčastněná musím potvrdit, že my Češi máme rádi motýle. My ty motýle chceme. No a podívejte. Konečně jsme je dostali. Já jsem dalek toho diktovat lidem, co mají mít rádi a co ne. Pokud mají rádi motýle, tak ať jim dají do jídla motýle. Kde je poptávka, je i nabídka,“ pokrčil rameny premiér.

„Sice nejsem zastánce toho, aby lidé jedli motýle ve velkém, ale sem tam sníst trochu toho motýle není na škodu. Rozhodně lepší jíst motýle než se cpát slaninou,“ vysvětloval Evžen Toužebný, expert na výživu, který se spolu s Andrejem Babišem podílel na kuchařce „Vaříme z řepky“, ve které se snažil přiblížit lidem výhody využití řepky v kuchyni. „Pokud se motýle dobře kulinářsky připraví, může to být zajímavý gurmánský zážitek. Umím si představit motýle v trojobalu z řepkovými hranolky. To je jednoduché, zvládne to každý a nejenže si pochutná, ale také si udrží linii,“ nastínil Toužebný možný recept.

„Tak on tady brojí proti dvojí kvalitě potravin a sám má v párcích motýle. Tak kde to jsme?“ Rozčiloval se Miroslav Kalousek, kterému nic, co se týká Babiše, není svaté. I ostatní opoziční strany se staví k motýle v párcích odmítavě a volají po nápravě.

A co na to koaliční ČSSD? „Zase děláte z komára velblouda. Kostelecké uzeniny doma jíme už dlouho a já si je nemůžu vynachválit. A že jsou v nich motýle? No a co? Vždyť motýle jsou chutné,“ usmíval se na tiskové konferenci Jan Hamáček, který se ládoval praženými motýle. Za svou loajalitu ho posléze Andrej Babiš podrbal za ouškem a ukradl ČSSD část jejího volebního programu.

Jak to tak vypadá, motýle na talíři jsou budoucností české gastronomie a jistě se přidají k řepce, která je aktuálně naší nejzásadnější plodinou.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Zda v Kosteleckých uzeninách používají motýle jako ingredienci, nevíme, ale se surovinami tam obecně zacházejí dost zvláštně.