Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Vzpomínka na Zelenského v Praze. Pavel si s ním dal páku a Pekarová si ho nechala vytetovat nad zadek

Nedávno navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Prahu, což způsobilo na politické scéně doslova poprask. Každý si chtěl urvat Zelenského pro sebe, protože to je PR jak hrom.

Už při přistání letadla se Zelenským na letišti musela policie přímo z ranveje vyvést poslance Andreje Babiše, který si chtěl udělat selfíčko se Zelenským jako první ze všech. Možná by i natočil nějaké improvizované Čau, lidi. Bohužel jako řadový poslanec neměl na setkání se Zelenským nárok. Ve frontě před ním byly totiž mnohem těžší politické váhy.

Jako první doslova přiběhl k letadlu ministr zahraničí Jan Lipavský, jenž tak díky svému životnímu sprintu dosáhl velikého politického vítězství a mohl si potřást rukou se Zelenským jako první.

„Hmm, to není ono. Zkusíme to znovu. Pane prezidente, postavte se tady, ať jste v lepším světle, a znovu si podáme ruce,“ vyzval Lipavský Zelenského, když kontroloval fotky, jak mu podává ruku, které nevyšly podle jeho představ. Po dvaceti minutách a sedmi sériích fotek, jak si podávají ruce, konečně Lipavský doznal, že fotka vyšla podle jeho představ, a propustil ukrajinského prezidenta, aby mohl fotky postnout na sociální sítě.

Zelenskyj si tedy odbyl první setkání s českým politikem. Udělal pár kroků od schůdků letadla, když tu se z dáli nesl burácivý zvuk. Prezident Petr Pavel právě přijížděl z nějakého důvodu na motorce vstříc ukrajinskému prezidentovi.

Pavel zastavil kousek od něho. Zelenskyj vyšel s napřaženou rukou jeho směrem, že si podají ruce, ale Pavel si ho nevšímal.

„Dáme to ještě jednou, jak přijedu na koloběžce. Uvidíme, co vyjde líp,“ instruoval kameramana a s motorkou opět odjel.

Zelenskyj se tvářil rozpačitě.

Za pár chvil Pavel znovu přijíždí. Tentokrát na koloběžce. Situace se opakuje, a zatímco Zelenskyj stojí půl hodiny na místě, Pavel za ním přijíždí autem, na skútru, na skateboardu. Nakonec dokonce i na chůdách.

„Asi použijeme tu koloběžku,“ prohlížel si Pavel záběry všech svých příjezdů za Zelenským, pročež konečně ukrajinského prezidenta přivítá.

„Dáme páku? Dáme páku,“ vyzval po úvodním pozdravu Pavel Zelenského, načež asistenti přinesou improvizovaný stoleček, na němž si oba prezidenti dají páku.

Už je to hodina a půl, co Zelenskyj přistál v Praze, a za tu dobu ušel od letadla necelých pět metrů. Po páce navrhl Pavel Zelenskému, že by spolu mohli zápasit. Dokonce si oblékl zápasnické trenýrky. Zelenskyj usoudil, že zase tak moc tu českou pomoc Ukrajina nepotřebuje, takže s díky odmítl a konečně autem opustil letiště a nabral směr Poslanecká sněmovna.

Zde se strhla doslova lavina a každý poslanec si chtěl na Zelenského sáhnout, nebo ještě lépe se vyfotit, jak si na něho sahá.

Na poslance za ANO Aleše Juchelku se bohužel sahání na Zelenského nedostalo, tak se alespoň vyfotil, jak sahá sám na sebe.

„Na vaši počest, pane prezidente. Sláva Ukrajině!“ ukazovala předsedkyně sněmovny Pekarová Zelenskému jeho podobiznu, kterou si nechala vytetovat nad zadek. Nutno podotknout, že Zelenskyj se do útrob samotné Poslanecké sněmovny vůbec nedostal a zůstal v předsálí obklopen poslanci a Pekarovou, která před ním mávala zadkem, aby si na svou podobiznu sáhl.

Zatímco většina poslanců zažívala svůj PR sen, jeden z poslanců, jenž by si to přál úplně ze všech nejvíc, uvízl v zácpě.

„Čau, lidi. Právě na mě čeká v Poslanecké sněmovně můj přítel Volodymyr Zelenskyj, aby si se mnou popovídal a vyfotil se, ale já jsem se bohužel zaseknul v zácpě,“ natahoval zlomený Babiš, kterému se právě rozplynul jeho PR sen ve videu.

Po „úspěchu“ ve sněmovně byl Zelenskyj přesunut do Senátu. Tam se situace s focením opakovala. Během focení se senátory byl ze Senátu vyveden (opět) poslanec Andrej Babiš s falešným knírkem, jenž se hodlal nepozorovaně vmísit mezi senátory, ale byl odhalen.

„Pane Babiš, vy nejste senátor. Tady nemáte co dělat. Měl jste si Zelenského odchytnou ve vaší Poslanecké sněmovně,“ připomenul Babišovi jeden ze senátorů. Babiš tak opět fotku se Zelenským nezískal.

„Tak a teď patří jenom mně. Já jsem premiér, vy nuly. Dejte mi ho,“ ukončil zběsilé focení v Senátu premiér Fiala, který si pro Zelenského osobně přijel a odvezl ho pryč.

Nebohý ukrajinský prezident toho večera přespal u Fialů doma na přistýlce a druhý den ho konečně prezident Pavel odvezl na dvojkole zpět na letiště.

„Ne, nemůžete pilotovat letadlo. Pokud ho budete pilotovat, pojedu vlakem,“ rozloučil se Zelenskyj s Pavlem, jenž navrhl, že by vládní speciál osobně pilotoval a odletěl do jiné země vylepšit PR tamním politikům.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností je ale například terorismus ekologických aktivistů.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>