Na ostrově Islay najdete celkem 9 funkčních palíren. Za návštěvu stojí rozhodně všechny

Na ostrově Islay najdete celkem 9 funkčních palíren. Za návštěvu stojí rozhodně všechny Zdroj: Archív

Skotský ostrov Islay: Mekka pro milovníky kouřové whisky. Tady se pálí ty nejslavnější

V životě snad každého milovníka whisky přijde chvíle, kdy ho u sklenky oblíbeného destilátu popadne touha vyrazit přímo ke zdroji. A pokud už jste se přes klasické whisky propili až k mocnému rašelinnému kouři, pak budou vaše oči pravděpodobně pošilhávat po mapě směrem ke skotskému ostrovu Islay (pozor, čte se trochu nečekaně [ajla]), kde už po staletí vznikají nejslavnější kouřové whisky.

Takový výlet není nic, co by se dalo podniknout spontánně hned příští týden. V tomto případě se vyplatí plánovat pečlivě a předstihem. Jednoduše proto, abyste měli jistotu, že se sem vejdete. Celkem 9 funkčních palíren se totiž nachází na ostrůvku, který má od západu na východ zhruba 30 kilometrů a ze severu na jih jen o deset víc. A, bohužel pro nás, není nafukovací.

Jak se na Islay nejlépe dopravit? Na co si dát pozor? A které palírny tu rozhodně nevynechat?​ Praktické tipy pro plánování cesty jsme dostali od zkušeného cestovatele a whisky ambasadora Alkohol.cz Petra Pulkerta.

Kdy a jak cestovat na Islay

Pokud vyrážíte za whisky, plánujte svou cestu ideálně na období, kdy tu probíhá whisky festival Feis Ile, což je na konci května. Je ale třeba počítat s tím, že v tuhle dobu sem chtějí všichni. Ubytování je třeba rezervovat i s ročním předstihem a to samé platí pro prohlídky palíren. Pokud na festivalu netrváte, nejlépe vám tu bude v létě. A jak se do Skotska vydat?

Máte několik možností. Můžete vyrazit autem, ovšem na 2200 kilometrů si vyčleňte​ aspoň tři dny. Další možností je kompletní letecká doprava až na malé letiště Islay Glenegedale. Chce to ovšem přes Glasgow, kam z Prahy nejsou přímé lety. Ovšem, proletět se malým vrtulovým letadlem na Islay má svoje kouzlo. Pokud vám to za trochu komplikovanější cestování stojí, směle do toho.

Z našich zkušeností je nejlepší kombinovat leteckou dopravu do Edinburku nebo Glasgow, tam si půčit auto, dojet k pobřeží a trajektem se přepravit na ostrov. Na výběr máte ze dvou přístavů: Port Ellen na jihu nebo Port Askaig na severovýchodě.

Na ostrově samotném důrazně doporučujeme půjčení auta. Usnadní vám to cestování mezi jednotlivými palírnami a nebudete se muset spoléhat na veřejnou dopravu.

Které palírny na Islay stojí za návštěvu?

Jak už jsme psali výše, na Islay je celkem 9 funkčních palíren, kam se můžete jít podívat. Vezmeme to hezky abecedně: Ardbeg, Ardnahoe, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Lagavulin a Laphroaig. Stojí za to všechny. Jen u nejmladší palírny Ardnahoe je třeba počítat s tím, že byla založena teprve v roce 2019 a tak se nemůžete těšit na ochutnávku vyzrálé whisky s deseti křížky. To ale brzy určitě přijde a je se na co těšit.

Trochu punková palírna Ardbeg je proslulá svými experimentálními láhvemi. V rámci festivalu Feis Ile tu také probíhá Ardbeg Day, kde Ardbeg představuje speciální limitovanou edici. Pár láhví se zpravidla dostane i do běžného prodeje, ale příliš jich nebývá. Pokud tedy budete mít příležitost, ulovte si tu svoji na místě. Palírna Bowmore je nejstarší na ostrově. Skotská tu zraje v legendárním skladu Vault No. 1, který leží pod úrovní moře. Takovou whisky jen tak neochutnáte.

