Příliš zahnuté banány. Jakmile se banán bude "kolébat", nesmí na trh Evropské unie

Příliš zahnuté banány. Jakmile se banán bude "kolébat", nesmí na trh Evropské unie Zdroj: istock.com

Evropská unie narovná po okurkách i banány. Pak přijdou na řadu hokejky

Kvůli zautomatizování a tím pádem i zkvalitnění přepravy, hodlá Evropská unie v průběhu nového roku vydat příkaz k narovnání banánů. Možná to vypadá jako naprostý nesmysl a jeden velký šprým, nicméně Evropská unie rozhodně není instituce, která má smysl pro humor. Ostatně něco podobného provedla Evropská unie i s okurkami.

Je tomu již pár let, kdy Evropská unie vydala opatření, které nařizovalo pěstovat a následně přepravovat pouze rovné okurky. Žádné zahnuté. Tehdy předkladatelé návrhu argumentovali sjednocením okurkového trhu a vyšachování spekulantům s okurkami, kterými byl tehdy okurkový trh doslova přesycen. Každý si chtěl urvat ten svůj kousek štěstí a pokoušel se napakovat na křivých okurkách.

Škodní z toho byli tehdy samozřejmě koncoví zákazníci, kteří kvůli křivým okurkám přicházeli o značnou část hmotnosti samotných okurek. Taková křivá okurka se těžko měří měřičem na okurky, který je sestrojen právě pro rovné okurky. Tím pádem spekulanti na křivých okurkách šidili a zákazníci tak často dostávali za stejné peníze menší okurky.

Situace kolem banánů je trochu odlišná. Spekulanti na banánovém trhu prakticky nejsou. V případě narovnání banánů jde spíše o snadnější a rychlejší přepravu. Zákazníkům se tak rovný banán dostane na stůl dříve a bude čerstvější.

Budoucnost je v rovných banánech!

„Podívejte se. Dneska se  banány přepravují v klasických přepravkách v trsech. Jenže jak jsou banány zahnuté, trsy bývají větší, než je potřeba, zabírají více místa, člověk to musí složitě skládat a potom nestíhá. Zahnuté banány prostě zabírají více místa než rovné banány. Naložení rovných banánů bude snadnější a tím pádem jejich expedice bude mnohem rychlejší. Tady vyhraje zase a jenom pouze zákazník. My to děláme pro lidi,“ vysvětloval Helmut Klein, tajemník Evropské komise pro narovnávání věcí.

„Co se týče kvality samotného banánu, zákazník nepozná rozdíl. Chuť bude stejná, jenom tvar bude jiný. Lepší. Rovný. Rovné banány jsou budoucností Evropské unie. Tak to prostě je a my se nesmíme bát to přijmout,“ pravil Helmut Klein a aby dokázal, že nemluví do větru, vytáhl z kapsy neuvěřitelně rovný banán a celý bez kousání si ho strčil do jícnu.

Rovné budou i hokejky

Je samozřejmě otázkou, zda je Evropa na rovné banány připravena, anebo proběhne rabování a kanibalismus. Ostatně to ukáže až čas. Když se objeví něco nového, nikdy nelze odhadnout, jaký to bude mít dopad na lidstvo.

Nám nezbývá než věřit, že rovné banány kvalitu našeho života naopak zlepší a že si na ně všichni zvykneme. Ostatně Evropská komise pro narovnávání věcí má velké plány a po banánech hodlá narovnat hokejistům hokejky.