Mluvčí Jiří Ovčáček v Epicentru na Blesk.cz (8.3.2023)

Mluvčí Jiří Ovčáček v Epicentru na Blesk.cz (8.3.2023) Zdroj: Foto Blesk - Robert Klejch

S Ovčáčkem volali do Hostomelu.
Bývalý hradní mluvčí Jiří Ovčáček překvapil novým outfitem
Jiří Ovčáček před kanceláří Miloše Zemana (26.4.2023)
Jiří Ovčáček před kanceláří Miloše Zemana (26.4.2023)
Jiří Ovčáček před kanceláří Miloše Zemana (26.4.2023)
7
Fotogalerie

Vláda jedná s USA o dodání Jiřího Ovčáčka jako opatrovníka chřadnoucímu Bidenovi

Po podepsání dohody o obranné spolupráci České republiky a USA se nyní rýsuje další důležitý milník vztahů mezi oběma zeměmi.

Spolupráce tentokrát nebude vojenská, ale vesměs humanitární. Ve Spojených státech jim totiž doslova a do písmene chřadne jejich prezident Joe Biden. Při chůzi padá, nepamatuje si jména svých dětí a vnuků, plete si státy a celkově jeho psychická i fyzická kondice ze dne na den uvadá.

Česká republika jako velmoc v ošetřování přestárlých, imobilních a nemohoucích prezidentů představuje pro USA v tomto směru ideálního partnera.

Na rozdíl od zbytku světa my máme totiž Jiřího Ovčáčka. Servilního a oddaného muže, který má s ošetřováním uvadajícího prezidenta letité skutečnosti.

„Požadavek přišel přímo z USA. Dlouhodobě sledovali práci Jiřího Ovčáčka a rozhodli se, že to je přesně to, co nyní potřebují. Loajální a diskrétní profesionál, který bude s prezidentem trávit dvacet čtyři hodiny denně, sedm dnů v týdnu a který za prezidenta obstará mediální výstupy, a hlavně je schopen se o něho starat, krmit ho a zajistit mu základní funkce, popřípadě okamžitě poskytnout první pomoc. To je dnes pro USA neocenitelný pracovník,“ vysvětlil ministr zahraničí Jan Lipavský na tiskové konferenci.

„Pokud se s Amerikou dohodneme, nastoupí pan Ovčáček okamžitě. Podle informací, které máme, nástup Jiřího Ovčáčka na post ošetřovatele prezidenta Bidena nesnese odklad. V rámci prohloubení vztahů mezi oběma našimi zeměmi se budeme snažit, aby byla smlouva podepsaná v řádu několika dnů. Jako gesto dobré vůle jsme navíc nabídli, že spolu s Ovčáčkem pošleme do Bílého domu i Vratislava Mynáře. Ten je odborníkem na prezidentský zahradní nábytek, lyžařské vleky a pančovaný alkohol z autobazarů, nicméně to USA odmítly. O Vratislava Mynáře není ve Spojených státech, potažmo kdekoliv na světě, jak u státních aparátů, tak u soukromých firem či běžných občanů, zájem. Vypadá to, že se ho nezbavíme,“ posteskl si Lipavský.

I bez Vratislava Mynáře bude ale dodání Jiřího Ovčáčka do Bílého domu další z milníků vztahů s USA a odborníci předpovídají posun úrovně vztahů mezi oběma zeměmi z režimu „přátelské“ do režimu „více než přátelské“.

V režimu „více než přátelské“ byla Česká republika historicky pouze se Slovenskem a v době úřadování prezidenta Zemana a vyjednávání obchodů (které se ale nikdy neodehrály) rovněž s Čínou. Tam byl však podle pozorovatelů režim „více než přátelský“ pouze jednostranný, neboť Čína nás jak tehdy, tak i nyní považuje za onuci.

Na přesun do Bílého domu se těší i sám Jiří Ovčáček, který tvrdí, že Bůh ho vysílá na další misi.

„Já jsem tomu rád. Nejen že to prohloubí přátelství mezi oběma zeměmi, ale dostanu příležitost postarat se o dalšího starého pána. V ošetřovatelství chřadnoucích prezidentů jsem se doslova našel. Je to práce těžká, složitá a dost často veřejností nepochopena, ale já to beru jako poslání. Neznám nic lepšího než prezidentův úsměv, když se ve tři ráno po půlhodinové masáži srdce konečně rozběhne jeho tep. Pokaždé, když prezident večer hezky papá, vždy se mi v noci dobře spí,“ usmíval se Jiří Ovčáček při rozhovoru, když si vzpomněl na hezké chvilky s prezidentem Zemanem.

„Opravdu se na svou další životní etapu těším. Pan Biden si mě jistě oblíbí a zažijeme spolu spoustu dobrodružství,“ dodal Ovčáček.

Ihned po podepsání dohody s USA o dodání Jiřího Ovčáčka zašle česká vláda do Bílého domu do Washingtonu rovněž žlutý nafukovací člun a kolečkové křeslo Miloše Zemana. Ten je navěky uvězněn ve své kanceláři, která nemá bezbariérový přístup, takže kolečkové křeslo stejně nepotřebuje.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je prázdný projev Petra Pavla ve sněmovně.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>