Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Američtí klimaaktivisté jezdí protestovat do Evropy. Zde je policie chrání a namasíruje jim i záda

Američtí klimatičtí aktivisté nemají u sebe doma na růžích ustláno. Ve svém bohulibém tažení za lepší klima blokováním dopravy narážejí na nekompromisní policii, která nemá pro jejich protest pochopení.

Z toho důvodu se v poslední době uchylují do Evropy, kde má policie pro blokování dopravy ve jménu zlepšení klimatu mnohem větší pochopení.

„Ve Spojených státech jsme my, klimatičtí aktivisté, terčem agresívního zacházení ze strany policie. To se jen tak přátelsky přilepíte k silnici anebo zablokujete dopravu valníkem a hned přijede nějaký akční hrdina s majáčkem, vytáhne na vás bouchačku a už na vás klečí a zatýká. Takhle se nedá bojovat za klima. To je šikana,“ domnívá se John Brown, klimatický aktivista, který spolu s celou řadou amerických kolegů raději odletěl do Evropy, kde je pro klimatické protesty mnohem příhodnější prostředí.

„V Evropě je to mnohem lepší. Například v Německu to bylo doslova báječné. Zablokovali jsme tam dálnici na několik hodin a nebylo třeba žádného valníku ani odstaveného autobusu. Normálně jsme se postavili na vozovku a bylo. Někteří se k vozovce i přilepili.

Zatímco v Americe by policie do pár minut přijela a začala do nás střílet anebo nás pozatýkala, tak v Německu to bylo jiné. Policie sice přijela, ale místo toho, aby nás pozatýkala, tak nás chránila. Bylo to příjemné a milé.

Policie nás chránila před agresívními řidiči, kteří nepochopili, že zachraňujeme planetu i pro ně. Navíc nám policie nosila jídlo a pití a jednou za čas nám masírovala ztuhlá záda. Když si některý z řidičů dovolil vystoupit z auta a nadávat nám anebo, nedej bože, nás fyzicky napadnout, policie ihned zasáhla a agresora zneškodnila. Takhle by to mělo vypadat,“ rozplýval se blahem aktivista John Brown, jenž díky podpoře policie hodlá v protestech přitvrzovat.

„Když vidím, že policie je tady, v Evropě, spíš na naší straně, nabízí se celá škála možností, jak protesty vylepšit.

Nyní se například můžeme přilepit nejen k silnici, ale i k samotným vozidlům anebo rovnou k řidičům. Už jsme si to vyzkoušeli a bylo to super. V Berlíně jsme se na zkoušku přilepili k řidiči sanitky, který zrovna vezl pacienta z autonehody do nemocnice, a dávám tomu deset bodů z deseti. Řidič sanitky samozřejmě nadával, že jsme se k němu přilepili, ale my jsme mu vysvětlili, že to děláme i pro jeho dobro.

V jednu chvíli se řidič sanitky oblepený aktivisty choval agresívně, ale naštěstí byla přítomna policie, která ho zmlátila obuškem. Pacient v sanitce sice zemřel, ale zemřel jako hrdina. Položil život za lepší klima a to se cení. Navíc jsme tělo zemřelého pacienta přilepili na vedlejší silnici, čímž jsme zastavili dopravu i tam a zachránili tím víc deštného pralesa anebo něco takového. Přesně totiž nerozumím tomu systému zachraňování klimatu blokováním dopravy, ale hlavní je rozšířit povědomí,“ dodal americký klimatický aktivista.

Vzhledem k tomu, že ve Spojených státech se ke klimatickým aktivistům policie chová neurvale, v Africe klimatické aktivisty jedí anebo obětují pro lepší úrodu, v Číně je na ulici střílejí a v Rusku je posílají na frontu, lze v dohledné době očekávat v Evropě nárůst aktivistů z celého světa. Jedině v Evropě se k nim policie chová hezky, a když zablokují dopravu, připraví jim chlebíčky a zákusky, aby chudáci nestrádali.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je Babišovo blábolení v Poslanecké sněmovně.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>