Turisti na Rhodosu

Turisti na Rhodosu Zdroj: Reuters

Asklipieio, Rhodos: Ohořelé tělo uhynulého kopytníka (24. 7. 2023).
Kiotari, Rhodos: Požáry ohrožují vesnici (24. 7. 2023).
Kiotari, Rhodos: Požáry ohrožují vesnici (24. 7. 2023).
Kiotari, Rhodos: Požáry ohrožují vesnici (24. 7. 2023).
Kiotari, Rhodos: Požáry ohrožují vesnici (24. 7. 2023).
14
Fotogalerie

Jediní Češi mají koule. Řekové si pochvalují české turisty, kteří nadále jezdí na hořící Rhodos

To, že řecký ostrov Rhodos zachvátily požáry, které spalují tamní letoviska, je pro běžného turistu jasný signál pro to, aby tam nejezdil. Ne však pro Čechy. Ti i přes rozsáhlé požáry a všudypřítomný dým odmítají přijít o svou dovolenou u moře a nedbajíce aktuální situace, na Rhodos stále přilétají. Odvahu a houževnatost českých turistů Řekové oceňují.

„Všichni odsud zdrhaj. Francouzi, Britové, Poláci… prostě všichni. Jenom Češi ne. Ti pořád přijíždějí. Řeknu vám, ti mají ale koule. Máme tady požár jak hovado, všude je štiplavý dým, většina hotelů ze zasažené oblasti se evakuuje, ale Češi pořád přijíždějí. Za to si je tady ceníme,“ potvrdil místní restauratér v jednom z letovisek.

„Neuvěřitelná odvaha. Poslední dny mám jenom dvě trasy. Z hotelu na letiště odvážím prchající turisty a z letiště zpět na hotel dovážím výhradně jenom Čechy,“ vypráví místní taxikář. „Když se Čechů na letišti zeptám, jestli vědí, že tady hoří, tak odpoví, že to vědí, ale přeci nebudou rušit dovolenou. Ty vole, tomu říkám srdíčko,“ vysekl taxikář českým turistům poklonu.

Pro mnoho zaměstnanců v cestovním ruchu jsou tak aktuálně čeští turisté jediní zákazníci a de facto jediný příjem. I z toho důvodu obliba Čechů na ostrově Rhodos rapidně vzrostla.

„Prodávám matračky na pláži. Přes léto je to moje jediná obživa. Kvůli požáru jsou však pláže prázdné. Až na Čechy. Já je obdivuju. Za zády jim hoří les, hoří hotel, hoří bazén, hoří jim děti, ale oni leží na lehátku, čtou si v klidu knihu a popíjí mojito. Jsou to lidi ze železa. Alespoň že ti Češi si občas nějakou matračku koupí, jinak bych šel žebrotou,“ postěžoval si místní prodejce matraček.

Samotní čeští turisté na místě mají často smíšené pocity. „Má to své výhody i své nevýhody. Nevýhoda je ta, že je tady všude takový nepříjemný štiplavý dým. To v brožurce nepsali. Taky tu dost vázne obsluha, protože většina personálu zdrhla na pevninu. Na druhou stranu jsou ale volná lehátka. U moře je vždycky boj o lehátka, ale letos je to pohoda. Některá lehátka jsou sice ohořelá nebo stále hoří, ale většina jich je v pořádku, a navíc jsou úplně volná. To je naprostá paráda,“ usmíval se pan Antonín, který přijel na Rhodos s celou svou rodinou.

Čeští turisté navíc zjistili, jak ušetřit. „Vláda zařizuje repatriační lety, takže si stačí koupit jenom letenku sem. Vykoupeme se na prázdných plážích, přespíme v poloprázdném hotelu, a až nám žár plamenů bude tavit kufry, sbalíme se a odletíme domů zadarmo repatriačním letem, který pro nás pošle vláda. Ušetříme až polovinu běžné ceny zájezdu, vysvětluje další z českých turistů.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je, že na Rhodosu hoří.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>