Miloš Zeman se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem - ilustrační snímek.

Miloš Zeman se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Rusové a Číňané si pozvali Zemana na kobereček. Musí vysvětlit návštěvu Babiše v USA

Do nezáviděníhodné situace se dostal prezident Miloš Zeman. Z jeho tváře zmizel úsměv vyvolaný potvrzením toho, že má prostatu jako panic, a naopak se objevily chmury. Jeho nadřízení z Ruska a Číny si ho totiž pozvali na kobereček, aby jim vysvětlil návštěvu premiéra Andreje Babiše v USA.

Návštěva Andreje Babiše v USA s sebou pro Českou republiku nenesla jen samá pozitiva. Pokud pomineme, že jakmile Babiš vytáhl paty z České republiky, začalo se mu hroutit to jeho ANO, máme zde i mnohem závažnější problémy. Prezident Miloš Zeman o tom ví své.

„Pan prezident se nezlobí. On je jen zklamán. Tolik let pan prezident zpracovává Putina i čínského prezidenta, aby je měl tam, kde je chce mít. Tolik úsilí to stálo, aby pan prezident díky svému diplomatickému umu, úsilí a hlavně bonmotům zmanipuloval obě mocnosti, aby nám zobaly z ruky, a teď je všechno v troskách. Andrej Babiš, aniž by se dovolil u pana prezidenta, odjel na oficiální návštěvu do USA a pan prezident se nyní může ztrhat, aby napravil škody, které premiér Andrej Babiš spáchal,“ rozzlobeně pronášel mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na tiskové konferenci. Posléze musel spěchat na Hrad, protože bylo pondělí a to znamená, že pan prezident má koupání.

„Jsme hluboce zklamáni vaší oddaností. Měli jsme za to, že nám všem jde o stejnou věc. Mysleli jsme, že chápete. Že je na vás spolehnutí. Bohužel se ukázalo, že jste stejní jako ostatní. Nemůžeme vám důvěřovat. Vypadá to na konec přátelství. Miloš Zeman, nechť se neprodleně dostaví do Číny k podání vysvětlení,“ zní oficiální prohlášení čínské strany, které v pondělí dopoledne předal jeden ze zaměstnanců čínské ambasády Poslanecké sněmovně a kopii Hradu i médiím.

Ani Rusko nezůstalo pozadu: „Mažu si tě, ty stará kundo,“ vzkázal Putin Zemanovi a symbolicky si vymazal jeho telefonní číslo ze svého telefonu.

„Ukázalo se, že naši čeští přátelé nejsou zase takoví přátelé, jak jsme si naivně mysleli. Měli jsme za to, že budujeme vztah, ale vypadá to, že z vaší strany šlo spíš o úlet na jednu noc. Soudruh Zeman nechť se neprodleně hlásí v Kremlu, jinak uvidíte,“ vzkázal Putin do Čech.

Rusku rovněž není po chuti návštěva Andreje Babiše USA. „Já měl za to, že Andrej je správný chlap. Že ví, za jakou stranu má kopat. Vždyť byl sakra jedním z nás. Agent Bureš u STB, to je vstupenka do první třídy mezi smetánku. Jak to, že sešel z cesty? Tohle bude mít ještě dohru,“ vzkázal ruský velvyslanec.

Ani čeští komunisté nejsou z výpravy Andreje Babiše příliš nadšeni. Vojtěch Filip dokonce přispěchal z prohlášením: „Za celou komunistickou stranu, za běžný pracující lid a za správné vlastence se distancujeme od návštěvy Andreje Babiše v USA. Nadále se budeme zasazovat o to, abychom prohlubovali spojenectví s opravdovými přáteli, jako jsou Rusko, Čína, Kuba anebo KLDR.“

V ten moment se k Filipovi naklonil jeho poradce a cosi mu zašeptal do ucha.

„Tak KLDR ne. Jenom Rusko, Čína a Kuba,“ upřesnil Vojtěch Filip, načež ubezpečil Miloše Zemana, že všichni komunisté stojí za ním a že mu drží palce. Potom nechal tiskovou konferenci ze zvyku rozehnat těžkooděnci a přítomné novináře pozavírat.

Před Milošem Zemanem teď stojí nelehký úkol. Pokusit se o nemožné a narovnat opět vztahy s Čínou a Ruskem. Nebude to snadné, ale Miloš Zeman to určitě dokáže. Jako vždycky.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností ale například je víkendová havárie etiopského letadla.