ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Svět děsí nová mutace covidu-19 omikron.
Svět děsí nová mutace covidu-19 omikron.
Svět děsí nová mutace covidu-19 omikron.
Svět děsí nová mutace covidu-19 omikron.
Svět děsí nová mutace covidu-19 omikron.
10
Fotogalerie

Kdo přiletí z Jihoafrické republiky bude zastřelen. Je to levnější než testy, tvrdí Babiš

Nová mutace omikron, která byla poprvé pozorována v Jihoafrické republice a kterou Světová zdravotnická organizace WHO označila za znepokojivou, budí obavy a vládní činitelé se napříč celým světem snaží zamezit jejímu rozšíření. Nejinak je tomu i u nás, kdy vláda pod vedením Andreje Babiše dělá vše možné, aby šíření omikronu na našem území zabránila.

„Začali jsme monitorovat všechny přílety z Jihoafrické republiky. Všechny pasažéry letadel jsme po příletu důkladně protestovali a poslali rovnou do karantény. I tak nám očividně omikron pronikl na naše území. Musíme být důkladnější a efektivnější,“ zamyslel se premiér.

„Nejenom že testování a karantény nestačí, ale rovněž to zatěžuje systém a není to nejlevnější. Z toho důvodu jsme podali návrh k ministerstvu vnitra, aby byl kdokoliv, kdo přiletí z Jihoafrické republiky ihned po vystoupení z letadla zastřelen. Bohužel pan ministr vnitra Hamáček někam zmizel, nebo co se s ním stalo, takže jsme tuto povinnost přehodili na ministerstvo obrany. Vojáci si s pasažéry již poradí,“ vysvětloval Andrej Babiš, který si povzdechl, že ministr vnitra Jan Hamáček se zřejmě po prohraných volbách zamkl doma, zalezl do pelíšku a nebere nikomu telefon.

„My nemůžeme letadlům zabránit létat z Jihoafrické republiky. Můžeme však zamezit vstupu pasažérů z letadla na naši půdu tím, že je zachráníme. V nouzovém stavu je to dovoleno. Zatím mohu potvrdit, že máme stoprocentní úspěšnost. Proškolení snipeři na letišti do této chvíle humánně zastřelili sto patnáct pasažérů, kteří se vraceli z Jihoafrické republiky. Byli mezi nimi převážně dospělí a děti nad 12 let. Mladší děti byly ušetřeny a poslány na převýchovu,“ dodal pan premiér, který si povzdechl nad tím, že ho to nenapadlo dříve.

„Toto opatření je velmi efektivní a dost mě mrzí, že jsme k němu nepřistoupili už od začátku. Vědět tehdy to co dnes, jak to tehdy teprve začínalo někdy v tom lednu a únoru, jak nám to sem dotáhli lyžaři z Rakouska, určitě by armáda střílela i lyžaře. Mohl být dneska klid. Bohužel však je pozdě plakat nad rozlitým mlékem,“ posmutněl.

Zatímco snipeři na letišti odstřelují cestující z Jihoafrické republiky, přičemž se mohou pochlubit již dvěma desítkami takzvaných headshotů, právníci si nejsou tak úplně jisti, jestli je to legální.

„Výklad zákona v nouzovém stavu je podle mého názoru dosti vágní. Musím přiznat, že zastřelit cestujícího, který se vrátí z nebezpečné země a je tady pravděpodobnost, že bude šířit nakažlivou nemoc, vyloženě zakázáno není. Na druhou stranu střílet občany vlastního, potažmo jakéhokoliv jiného státu zakázáno je. Určitě nás čeká v následujících týdnech spousta žalob a jsem zvědavý, jaký z toho vznikne nakonec precedens,“ domnívá se právník Marek Šuta.

Dokud nepadnou první soudní verdikty, vláda hodlá pasažéry letadel z Jihoafrické republiky střílet dál. Na stole je však varianta, že by se zastřelení mohli vyhnout lidé očkovaní nebo s prodělaným covidem. Snipeři by tak stříleli jenom ty neočkované.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například je, že s opatřeními proti covidu to není jednoduché.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>

Video placeholde
Koronavirus: Varianta Omikron • Videohub