Z města se svezete pohodlně i lanovkou

Z města se svezete pohodlně i lanovkou Zdroj: Innsbruck Tourismus

10 skvělých tipů pro návštěvu Rakouska: Kultura, jídlo i sport

Rakousko není velké rozlohou a není pro statisíce Čechů ani žádnou neznámou zemí. Mnoho výhod ale nabízí – lepší služby než u nás, výborné místní jídlo v každém regionu a pro turisty zejména pozoruhodné kontrasty. Vysoké hory se střídají s jezery a vinice s historickými památkami. Podívejte se na několik tipů.

Štýrsko – adrenalin a jablka

Pokud byste si měli nechat poradit od samotných Rakušanů, tak by vás v létě mnoho z nich nasměrovalo do Štýrska, jemuž se říká „zelené srdce Rakouska“. Pro obyvatele našeho souseda je to jeden z nejoblíbenějších regionů na dovolenou. Právě tato část Rakouska doslova kontrasty oplývá. Na severu najdete mohutné hory s průzračnými jezery, zatímco na jihu Štýrska vinice, jablečné sady či termální prameny. Když se rozhodnete pro hory, tak nádherné je okolí Dachsteinu se známým ledovcem a národní park Gesäuse. Ideální pro horskou pěší turistiku či rafting. Pro cyklisty vybíráme stezku údolím řeky Enns, která může v závislosti na volbě trasy měřit 240 až 280 kilometrů a nabízí lehké i náročnější úseky. Místní speciality: šťavnatá jablka, šunka, olej z dýňových semen a ovocná vína.

Dovolená v rakouském Štýrsku.Dovolená v rakouském Štýrsku.|Herbert Raffalt

Vorarlbersko – Montafon

Je pravdou, že údolí Montafon patří k jednomu z nejvzdálenějších míst, kam můžete v Rakousku z Česka dojet. Ale pokud jde o pěší turistiku či cyklistiku, tak patří určitě mezi vůbec nejkrásnější místa střední Evropy. Je zde k dispozici například 16 různě koncipovaných pěších túr i s odborným doprovodem. Pro muže a zdatné jedince doporučujeme túru na Alpe Garnera, pro ženy putování za alpskými bylinkami (ano, i v tomhle vám zde poradí). Pokud raději šlapete do pedálů místo chození, tak zde existuje projekt BergePlus, v němž najdete mnoho cyklistických túr různé obtížnosti – zkuste Alpe Latons Tour či na elektrokolech cestu na Kristberg.

Korutany – teplá jezera

Jestli letos nepojedete k moři někam do Středozemí, tak rakouské Korutany jsou překvapivým místem, kde najdete absolutně čistou a nezvykle teplou vodu v místních jezerech, a to uprostřed Alp. Je to skutečně zvláštní, že voda je zde tak teplá – někdy až 28 stupňů. Proto několik tipů: U jezera Pressegger See se nachází první místní zážitkový park — kombinace dobrodružství, přírody a koupání. U jezera Millstätter See použijte pramici a zkoumejte zdejší zálivy. Faaker See zase nabízí kajakové túry po stopách Robinsona. U Wörthersee by v programu neměl chybět výlet do Pyramidenkogelu. Kromě nádherného výhledu kolem dokola je tu vyhlídková věž s nejvyšší zastřešenou skluzavkou, doporučujeme pro děti. V okolí jezera Klopeiner See v jižních Korutanech jsou skvělé rodinné cyklistické trasy v různých stupních obtížnosti.

Wellness se stává pomalu součástí všech dobrých hotelů a penzionů.Wellness se stává pomalu součástí všech dobrých hotelů a penzionů.|Franz Gerdl

Salcburk – nejstarší kavárny

Rodiště Mozarta je dostatečně známé svými uměleckými aktivitami, ale i památkami, dnes si však představíme některé kavárny a restaurace. Doporučujeme kávu s našlehaným mlékem „melange“ nebo dvojité espreso „Großer Brauner“ v kavárně Tomaselli, to je vůbec nejstarší kavárna Rakouska! Hned naproti v kavárně Fürst můžete ochutnat originální Mozartovy koule, které zde dodnes ručně vyrábí pravnuk jejich vynálezce. Je to ideální dárek. Večer pak navštivte nejstarší restauraci ve střední Evropě — Stiftskeller St. Peter. Nabízejí zde jídla podle originálních receptů z Mozartovy doby.

Burgenland – na kole kolem Neziderského jezera

Nejznámější a pravděpodobně nejoblíbenější cyklostezkou v nejvýchodnější rakouské spolkové zemi, Burgenlandu, je cyklostezka kolem Neziderského jezera — B10 Neusiedler See-Radweg. Trasa je sice rovinatá, ale není radno podcenit zdejší častý záludný protivítr. Jedete romantickými cestami podél pásu rákosí, máte krásné výhledy na jezero a narazíte i na idylické cestičky mezi vinicemi, mokřady a solnými jezírky. Pokud se rozhodnete pro kratší variantu, můžete se přes jezero z Illmitzu do Morbisch am See přepravit cyklotrajektem — ideální verze pro rodiny. Cyklostezka kolem největšího jezera Rakouska ale jinak měří 135 kilometrů.

Tyrolsko – Alpbachtal Seenland

Jistě jste už o mnoha místech slyšeli, že je to to „ryzí“ a „pravé“. Přesně to se v případě Tyrolska říká o regionu Alpbachtal Seenland, jenž se nachází uprostřed horského světa Kitzbühelských Alp a pohoří Rofan. Takže, co je zde to pravé? Alpbach, nejkrásnější vesnice se svým jednolitým stylem dřevěné architektury. Historický Rattenberg s malebnou pěší zónou, jenž je prý nejmenším městem Rakouska. Alpbachtal Seenland je skutečně ideálním místem pro turisty, kteří hledají autenticitu a útulnost a chtějí poznávat svět hor při pohodové turistice. Nemusíte zde tělo tolik namáhat.

Na kole k jihotyrolským vinařůmNa kole k jihotyrolským vinařům|Michaela Bučková

Linec – zelené město kultury

Linec, rozkládající se na březích Dunaje, je zcela jistě jedním z nejzelenějších měst Rakouska, vlastně tím i celé Evropy. Jen ve zdejší botanické zahradě rozkvétá na jaře více než 10 000 druhů rostlin. V Dunajském parku pak najdete různé osvětlené kulturní stavby. Zelené oázy nabízejí také střešní zahrádky a Lidová zahrada před Lineckým hudebním divadlem. V letních měsících je to open-air scéna při festivalu „Pflasterspektakel“ nebo Lineckém festivalu. Špičkový hudební zážitek pak nabízí „Mezinárodní Brucknerův festival“.

Innsbruck – pohorky, či lodičky? 

Pohorky, nebo vysoké podpatky? Chcete slyšet kravské zvonce, nebo barokní hudbu? V případě Innsbrucku to může být komplikované rozhodování, protože od městské kavárny k terase horské restaurace v nadmořské výšce 2000 metrů je to jen půl hodiny. Od výstavby nových lanovek na Nordkette se dolní stanice nachází v samém centru města a stanice navržené hvězdnou architektkou Zahou Hadidovou, se šikmým lanovým mostem přes Inn, jsou architektonickými skvosty. Innsbrucký Festival staré hudby slaví mistry hudby z období renesance a baroka, zatímco Innsbrucké taneční léto zve na uměleckou cestu kolem světa. Snad nikde jinde v Rakousku nejsou kultura ve městě a horské zážitky tak blízko sebe jako zde. Mezi parkem Karwendel, Stubaiskými a Tuxskými Alpami je například 40 horských tras.

Z města se svezete pohodlně i lanovkouZ města se svezete pohodlně i lanovkou|Innsbruck Tourismus

Klopeiner See – ráj bikerů

V nejjižnějším prázdninovém regionu Rakouska — v Klopeiner See (jižní Korutany) –, přímo na slovinských hranicích, se nachází skutečné eldorádo pro milovníky horských kol: nejdelší Flow Country Trail Evropy s více než 10 kilometry sjezdu se zastávkami, ostrými zatáčkami, stoly a 142 skoky. K tomu i cvičný parkúr a místo pro jízdy celých rodin. Na slovinské straně láká bikerská túra opuštěným dolem nebo Single Trail Park Jamnica.

Walkersdorf – hostinec Haberl

Do roku 2008 vařil špičkový kuchař Hans Peter Fink ve slavném vídeňském hotelu Sacher, ale pak se vrátil do rodného Štýrska. Vaří v hostinci Haberl ve Walkersdorfu u Ilzu společně se svou ženou Bettinou. Na jídelním lístku najdete telecí líčka na ryzlinku servírovaná s tvarohovými knedlíky, dále jehněčí hřbet podávaný s paprikovou polentou, řezy ze zelených fazolí a lardo. V elegantním a útulném hostinci je možné zakoupit i ručně vyráběné delikatesy vlastní značky „Fink’s“. Velmi kvalitní výrobky ze Štýrska (dýňové pesto, křemenáče v jablečném octě, nakládaná divoká jablíčka) jsou ke koupi i po celé zemi ve vybraných obchodech s delikatesami.

Osvěžující léta v Rakousku. Speciál Lidé a Země >>>