Sloni do Krkonoš přišli parně z Polska

Sloni do Krkonoš přišli parně z Polska Zdroj: National Geographic

Do naší přírody se vracejí sloni. V Krkonoších zachytila fotopast samici a dva samce

Vlivem chování člověka dochází po celém světě k úbytku divokých zvířat. Ani Česká republika není výjimkou. Naše kdysi bohatá fauna doznala za řadu let veliký pokles. Tak například divocí sloni. Dnes už jen ti nejstarší pamětníci mohou pamatovat na poslední stádo slonů v Krkonoších, které bylo kvůli vlivu rozpínavosti člověka postupně celé vyhubeno.

„Lidé si často myslí, že sloni jsou záležitost výhradně Afriky nebo Asie. Tak tomu ale není. Dříve byli sloni rozšířeni rovněž po celé Evropě a i na našem území se nacházelo několik početných stád. Co víme z dochovaných dokumentů a svědectví lidí, tak na Šumavě a v Krkonoších byli sloni svého času velmi početní. Bohužel vlivem pytláctví a bezohlednému chování člověka tato stáda naprosto vymizela,“ vysvětloval zoolog Miroslav Doušek a narážel tím na skutečnost, že koncem devatenáctého a začátkem dvacátého století byli sloni loveni pro maso a choboty.

„Je zajímavé, že čeští sloni nebyli loveni pro kly. Díky specifickému klimatu měli tuzemští sloni kly příliš zásadité a měkké. Nehodily se proto k výrobě cenných předmětů. Naopak choboty českých slonů byly mezi sběrateli velmi ceněné, neboť lidé věřili, že zlepšují potenci,“ dodal ještě Miroslav Doušek.

Polští sloni

Jak vidno, sloni v naší krajině měli kdysi své místo a vypadá to, že se opět začalo blýskat na lepší časy. V Krkonoších se totiž sloni objevili znovu. Zatím se jedná zřejmě o malé stádo. Fotopast zachytila tři kusy, nicméně myslivci, kteří se v dané oblasti pohybují, odhadují velikost stáda podle stop až na deset kusů.

To by byla samozřejmě naprostá senzace, neboť sloni do naší přírody patří a jejich návrat by byl velikým přínosem.

Odborníci se zatím neshodují, odkud se sloni v Krkonoších vzali, nicméně valná většina z nich se přiklání k názoru, že sloni nejspíše přišli z Polska, kde v několika posledních letech polská vláda finančně dotuje projekt „Vraťte Polákům jejich slony.“ S největší pravděpodobností se tak jedná o polské slony, kteří se natrvalo usídlili u nás.

Nedívejte se

Ať už je to, jak chce, skutečnost, že se do naší přírody vrátili sloni, rozparádila spoustu nadšenců z řad ochránců přírody nebo i amatérských slonistů, kteří se nyní hojně sjíždějí do Krkonoš ve snaze sloní stádo vystopovat a pozorovat.

„Musíme důrazně varovat všechny návštěvníky Krkonoš, aby nechali slony na pokoji a nepřibližovali se k nim. Nechte je v klidu. Nestojíme o to, aby se sloni poplašili a utekli zpět do Polska,“ vydal Krkonošský spolek pro ochranu přírody varování a odborníci jim dávají za pravdu.

Ze slonů v Krkonoších se radujme, ale nejezděme se na ně dívat. Ani se je nepokoušejme najít. Věřme tomu, že tam jsou, to nám musí stačit. Už samotné vědomí přítomnosti slonů v Krkonoších nás musí hřát.