Výraz „lepšolidé" použil ve svém vánočním projevu i Miloš Zeman

Výraz „lepšolidé" použil ve svém vánočním projevu i Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Základní charakteristika lepšolidí pro začátečníky a neznalé

Pojem „lepšolidi“ se potutelně ve společnosti vznáší již nějaký ten pátek, aniž by byl nějak obecně přiblížen veřejnosti.  Když teď dokonce sám pan prezident pojem „lepšolidi“ použil ve svém vánočním projevu, je myslím více než na místě se pokusit tento pojem přiblížit veřejnosti. Stejně jako pražská kavárna, sluníčkáři nebo havloidi je pojem „lepšolidi“ novotvarem, který vzniknul díky Miloši Zemanovi skrze jeho pohůnka Jirku Ovčáčka v souvislosti s rozdělením společnosti.

Ponechme ale nyní stranou jiné novotvary a zaměřme se na „lepšolidi“. Pojďme se spolu podívat na základní charakteristiku všech lepšolidí:

- Lepšolidi mají práci. Tím je potřeba začít. Pokud lepšočlověk ztratí práci, stává se z něho… Těžko říct. Podčlověk? Horšočlověk? Něco na ten způsob. Na to ještě pan prezident slovo nevymyslel.

- Lepšolidé nepracují rukama. Všichni dobře víme, že jedině poctivá práce rukama je hodna uznání. Prostě jak člověk nemaká rukama, měl by chodit kanály. Lepšolidé jsou ale na to, že nepracují rukama, bůhvíproč pyšní. Nevytvářejí žádné hodnoty. Vůbec nemakají na směny u pásu.

- Ve svých čistých kancelářích se od počítačů smějí poctivě pracujícím lidem, kteří vytváří hodnoty, a považují je za spodinu. Za někoho podřadného. To lepšolidé jsou natolik privilegovaní a inteligentní, že si nemusí špinit ruce a mají dostatek peněz.

- Lepšolidé nevolí Zemana. Co nevolí, oni ho dokonce pomlouvají. Chtějí, aby nebyl. Neustále mají proti němu nějaké připomínky, a kdykoliv pan prezident, tatíček národa Miloš Zeman nazve věci pravým jménem (například kunda nebo ekonomický zmrd), popřípadě majestátně zavrávorá pod vlivem (virózy) u korunovačních klenotů či se v žertu zmíní, že novináře je třeba postřílet, v ten moment lepšolidé vytahují červené karty, věsí si červené trenýrky na balkony a svolávají demonstrace.

- Lepšolidé nevolí Babiše. To je to samé jako u pana prezidenta Miloše Zemana. Lepšolidé preferují Kalouska a jemu podobné, kteří rozkrádají republiku a bůhvíproč haní trestně stíhaného premiéra pana Andreje Babiše. Nazývají ho ušatým čobolem, pořádají proti němu demonstrace a podobně.

- Lepšolidé mají pocit, že jejich názor má větší váhu než názor jiných. Jenom proto, že mají lepšolidé vyšší vzdělání a jsou inteligentnější, myslí si, že jejich názor má větší váhu než plebsu, jak oni rádi nazývají obyčejné lidi. Například vysokoškolský profesor ekonomie nabyl dojmu, že jeho názor na inflaci nebo daně má větší váhu než názor na inflaci a daně například od řezníka nebo kuchaře. Kde to jsme? Každý má právo na svůj názor, a když vyučený řezník například tvrdí, že islám je náboženství zla a smrti, tak má jeho názor stejnou váhu jako názor profesora arabistiky, který tvrdí, že to tak není.

- Lepšolidé v letadle při přistání netleskají a do sandálů nenosí ponožky.

- Lepšolidé jezdí na dovolenou jinam než do Chorvatska autobusem.

- Lepšolidé si nemyslí, že problém imigrace muslimů je to, co by nás mělo nejvíc pálit. Lepšolidé se nebojí imigrantů. Ono se jim to ale vymstí, to víme přeci všichni. Lepšolidé si z lidí, kteří se bojí imigrantů, dělají legraci a nazývají je xenofoby.

- Lepšolidé nepoužívají příliš selský rozum a nestudovali na vysoké škole života.

- Lepšolidé si zkrátka jenom proto, že jsou vzdělanější, úspěšnější, inteligentnější a opticky hezčí, myslí, že mohou ostatními opovrhovat. Lepšolidi nemá nikdo rád. Lepšolidi se mají rádi jen navzájem mezi sebou.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou realitou však je lidská nevšímavost.