Palírnu Bruichladdich asi není potřeba představovat. Patří k těm nejslavnějším. Na své si tu přijdou všichni. Od květinové whisky The Classic Laddie, přes kouřovou Port Charlotte až k „železné pěsti v sametové rukavičce“, nejnakouřenější whisky světa, Octomore. Kromě whisky se tu vyrábí také slavný gin The Botanist. I palírna Bunnahabhain má v nabídce jak kouřovky, tak nenakouřené whisky. Názvy tamních lahůdek jsou zpravidla ve skotské gaelštině a doporučujeme ochutnat zejména jejich whisky stařenou v sudech po sherry.

Whisky z palírny Caol Ila je plná kouře, ale přitom jemná. Rádi tu experimentují se sudy a jejich limitka ze sudů po muškátovém víně patří ke skutečným klenotům. Lagavulin je naopak z těch nejvýraznějších kousků, které na Islay potkáte. Možná i proto je jednou z nejprodávanějších značek nakouřené whisky.

Abecedně poslední je další legenda, jejíž jméno mezi fanoušky kouře vzbuzuje Pavlovův reflex. Whisky Laphroaig je vyhlášená pro svoje medicinální aroma s výraznou jódovitostí,​ pro kterou se jí někdy přezdívá lékárna. Pokud jste ji ještě neochutnali, rozhodně si tenhle zážitek nenechte ujít.

Při plánování návštěv jednotlivých destilerií si vždy ověřte, jestli ta konkrétní palírna zrovna neprochází rekonstrukcí, nemá zavřeno (hlavně mimo sezónu ​v zimě) nebo nemá takzvanou „silent season“, tedy období, kdy je kompletně zastavený provoz, všechno se čistí a probíhá údržba. Zpravidla se tyto odstávky plánují na letní měsíce.

Ve většině palíren najdete základní prohlídku, během které vás provedou provozem, vysvětlí výrobní procesy a na závěr ochutnáte základ tamní produkce. Pokud vám to nestačí, můžete sáhnout po pokročilejších prohlídkách, kde už můžete třeba degustovat whisky rovnou ze sudů. Doporučujeme si program naplánovat podle rozvrhu jednotlivých palíren, aby se vám jednotlivé prohlídky nepřekrývaly a zbyl vám čas na přejezdy mezi nimi. Místa si rozhodně rezervujte s předstihem on-line.

Ubytování a jídlo na Islay

Když plánujete ubytování, myslete i na to, kde byste rádi jedli. Islay je opravdu maličký ostrov a restaurace tu nenajdete na každém rohu. Obzvlášť pokud cestujete ve větší skupině​, chcete si místo u stolu zajistit dopředu, aby nehrozilo, že si nesednete. Pokud by se to přecijen stalo, můžete zvolit nákup v místním supermarketu a večeři si vychutnat na pláži s výhledem na palírny. Má to taky něco do sebe. Pokud tedy zrovna neprší. Pak doporučujeme spíše zavelet ústup a povečeřet na pokoji.

Zvolíte-li ubytování v hotelu, ve většině z nich vás ráno nakrmí. Před celodenním degustováním whisky to rozhodně oceníte, tak snídani nepodceňte​. Pokud preferujete ubytování v soukromí, i airbnb tu funguje celkem spolehlivě. Možnost vlastního vaření vám navíc ušetří stres s lovem restauračních zařízení. I tady ale platí, že kdo dřív přijde, ten dřív bere. Islay má zhruba 3000 stálých obyvatel, takže ani tyto kapacity nejsou nekonečné.

Ve chvíli, kdy máte vyřešenou cestu, ubytování, jídlo a prohlídky, zbývá jen jediné. Těšit se na den, kdy se konečně zhluboka nadechnete vůně přímořského větru, sladu a kouře. A do té doby můžete chuťové buňky​​ pečlivě připravovat na náročnou cestu. Whisky všech palíren s výjimkou nejmladší Ardnahoe najdete v nabídce Alkohol.cz. Užijte si to!