Skiareál Špindlerův Mlýn byl v celosvětové anketě World Ski Awards vyhlášen za nejlepší zimní středisko v České republice pro rok 2018.

Skiareál Špindlerův Mlýn byl v celosvětové anketě World Ski Awards vyhlášen za nejlepší zimní středisko v České republice pro rok 2018. Zdroj: Skiareál Špindlerův Mlýn

Podle ankety je nejlepším lyžařským střediskem Val Thorens ve Francii, v Česku Skiareál Špindlerův Mlýn

Šestý ročník celosvětové ankety World Ski Awards už zná své vítěze. V hlasování odborníků, cestovních kanceláří, novinářů, ale i samotných lyžařů, letos zvítězilo francouzské zimní centrum Val Thorens, což je nejvýše položené středisko (2300 metrů nad mořem) v Evropě. V rámci České republiky vyhrál Skiareál Špindlerův Mlýn, na Slovensku Jasná v Nízkých Tatrách, v sousedním Rakousku tyrolský Kitzbühel, v Itálii Val Gardena v Dolomitech a ve Švýcarsku středisko Verbier.

Do konečné nominace World Ski Awards v kategorii „Nejlepší lyžařské středisko roku 2018“ se dostaly střediska Lake Louise v Kanadě, rakouský Kitzbühel a francouzské Val Thorens. Letos vyhrálo posledně jmenované centrum. V kategorii milovníků freestyle lyžování vyhrálo švýcarské středisko LAAX a mezi tři vybrané patří ještě Avoriaz 1800 ve Francii a Snowpark Seiser Alm v Itálii. Ceny nejlepším budou předány v Kitzbühlu příští neděli.

Pokud jde o nejlepší lyžařské hotely tak zvítězil švýcarský W Verbier a za špičku byly v hlasování označeny také Montana Lodge & Spa v Itálii a Stein Eriksen Lodge Deer Valley v USA. Hodně populární a „trendy“ jsou dnes butikové hotely. V této kategorii zvítězil rakouský Aurelio Lech a mezi nejlepší byly ještě zařazeny americký Goldener Hirsch Inn a japonský Ki Niseko.

České zájemce o zimní sporty ale ještě více zajímají výsledky od nás a z blízkých zemí, kam se jezdí lyžovat. Letos tam hlasování ve World Ski Awards dopadlo takto:

Nejlepší české středisko je Skiareál Špindlerův Mlýn. V nominacích se pak objevila Pec pod Sněžkou, Herlíkovice – Bubákov, Ještěd, Kopřivná, Kouty, Lipno, Rokytnice, Špičák – Železná Ruda a Harrachov. Z hotelů vyhrál Harmony Club Hotel ve Špindlerově Mlýně, dále byl nominován hotel Clarion v tom samém středisku, hotel Horizont v Peci pod Sněžkou a Orea Resort Horal (opět Špindlerův Mlýn). Z butikových hotelů vyhrál Savoy ve Špindlerově Mlýně.

V Rakousku, kam jezdí každou zimu statisíce Čechů, byl letos vybrán za nejlepší středisko Kitzbühel v Tyrolsku. Nominovány byly ještě rezorty Arlberg1800, Ischgl, Lech Zürs am Arlberg, Mayrhofen-Hippach, Obergurgl-Hochgurgl, Saalbach-Hinterglemm, SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental a St. Anton am Arlberg.

Na Slovensku vyhrála známá Jasná v Nízkých Tatrách. V nominacích se ještě objevily Donovaly, Bachledova, Kubínska Hoľa, Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica, Ružomberok – Malinô Brdo, Veľká Rača – Oščadnica, Vrátna a Martinky. Za nejlepší lyžařský hotel byl označen Grand Hotel Praha v Tatranské Lomnici a v nominaci byly i Grand Hotel Kempinski na Štrbském Plese, v tom samém místě Patria a Grandhotel Starý Smokovec.

A u Čechů v populární Itálii zvítězilo lyžařské středisko Val Gardena v Dolomitech a v nominacích byly Cervino, Cortina d´Ampezzo, Courmayeur Mont Blanc, Madonna di Campiglio, Seiser Alm a Sestriere.

Takže na výběr mají milovníci lyžování toho skutečně hodně.

Program SP v alpském lyžování 2019/20: Kdy sledovat Ester Ledeckou? >>>