Nová podoba etikety firmy Uncle Bob's

Nová podoba etikety firmy Uncle Bob's Zdroj: Koláž reflex.cz

Výrobce potravin mění název i černocha na obalu. Nově na něm bude bílá žena s knírkem v nikábu

Společnosti po celém světě aktuálně řeší, jak předejít případnému nařčení z rasismu. Jednou z nich je dnes společnost Uncle Ben's, která se zabývá výrobou potravin. Charakteristický černý farmář vyobrazený v kolečku na obalu musí pryč. To si uvědomují nejen zákazníci, ale hlavně vedení firmy. Aby firma předešla nařčení z rasismu, rozhodla se přejmenovat na Uncle Bob's a na obal výrobků dát do kolečka obrázek bílé ženy. Příběh má však pokračování.

„Dlouze jsme o tom přemýšleli a Afroameričan na obalu evokuje otroka, který pracuje na farmě.  Touto cestou se naše společnost vydávat nechce. Ne dneska. Právě z toho důvodu jsme změnili nejen název celé firmy, ale hlavně firemního maskota zobrazeného na výrobcích,“ vysvětluje Josh Hill, generální ředitel firmy.

Bystrému oku však neunikne, že k názvu Uncle Bob's by se hodil spíš nějaký muž, když už má evokovat strýčka. I na to má Josh Hill odpověď.

„Musíme si uvědomit, že ač otázka rasismu aktuálně hýbe světem, nesmíme zapomínat i na další palčivé záležitosti. Tak třeba genderová rovnost a diverzita. Pokud bychom na obrázek dali muže, našli by se mnozí, kteří by si stěžovali, že diskriminujeme ženy.  A to my nechceme. Právě z toho důvodu máme na obalu zástupce obou pohlaví. Tedy muže v názvu a ženu na obrázku,“ tvrdil Josh Hill.

Bohužel se ukázalo, že ani to nestačí, neboť se ozvali aktivisté a bojovníci za práva transgender osob, kteří strýčka Boba považují za transsexuála, a z fotografie ženy je až příliš jasné, že jde o ženu, a ne o muže, který se cítí být ženou.

„Pokusíme se přidat ženě na obalu trochu mužských rysů. Přemýšlíme o knírku,“ reagoval posléze na výtky ze stran aktivistů Josh Hill.

Ani to ale nebylo dostatečné, neboť se začaly ozývat hlasy z komunity lidí třetího pohlaví, že slovo „uncle“ (strýc) je jasná škatulka mužského pohlaví, a začali se dožadovat nápravy.

„Pod tíhou tlaků veřejnosti pokračujeme ve změnách a naše firma se bude jmenovat Family member Bob's (tedy už ne strýc, ale rodinný příslušník),“ vysvětloval chvějícím se hlasem Josh Hill na tiskové konferenci a byl už očividně unavený a značně deprimovaný.

Do pár hodin po ohlášení se ozvala asijská komunita, která už má dost toho, že nikoho nezajímá, a dožadovala se, aby byl Family member Bob's přejmenován na Family member Li Kche-wang's.

Josh Hill na to reagoval pouze krátkým prohlášením, kde deklaroval, ať jdou už všichni do prdele.

Do diskuse kolem značky i maskota firmy se vložili zkraje tohoto týdne i muslimové, kteří se dožadují toho, aby byla firma Family member Li Kche-wang's s ženou s knírkem na obalu korektní vůči muslimské komunitě, a žádají, aby měla žena nikáb. Knírek, který by evokoval její příslušnost k transgender komunitě, by si mohla nalepit na něj, aby byl vidět.

Oficiální stanovisko firma Family member Li Kche-wang's doposud nezveřejnila, neboť se její generální ředitel Josh Hill oběsil.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdivá je ale polemika Ivy Roze s poslední obálkou Reflexu.