Marek Eben

Marek Eben Zdroj: Herbert Slavík

Všechny sochy budou v Česku nahrazeny sochou Marka Ebena. Jako jediný obstál v novém měřítku morálky

Poslanecká sněmovna zkraje tohoto týdne schválila nový zákon „nekonfliktní minulosti“, který má za úkol odstranit všechny sochy historických i současných postav a na celém území České republiky je nahradit sochami Marka Ebena. Návrh zákona předložila samotná vláda pod vedením premiéra Andreje Babiše, který tímto a celoplošnou revizí minulosti optikou dnešního světa reaguje na současnou vlnu boje proti rasismu.

„Společnost svým osobnostem staví sochy. Tak to prostě je a tak to bylo. Každá doba měla své hrdiny a sochy reflektovaly nějakou celospolečenskou náladu. Bohužel se však doba posunula a kdo byl tehdy považován za hrdinu, je z dnešního pohledu spíše padouch. Vezměte si například Churchilla anebo nemusíme chodit za hranice a vzpomeňme na Masaryka. Lidé ho měli rádi, ale on je podepsán pod rasistickým zákonem proti Romům, tehdy cikánům. V té době to přišlo lidem naprosto běžné, ale dneska je to něco nepřijatelného. A tak bych mohl pokračovat. Pokud si projedeme všechny sochy osobností po celé České republice, téměř u každé z nich najedeme nějaký škraloup v životě té osoby, který je optikou dneška nepřijatelný. 

Ukázalo se, že revize všech existujících soch osobností a posuzování jejich života dnešním pohledem je příliš nákladné a zdlouhavé. Lidé chtějí výsledky okamžitě. Z toho důvodu jsme se rozhodli raději všechny sochy odstranit. Abychom však nebyli zemí bez soch, každou odstraněnou sochu nahradíme sochou Marka Ebena, protože ten je podle mě i veřejnosti zosobněním mravní čistoty. Prostě a jednoduše, socha Marka Ebena nikoho nepobouří,“ vysvětloval premiér Andrej Babiš, z jakého důvodu byl přijat nový zákon.

„Já vám nevím. Sice si toho cením, ale zdá se mi to poněkud přehnané. Jsem aktuálně na vážkách, ale holt zákon je zákon,“ krčil rameny Marek Eben, kterého nyní čeká tříleté pózování sochařům, kteří se nyní sjíždí k jeho domovu a připravují své nástroje i materiály k sochání. 

„S panem Ebenem jsme v kontaktu. Rozumím tomu, že se mu příliš nechce tři roky v kuse stát na zahradě a pózovat sochařům, ale vysvětlil jsem mu, že těch soch je potřeba opravdu hodně a bylo by dobré, kdyby nebyly jedna jako druhá. Umím si představit na Václavském náměstí sochu pana Ebena na koni nebo například v Ostravě zase pana Ebena s krumpáčem. Aby sochaři vysochali sochy co nejvěrněji, je třeba, aby pan Eben pózoval takzvaně naživo. Z fotografie by socha šla udělat rovněž, ale už by nebyla tak precizně přesná,“ míní Andrej Babiš.

Marek Eben má tak ze zákona povinnost tři roky pózovat, což samozřejmě znatelně zasáhne jeho pracovní rozvrh. „Stardance odmoderuju za něho,“ nabídl se Andrej Babiš, který tím nepřímo naznačil, že oblíbený pořad se následující tři sezóny bude muset obejít bez Marka Ebena. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Marek Eben sice všechny sochy v Česku nenahradí, skutečností ale například je že Prahu zaplavilo dvanáct betonových soch trpasličích Koněvů.