Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Foto pro Blesk - Petr Šperlín

Největší sucho za 500 let vyplavilo řadu vesnic. Podobné nepamatujeme, tvrdí lidé po pás ve vodě

Přes víkend se přes Českou republiku přehnalo sucho, jaké mnozí nepamatují. Navázalo na sucho ze začátku minulého týdne, které způsobilo zaplavení několika osad a spoustu vody ve sklepech i obývácích v domech v zasažených oblastech.

Již začátkem roku klimatologové a hydrometeorologové předpovídali na letošek rekordní sucha. Dokonce se objevovala tvrzení, že nás čeká největší sucho za posledních pět set let. Tyto pesimistické odhady se bohužel naplnily a Českou republiku opravdu zkraje léta zasáhlo největší sucho, které kdokoliv z nás pamatuje. Sucho, které láme stromy, odnáší domy a bere životy.

„Zrovna jsem chtěl dát slepicím v kurníku, když tu jsem si všiml, že se ulicí valí sucho. Normálně přímo po silnici. Patrně se vylilo z koryta. Do pár minut bylo sucho všude. Měl jsem ho v přízemí v domě.  Sklep celý vytopený suchem, slepice kdesi v hajzlu, no hrůza, to sucho,“ postěžoval si Evžen Bláha z Luže v Pardubickém kraji, kde bylo sucho opravdu až extrémní. Ostatně Pardubický kraj hlásí největší škody způsobené suchem.

„Najednou přišlo sucho a vzalo si celou úrodu. Pole mám zvalchovaný a naprosto bez úrody. A to jsem dopadl ještě dobře. Kolegům z vedlejší vesnice vzalo sucho techniku i několik techniků, po kterých nyní pátrají policejní potápěči, kteří však přes trvající sucho a zvýšený stav sucha v korytě řeky nemohou pořádně zasáhnout,“ tvrdí Jarmil Krátonoha z Horního Býtečka na Chrudimsku.

Nejen laická veřejnost, ale i odborníci jsou rychlým a nekompromisním nástupem sucha zaskočeni.

„My jsme věděli, že to sucho bude bezprecedentní, ale že bude až v takovém rozsahu a hlavně že nastoupí tak rychle, to nečekal nikdo. Vždyť během jednoho dne si vyžádalo sucho hned dva životy a to se ještě jedna paní, co ji sucho odneslo, pohřešuje. Je to hrozné. Nepamatuju si a vlastně ani nikdo z kolegů nikdy nezažil ani nečetl o tom, že by sucho bralo domy a lámalo stromy,“ divil se klimatolog Petr Korouhlík, který se spolu s kolegy přijel na sucho podívat na vlastní oči, a zatímco stál po pás ve vodě na místě, kde bylo dětské hřiště, nevěřícně kroutil hlavou.

„S takovým suchem jsme opravdu nepočítali. Škody se stále ještě sčítají, ale naštěstí máme balíček z evropských fondů proti suchu, který část ztrát pokryje,“ pokusil se povzbudit lidi z postižených oblastí premiér Andrej Babiš, který tvrdí, že vláda se suchem bojovala, bojuje a bojovat bude.

Aktuálně se situace se suchem uklidňuje a podle odhadů sucho již kulminovalo. Avšak stále je třeba mít se na pozoru a uvědomit si, že sucho může kdykoliv přijít znovu, a dokonce ve větší intenzitě.  

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je nedostatečné dodržování bezpečnostních pravidel na internetu.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>