Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš

Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš Zdroj: Profimedia

Živnostníci dostanou diplom za účast a podepsanou fotku Schillerové. Víc dát nemůžeme, tvrdí Babiš

Současná pandemie koronaviru a hlavně vlna restrikcí nepříznivě dopadají na většinu obyvatel České republiky. Mezi nejvíce ekonomicky ohrožené se řadí živnostníci, kteří v řadě oborů po dobu trvání výjimečného stavu přišli de facto o všechny příjmy.

Ze zapeklité situace se pokouší vyvést živnostníky stát, respektive současná vláda Andreje Babiše. V tomto případě je však znatelný pozvolný pokles pomoci. Z původních patnácti tisíc měsíčně pro živnostníky od státu přešla vláda na jednorázovou podporu pětadvaceti tisíci korun, přičemž živnostník musí splnit určitá kritéria.

Od tohoto modelu se rovněž postupně upouští, protože nejsou peníze.

„My samozřejmě chápeme, že to živnostníci nemají jednoduché. Já to taky nemám jednoduché. Kvůli zavřeným hranicím mi nepřišel kaviár z Dněpru. Teď musím snídat obyčejný kaviár z Aljašky jako za protektorátu. Všichni jsme museli něco obětovat,“ posmutněl Andrej Babiš na tiskové konferenci, přičemž dokonce zamáčkl slzu.

„Musíme být silní a uvědomit si, že všichni mají nějaké problémy. My samozřejmě nemůžeme najednou odškodnit všechny živnostníky. To nejde. Tolik peněz nemáme. A navíc když odškodníme živnostníky, budou se ptát zaměstnanci, proč jsme neodškodnili i je. Takhle ne. My ve vládě chápeme, že to mají nyní živnostníci těžké. Hovořil jsem o tom s kardinálem Dukou a ten potvrdil, že se za živnostníky bude modlit. To je tedy první fáze naší pomoci živnostníkům, modlení.

Ve druhé fázi na některé vybrané živnostníky zaklekne finanční úřad či hygiena. Druhá fáze je spíše taková výstražná, abychom živnostníky trochu zklidnili.

A konečně finální, třetí fáze. Každý živnostník dostane od státu diplom za účast. My si totiž ceníme živnostníků. Jsou páteří naší ekonomiky. Věřím tomu, že živnostníci diplom ocení. Každý má radost, když si na něho někdo vzpomene. My tím vyšleme jasný vzkaz, že živnostníkům fandíme a že si jich vážíme. To je podle mě víc než nějaké peníze. Ten pocit, že na ně republika spoléhá a myslí, bude hnacím motorem pro všechny.

Navíc k diplomu dostanou živnostníci i podepsanou fotografii ministryně financí Aleny Schillerové, což je samozřejmě další motivace. V současné době ve vládě jednáme, zda bude na fotografii paní ministryně v jednodílných plavkách, abychom udělali taky něco pro pány,“ šibalsky mrknul premiér Andrej Babiš.

Zda bude na fotce ministryně financí rovnou v bikinách a jestli ve verzi pro ženy bude na fotografii Jan Hamáček v tangách, zatím nikdo neví. Už teď je ale jisté, že živnostníci diplom a fotografii ocení a s myšlenkou toho, že na ně stát nezapomněl, se zhoupnou ve sklepě na oprátce s úsměvem a radostí ve tváři.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Stav, že vláda v současné chvíli v pomoci živnostníkům tápe, je však smutnou realitou.