Demonstrace na Staroměstském náměstí, 18. října 2020.

Demonstrace na Staroměstském náměstí, 18. října 2020. Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Demonstrace na Staroměstském náměstí, 18. října 2020.
Demonstrace na Staroměstském náměstí, 18. října 2020.
Demonstrace na Staroměstském náměstí, 18. října 2020.
Demonstrace na Staroměstském náměstí, 18. října 2020.
Demonstrace na Staroměstském náměstí, 18. října 2020.
25
Fotogalerie

Absolventi Vysoké školy života oboru Selský rozum se sešli uctít památku padlého IQ

Jako každý rok, i letos se 18. října sešli absolventi Vysoké školy života oboru Selský rozum, aby vzdali hold padlému IQ. Jedná se o dlouholetou tradici Vysoké školy života, kdy se její absolventi v říjnu sejdou na Staroměstském náměstí, položí věnec na památník padlého IQ, poslechnou si několik řečníků, kteří jim o IQ vypráví a nastíní, jaké to může být nějaké IQ mít, načež je akce zakončena slavnostním ohňostrojem, dělobuchy, dýmovnicemi a rvačkou s těžkooděnci.

Tradice vzdávání holdu padlému IQ je každoročně spojena s nějakým tématem. Vloni byla akce ve znamení boje za tradiční rodinu, kdy se účastníci převlékli za tradiční rodiny a v dobrém rozmaru předstírali odmítání placení alimentů na děti, domácí násilí nebo protočení celé výplaty ve výherních automatech, jak to je v tradičních rodinách běžné. Vloni na závěr proběhla simulace upálení dvou homosexuálů, kteří chtěli adoptovat dítě, načež absolventi rozbili několik výloh, převrátili pár aut, porvali se s policií a rozešli se do svých domovů.

Ani letos nechyběl společný motiv a dobrá nálada jako u předešlých ročníků. Tentokrát organizátoři zvolili jako téma odpor proti vládním opatřením proti šíření koronaviru. Absolventi proto namačkaní v davu mimo jiné vyjadřovali hlasitý nesouhlas s rouškami.

„Někde jsem četla, že roušky zabijí víc lidí, než zachrání,“ vysvětlovala paní Kateřina, která na Vysoké škole života absolvovala v roce 2013 s červeným diplomem. Paní Kateřina tak roušky zásadně odmítá a doufá, že lidé konečně otevřou oči, prozřou a uvědomí si, že celý ten koronavirus je jen téma vytvořený mocnými, aby s lidmi manipulovali pomocí strachu, a ovládli tak celý svět.

Vedle protestů proti rouškám byl mezi absolventy poměrně dosti zastoupen odpor vůči zákazu sportovních utkání nebo například zavírání hospod, což je pro mnohé absolventy zásah do jejich základních práv, ale i de facto zmrazení jejich životního stylu a jediného smyslu života.

„Já nechápu, proč kvůli covidu, který je vlastně jenom obyčejná chřipka, musí zakázat hospody a fotbal. Tohle si teda rozhodně nenecháme líbit. Fotbal a hospoda jsou naše ústavní právo. Je to v ústavě, vole. Někde jsem to četl, pičo. Tohle je úplná totalita. Za tohle jsem rozhodně klíčema necinkal. Já teda klíčema necinkal, protože jsem byl v tu dobu zrovna v hospodě, ale mataforoticky, vole, jsem cinkal. A teď jsme tady na Staromáku znova a jsem tu už i já, protože mi hospody zavřeli a já nemám kde jinde bejt než tady na Staromáku,“ poskytoval rozhovor médiím pan Aleš Zlámal, který při tom mával plastovým kelímkem s pivem nad hlavou.

Stejně jako předešlé ročníky srazu absolventů Vysoké školy života, i tento skončil násilným střetnutím  s policií a stejně jako minule i předminule byla památka padlého IQ uctěna více než dostatečně.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že na Staroměstském náměstí došlo ke střetům radikálů s policií.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>