Ilustrační koláž

Ilustrační koláž Zdroj: koláž Michal Kořán

Slovensko chystá referendum o tom, jestli je Země placatá, nebo kulatá. Ať rozhodnou lidé, tvrdí vláda

Slovenská vláda  je už unavená z neustálého dohadování o tom, jestli je Země kulatá, nebo placatá. Příslovečnou poslední kapkou k tématu byl nedávný výrok spolupracovníka slovenské ministryně kultury Lukáše Machaly, o kterém se v minulosti hovořilo jako o možném příštím řediteli Slovenské televize a rozhlasu. V televizním rozhovoru na dotaz novináře, zda by měla televize dávat prostor i lidem, kteří tvrdí, že Země je plochá, odpověděl otázkou, jestli je podložené, že je Země opravdu kulatá. „Byl jste ve vesmíru? Já také ne, takže nevím,“ řekl doslova.

Upozornění: Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně.

Tento rozhovor na Slovensku znovu vyvolal nejen vášnivou diskusi, ale vedl i k vášnivým činům.

Rozvášnění zastánci teorie placaté Země násilně vnikli do bratislavské observatoře, kde zajali několik slovenských renomovaných astronomů, které nařkli z kacířství, a vystavili je nelidským praktikám, aby je donutili odvolat, že je Země kulatá. Profesor astronomie Dušan Kotlár jako jediný kulatost Země odmítl odvolat, pročež byl na místě davem upálen.

„Musím pokárat aktéry pálení astronomů v bratislavské observatoři, ačkoli je lidsky chápu. Žijeme ve složité době,“ vyjádřila se k incidentu slovenská vláda a poslala jako odškodné ženě a dětem profesora Kotlára poukaz do KFC.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat