Umělci jako je Jakub Ondra, Mikolas Josef nebo rocková kapela Rattle Bucket začali svojí kariéru hraním na ulici.

Umělci jako je Jakub Ondra, Mikolas Josef nebo rocková kapela Rattle Bucket začali svojí kariéru hraním na ulici. Zdroj: Profimedia

Hudba, divadlo nebo oboje dohromady. Na ulici se fantazii meze nekladou.
Street dance
3
Fotogalerie

PO SVĚTĚ BEZ PENĚZ: Hraní na ulici lidem na dosah

Ať už chcete nastartovat uměleckou kariéru, nebo si jen tak přivydělat na cestách, hraní na ulici neboli busking je tou správnou volbou. Tak jako tak je dobré se na svoji pouliční zkušenost dobře připravit. Jaké platí pro busking zákony? Jak udělat dobré vystoupení? Na tyto všechny otázky jsme pro vás připravili odpovědi.

Pokud jste se rozhodli, že zkusíte pouliční umění v zahraničí, první otázkou je, jak se tam dostanete. Máte několik možností a všechny mají svoje pro a proti. Pokud se rozhodnete jet autem musíte počítat s náklady na benzín, ale i dálniční známky a mýtné. Za pohodlí a nezávislost na jízdních řádech si budete muset zaplatit. Výjimku v tomto ohledu tvoří Pobaltí, Finsko, Švédsko, kde jsou dálnice bez poplatků až na několik výjimek v Litvě a Lotyšsku. Krom několika tunelů jsou dálnice bez poplatků také v zemích Beneluxu. Nejlevnější je doprava stopem, ale záleží na tom, jaké vystoupení chcete předvést. Pokud vám stačí kytara nebo míčky na žonglování máte vystaráno. Stačí ale přibrat reprobedny, nebo cajón a při čekání na stop se instrumenty nepříjemně pronesou. Autobusy a vlaky se svou cenou nebezpečně blíží autům a zdaleka nepředstavují takové pohodlí. Ale někdy není zbytí. Záleží jenom na tom, jestli chcete hraním pokrýt všechny náklady na cestu a třeba si i něco málo vydělat, nebo vám stačí si pouze přivydělat a o to víc si užít zemi kam jedete.

Je ovšem potřeba si dát pozor na vyhlášku města, kde budete hrát. Busking totiž neovlivňují celostátní zákony, ale mnohem častěji je vymezen místní vyhláškou. Pravidla se tedy mění město od města. Například v některých německých a rakouských městech se musí pouliční umělci po hodině přesunout na nové místo, nebo hrát pouze ve vymezeném čase. V Mariboru, Veroně a dalších evropských městech platí, že buskeři potřebují povolení od místní samosprávy, za které se mnohdy platí. Všechna pravidla je nejlepší si ověřit na místě, ať už v informačním centru, kde se také většinou povolení kupuje, nebo přímo od strážníků. Jejich přístup je často velice shovívavý a nad pouličním umění jsou ochotni přimhouřit oči. Nelze však na jejich benevolenci spoléhat. Existují totiž i případy, kdy policisté sebrali buskerům nástroje, nechali je zaplatit pokutu a donutili opustit místo, kde hráli. Je lepší nic nenechat náhodě a zjistit si před začátkem vystupování všechny potřebné informace.

Když už jste dojeli do svého cíle a víte, že se nedostanete do křížku se zákonem, můžete začít hrát. Je dobré mít připravený až hodinový materiál, který můžete rozdělit do několika bloků. Ty potom můžete nasadit a spojit podle potřeby a diváků. Ať už se jedná o hraní na kytaru, kouzelnickou show, nebo třeba pouliční divadlo je potřeba, abyste měli všechno dobře nazkoušené z domova a cítili se při vystoupení sebejistě. Na místě už se potom budete moci soustředit hlavně na kolemjdoucí a oni ocení váš výkon. Nebojte se komunikovat úsměvem nebo pohledem. Základem úspěchu je najít dobré místo, které bude dostatečně frekventované a zároveň na něm bude dost prostoru, aby se vytvořil hlouček přihlížejících. Může se také stát, že se za celou hodinu nikdo nezastaví, ale to vás nesmí odradit. Důležité je si zachovat dobrou náladu. Hrajete hlavně pro sebe a když lidé uvidí, že si svoje vystoupení užíváte, rádi se zastaví. Když už budete mít kolem sebe dost přihlížejících, neváhejte toho využít a obejděte je s kloboukem. Busking je opravdu netradiční zkušenost. Je potřeba se připravit i na to, že umělec podává na ulici svůj nejlepší výkon a lidé ho míjejí naprosto bez zájmu. O to silnější jsou ovšem setkání s lidmi, kteří váš výstup ocení.