Nástup do školy je velká změna pro dítě, ale mnohdy i pořádný finanční skok pro jeho rodiče.

Nástup do školy je velká změna pro dítě, ale mnohdy i pořádný finanční skok pro jeho rodiče. Zdroj: iStock Photo

Zlomeným rodičům došla trpělivost. Kvůli povinným obalům na učebnice propukly nepokoje i kanibalismus

Začátek září je pro všechny rodiče dětí školou povinných velmi stresující. Je to totiž doba obalování očebnic. Dítě dotáhne domů ze školy několik kilo učebnic podivného kosmického formátu, na které běžné obaly nepasují. Každá učebnice má navíc úplně jiný formát, takže když se někomu podaří najít typ obalů, které například pasují na čítanku, na učebnici angličtiny nepasuje.

Vydavatelé učebnic to tak totiž chtějí. Chtějí, aby rodiče trpěli. Vydavatelé učebnic nemají svědomí, takže naschvál vyrábějí učebnice v nezvyklých formátech, aby bylo takřka nemožné na ně sehnat obaly.

Každý rok to těmto zlým lidem procházelo. Rodiče si zanadávali, někdo si kvůli tomu, že na cvičebnici z matematiky ani po návštěvě deseti papírnictví nenašel obal, sáhl na život, ale tím to tak nějak haslo.

Letos je ale situace jiná. Kvůli sociálním sítím a veskrze skleslé náladě ve společnosti se všechno zdramatizovalo.

Rodiče si řekli dost. Povzbuzováni sami sebou navzájem ve zlobě a nenávisti vyšli rozzuření rodiče do ulic a rozhodli se tento každoroční zmar jednou a definitivně ukončit.

Na mnoha místech republiky se to vymklo z rukou. Rozzuření rodiče s vidlemi a loučemi ničí papírnictví, zapalují auta. Několika rodičům se podařilo vniknout do budov nakladatelství, která vydávají školní učebnice. Z budov se ozývají výstřely a zoufalé výkřiky. Na některých místech se dav rozzuřených rodičů zmocnil armádní techniky. Jinde drží rukojmí a z Hradce Králové nebo Olomouce je hlášen i lokální kanibalismus. Co se týče Hradce Králové, tak není jisté, jestli lokální kanibalismus souvisí s rozhořčenými rodiči, anebo je to v Hradci Králové jenom obyčejný den. Přeci jenom v tomto městě je kanibalismus běžný.

Policie napříč republikou má plné ruce práce. Povolána byla i armáda. Rodiče školáků však podle svých slov ve své občanské neposlušnosti budou pokračovat, dokud s tím vláda něco neudělá.

„Já už nemůžu. Prostě nemůžu. Mladej dotáhl domů deset různých učebnic s tím, že má přikázáno ze školy je všechny obalit. Nejen že každá z těch deseti učebnic má jiný formát, ale vesměs to jsou formáty, které jsem nikdy neviděla. To nejsou klasické A4 nebo A5 formáty. To jsou atypické formáty, na které se obaly nedělají. Celou noc jsem s nůžkami a izolepou pokoutně obalovala debilní čítanku, abych zjistila, že i když jsem nastavila tři různé obaly, vystřihla rohy a slepila to celé dohromady, stejně to nepasuje. Já už tohle nedávám. Tomuhle se musí učinit přítrž. Vždyť tohle není život. Vyšli jsme proto do ulic, abychom tohle šílenství zastavili. Po dobrém to nešlo, tak to půjde po zlém,“ domnívá se paní Dagmar z Hradce Králové, které zrovna přežvykovala ruku prodavačky z papírnictví, kde neměli obaly na učebnici anglilčtiny.

Organizátoři nepokojů tvrdí, že občanské nepokoje, rabování, zapalování aut i popelnic a střelba budou pokračovat, dokud vláda jednou provždy neuvede v platnost zákon, který sjednotí obaly a učebnice do škol, popřípadě nevydá zákon, že školní učebnice se ze zákona nemusí balit do obalů.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou ale je, že na výzvu Markéty Pekarové Adamové plete celé Česko.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>