Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o.

Kvůli problémům s přihláškami se letos přijímačky na střední ruší. Žáci devátých tříd půjdou do práce

Letošní uchazeči o studium na střední škole se při podávání přihlášek potýkají s problémy. Systém pro elektronické přihlášky byl kvůli chybě o den odložen a následně spousta přihlášek přišla vícekrát. Další přihlášky byly chybné a probíhalo i několik zpětných oprav. Ministr školství Bek následně na základě problémů letošní příjímací zkoušky na střední školy úplně zrušil.

Upozornění: Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně.

„Elektronické přihlášky byly risk, který nevyšel. Nebyli jsme připraveni, že se bude někdo hlásit. Klasické přihlášky papírovou formou proběhly bez problémů, ale ty elektronické se nám nepovedly. Z důvodu zachování férovosti musíme letos přijímací zkoušky zrušit úplně. Nebylo by fér, kdyby žáci přihlášení papírovou formou, která proběhla bez problému, byli zvýhodněni vůči těm, kteří se o to pokusili elektronicky, ale nešlo jim to,“ oznámil ministr školství.

„Letošní ročník studentů devátých tříd tak na střední školy nepůjde vůbec a ministerstvo se soustředí na příští rok. Je potřeba elektronický systém na přihlášky vypiplat, aby letošní osmáci měli nějakou budoucnost. Je mi líto celého ztraceného ročníku, ale jak se říká, když se kácí les, létají třísky. Abychom plně digitalizovali systém přijímacího řízení, bylo nutné jeden ročník obětovat. Letošní studenti devátých ročníků rozhodně ale nepřijdou zkrátka. Vláda je v tom nenechá. Od září nastoupí na úřad práce, kde jim bude přiděleno zaměstnání. Vzhledem k tomu, že budou mít pouze dokončenou základní školu, bude výběr zaměstnání omezen, ale to se nedá nic dělat. Vláda jim na první tři měsíce odpustí placení zdravotního a sociálního pojištění. Víc pro ně udělat nemůžeme, ale za sebe můžu říct, že to není rozhodně málo,“ dodal Bek.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat