Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze

Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze Zdroj: E15 Michael Tomeš

Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze
Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze
Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze
Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze
Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze
11
Fotogalerie

Zaměstnanci pošty stávkují a pracují pomaleji. Lidé si žádné změny nevšimli

Až jedna třetina všech zaměstnanců České pošty od středy stávkuje za zlepšení pracovních podmínek. Stávka má formu zpomalení práce, kdy zaměstnanci naschvál pracují mnohem pomaleji než obvykle. Zpomalení práce podle všeho nemělo žádný efekt a lidé si žádného zpomalení nevšimli.

„Vůbec nevím, že pošťáci pracují pomaleji. Oproti běžné situaci jsem nezaznamenal žádnou změnu. Balík, který jsem poslal před týdnem, doposud nedošel a s největší pravděpodobností se někde ztratil nebo rozbil. Tedy stejně jako v době před stávkou,“ podivuje se pan Antonín, který o stávce pošťáků ví pouze z tisku. Jinak by si prý stávky nevšiml.

Pan Antonín není rozhodně sám, kdo žádnou změnu oproti plnému pracovnímu nasazení všech zaměstnanců pošty nezaznamenal.

„Zrovna dneska mi přišla smska, že mi pošta doručí balík mezi pátou ranní a pátou ranní za dva dny. V této době bych měl být doma a netrpělivě vyčkávat, až se mi balík uráčí někdo zavést. Je to stejné jako před čtrnácti dny, kdy mi měl balík dorazit v čase mezi půl sedmou ráno a říjnem. Doposud na něj čekám. Žádnou změnu jsem vzhledem k stávce a zpomalení práce nezaznamenal,“ přemítá pan Josef Klouček, který stále čeká, až mu Česká pošta pošle první číslo časopisu Ohař, které má předplacené. Časopis Ohař ukončil svou činnost již před rokem a půl.

Postřehnout změny v rychlosti práce lze podle svědků velmi těžko i na samotných pobočkách České pošty.

„Já vůbec nevím, kde zpomalili, protože jsem ráno byla na poště vyzvednout si doporučené psaní a žádnou změnu jsem nepostřehla. Klasicky jsem si vzala lísteček z terminálu s pořadovým číslem a po dvou hodinách čekání, až přijdu na řadu k jedinému otevřenému okénku z šestnácti, se pošta zavřela, protože byla šestihodinová pauza na oběd. Stejně jako minulý týden, kdy jsem se pokoušela vyzvednout doporučené psaní,“ krčí rameny paní Alena.

Existují ale i výjimky. Například pan Petr z Olomouce stávku zaznamenal: „Poštou mi přišla sada šesti skleniček, které jsem si objednal přes internet. Tu samou sadu jsem si objednal a nechal poslat poštou před půl rokem. Tehdy byly rozbité z šesti skleniček dvě. Tentokrát byly rozbité skleničky čtyři. Stávka je znát,“ míní pan Petr.

Ten je však se svým postřehem v menšině, neboť drtivá část obyvatel si žádného zpomalení práce ze stran zaměstnanců České pošty nevšimla.

„Je to opravdu tak. Třetina zaměstnanců stávkuje a zpomalila práci. Chtěli jsme mezi lidmi hlavně rozšířit povědomí o neutěšených pracovních podmínkách České pošty. Spolu se stávkou jsme organizovali i masivní dopisovou kampaň, kdy mělo být lidem do schránek doručeno na půl milionu brožur, a otevřený dopis vedení České pošty. Bohužel jsme k rozeslání půl milionu brožur a otevřeného dopisu využili Českou poštu, takže lidem brožury i dopis vedení dorazí do schránek někdy kolem nového roku,“ vysvětluje Marek Vláha, tiskový mluvčí odborů České pošty.

„Jinak samozřejmě, zpomalujeme, kde to jde a kde je to vůbec možné. Manévrovacího prostoru ke zpomalení moc není, ale tam, kde to jde, opravdu zpomalujeme. Například stírací losy naši pracovníci na přepážkách nabízejí velmi zpomaleně a znechuceně,“ dodal ještě Marek Vláha k právě probíhající stávce.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například, že bazén karlovarského hotelu Thermal je ještě v horším stavu než při jeho slavnostním otevření Alenou Schillerovou.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>