Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Velká pardubická bude příští rok bez koní, žokejové poběží po svých. Pořadatelé ustoupili ochráncům zvířat

Letošní hromadný pád koňů na Taxisu Velké pardubické opět roz­dmýchal vášně nejen mezi širokou veřejností, ale hlavně u ochránců zvířat. Ti již delší dobu tvrdí, že ohrožovat zdraví a životy zvířat pro pobavení diváků do moderního světa nepatří.

Jen pár desítek minut po hromadném pádu koní na Taxisu, který se stal osudný pro devítiletého ryzáka se jménem Stuke, se začali na pardubické závodiště sjíždět ochránci zvířat ze širokého okolí, aby proti nesmyslným závodům protestovali a přiměli tak organizátory závodu k radikálním změnám.

„Jakmile jsem viděl v televizi záběry na padající koně, neváhal jsem ani vteřinu, nasedl do auta a přijel osobně na místo neštěstí tuto zvrácenou zábavu zastavit. Věřím, že se nás tu sejde hodně a dokážeme věcmi konečně pohnout,“ věřil Antonín Liška z hnutí Zvíře je taky člověk, jenž na místo neštěstí dorazil dvacet minut po události.

Antonín Liška nebyl ani zdaleka sám a do dvou hodin od hromadného pádu se na pardubické závodiště sjelo několik tisíc ochránců zvířat, kteří započali svůj protest.

Někteří z nich zvolili jako protest transparenty s různými nápisy odsuzujícími Velkou pardubickou. Jiní přešli raději od slov k činům a vypustili několik přilehlých provizorně ustájených koní zpět do přírody. Několik ochránců přírody dokonce odchytlo skupinku žokejů, oholilo jim hlavy a přes půl hodiny na ně plivalo.

Tlak na organizátory Velké pardubické byl tak intenzívní, že ještě téhož odpoledne přišel Jarmil Lukeško z tiskového oddělení Velké pardubické s prohlášením.

„Se zástupci ochránců přírody jsme se po dlouhém a bolestném dialogu dohodli, že do budoucna již nebudeme vystavovat koně nebezpečí, a proto příští rok pojedou Velkou žokejové na motorkách,“ přednesl Lukeško na tiskové konferenci.

Zatímco spokojení ochránci přírody začali pomalu opouštět areál, začali se na místo sjíždět na kolech a koloběžkách klimatičtí aktivisté.

„Jak jako na motorkách? Oni nevědí, jakou velkou zátěží jsou motorky pro životní prostředí? Kolik vyprodukují výfukových plynů? To nemůžou myslet vážně. S tímhle naši planetu nezachráníme,“ nechal se slyšet klimatický aktivista Aleš Řezník z uskupení Choďte pěšky, debilové, který se spolu s několika dalšími klimatickými aktivisty přilepil na protest ke koním a žokejům.

Na několik stovek klimatických aktivistů donutilo pořadatele Velké pardubické opět k přehodnocení průběhu dalšího ročníku, pročež Jarmil Lukeško ve večerních hodinách přišel s novým prohlášením.

„Po dalším konstruktivním dialogu s klimatickými aktivisty rušíme příští rok nejen koně, ale nově i motorky. Žokejové Velkou pardubickou poběží po svých. Věřím, že tohle už žádnou skupinu lidí nepobouří a dají nám konečně pokoj,“ říkal Lukeško.

Zatímco legendární žokej Josef Váňa po této změně pravidel neváhal a odjel na cestu po světě shánět vytrvalé lidi do své stáje, kteří pro něho budou příští Velkou pardubickou závodit, pořadatelé tuší, že všechno může být nakonec ještě jinak.

Členky hnutí Penis je vražda totiž doma již začaly vyrábět transparenty a chystají se na hromadný pochod proti patriarchátu Velké pardubické s požadavkem, aby alespoň polovinu běžících žokejů tvořily ženy.

V pozoru jsou rovněž náboženští aktivisté ze spolku Bůh pro všechny, jimž se nelíbí, že Velká pardubická dává malý prostor islámu, hinduismu nebo Adventistům sedmého dne.

Pokud se příští rok navíc na start nepostaví žádný transžokej, je velmi pravděpodobné, že příští Velká pardubická bude tou poslední. O to se postarají aktivisté LGBT+ komunity.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností je ale například válka v Izraeli.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>