ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Repro ČT Sport

Angličané na úvod poklekli, Chorvati nikoli
Nicolae Stanciu a Ionut Nedelcearu nepoklekli před duelem Rumunska v Anglii
Rumun Ionut Nedelcearu stejně jako Nicolae Stanciu před zápasem Anglie - Rumunsko nepoklekl, narozdíl třeba od  Jacka Grealishe
Před zápasem Ligy mistrů mezi PSG a Citizens došlo na již tradiční pokleknutí
Hráči Arsenalu i rozhodčí před zápasem poklekli
10
Fotogalerie

Na mistroství Evropy v pokleknutí se bude jako doprovodný program hrát i fotbal

Letošní první ročník mistrovství Evropy v poklekávání láká hráče a diváky na bohatý doprovodný program, kromě sebeponižování se budou moci diváci dívat i na fotbal. V rámci kampaně Black lives matter uspořádala letos FIFA historicky první ročník mistrovství světa v pokleknutí, aby upozornila na rasové předsudky a diskriminaci ve fotbale, ale i ve společnosti.

Prvního ročníku se účastní ti nejlepší poklekávači z celé Evropy, které pro diverzifikaci doplní rovněž ti nejlepší nepoklekávači.

„Chceme ukázat rozmanitost poklekávání a upozorňování na rasistické předsudky a diskriminaci ve fotbale, proto jsme dali šanci i nepoklekávačům, aby projevili odpor proti rasismu různými způsoby, nejen pokleknutím,“ tvrdí Oleg Gudrun, zmocněnec světové fotbalové federace pro pokleknutí a boj s rasismem. 

Z toho důvodu se mistrovství Evropy zúčastní například i česká fotbalová reprezentace, která ze zásady nepokleká a k boji proti rasismu se připojuje po svém.

„Hodnotit se bude nejen délka pokleknutí, ale i provedení, bezchybné vstávání z pokleku a bonusové body se budou samozřejmě dávat za pláč nebo teatrální bouchání pěstmi o zem. V případě nepoklekávačů bude potom odborná porota posuzovat úroveň nepokleknutí, jeho zarputilost a především nápaditost v odlišném boji proti rasismu, jako je například ulehnutí, zasalutování nebo upálení heterosexuálního bílého muže přímo na hřišti,“ upřesnil Oleg Gudrun, podle čeho se budou rozdávat body. 

„Jelikož samotné poklekávání nebývá dlouhé, rozhodli jsme se, že jako doprovodný program dáme hraní fotbalu. Přitáhneme tak více diváků a lépe upozorníme na boj proti rasismu,“ dodal Oleg Gudrun.

„Na šampionát si to jedeme hlavně užít. Rozhodně nejsme favorité. Coby nepoklekávači nemáme reálné šance na hezké umístění, ale určitě zabojujeme. V závodech neklekání si věříme mnohem víc. Hráči budou před zápasem stát a na dresech budou mít na rukávech černou pásku na podporu boje proti rasismu. Víc jsme takhle narychlo nevymysleli. S poklekáváním jsme nechtěli riskovat, jelikož hráči nejsou v téhle disciplíně zatím příliš sehraní. Nemáme sehraný žádný poklekávací přátelák a ani v klubech se příliš nepoklekává, takže si to hráči neměli kde nacvičit. Věřím však, že ze šampionátu s ostudou neodjedeme, a když budeme mít štěstí, můžeme postoupit ze skupiny.

Máme tam silnou Anglii, která je v poklekávání téměř dokonalá. Tam si myslím, že naše pásky přes rukáv nebudou stačit. Je možné, že Chorvaté zaváhají a nepokleknou a tam by byla možnost se přes ně dostat na třetí místo tabulky a doufat, že to bude stačit na postup,“ myslí si trenér české reprezentace Šilhavý.

Jak si povede česká reprezentace na mistrovství Evropy v poklekávání, nelze předjímat, ale aspoň si hráči po (ne)pokleknutí zahrají fotbal v rámci doprovodného programu.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že UEFA umí zatnout tipec

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>