Ski Amadé je největší lyžařskou oblastí u našich jižních sousedů

Ski Amadé je největší lyžařskou oblastí u našich jižních sousedů Zdroj: Archív

Ski Amadé je největší lyžařskou oblastí u našich jižních sousedů
Ski Amadé je největší lyžařskou oblastí u našich jižních sousedů
Ski Amadé je největší lyžařskou oblastí u našich jižních sousedů
  Adventní stezka v oblasti Katschberg-Rennweg
Jednou z dalších atrakcí, která může zdejší pobyt ozvláštnit, je Týden balónů v obci Mautendorf
8
Fotogalerie

Let balónem, večeře v gondole nebo túra pod hvězdami. Lyžování v srdci Evropy nabízí i mnoho dalších aktivit

Lyžařská sezona 2023/24 už naplno vypukla ve všech střediscích Čech i v okolních zemích. Leckde u příležitosti zahájení připravili speciální kulturní akce – třeba v rakouské oblasti Schladming-Dachstein vystoupil britský zpěvák Robbie Williams, u nás ve Špindlu zase zahráli Tata Bojs nebo Monkey Bussines. Přinášíme pár tipů, kam se vypravit a kde vás na horách čekají novinky či speciální programy.

Klenot na Slovensku

Region Liptov, který se nachází v oblasti Nízkých Tater, představuje ideální kombinaci malebné krajiny a lyžařských radovánek. Místní střediska přitom nabízejí moderní vybavení a příjemné ubytování. Navíc odkudkoli se podíváte, narazíte tu na dechberoucí výhledy na okolní hory. Oficiální zahájení lyžařské sezony zde proběhlo tradičně na Chopku, a to lyžováním a módní přehlídkou liptovských a horehronských krojů. I když území celého liptovského regionu není příliš velké, najdete zde bohaté tradice, kulturní a historické dědictví a nespočet přírodních krás. Největším lyžařským střediskem nejen na Liptově, ale na celém Slovensku je Jasná. Nabízí 34 sjezdovek všech stupňů obtížnosti a několik lyžařských cest, to vše v celkové délce 50 kilometrů a díky své nadmořské výšce i záruku sněhu od prosince až do dubna. Letošní zimní sezona zde bude výjimečná i konáním prestižních lyžařských závodů Světového poháru žen AUDI FIS WORLD (20. a 21. ledna 2024). Slaví se i výročí propojení areálů Chopok Sever a Chopok Jih i znovuotevření Rotundy pod tímto vrcholem. Celá oblast je známá i hojným výskytem termálních pramenů, a proto si pobyt můžete zpříjemnit koupáním v oblíbených komplexech v Tatralandii, v Gino Paradise Bešeňová nebo v lázních Lúčky. Z Prahy sem pojedete zhruba pět a půl hodiny, o dvě méně to trvá z Brna, z Ostravy vám cesta zabere dokonce jen málo přes dvě hodiny. Veškeré informace včetně aktuálních nabídek najdete na www.visitliptov.sk.

Lyžařské Eldorádo

Ski Amadé je největší lyžařskou oblastí u našich jižních sousedů. Spojuje několik regionů v Salcbursku a Štýrsku: Gastein, Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Grossarltal a Hochkönig a láká na neuvěřitelných 760 kilometrů sjezdovek a 270 vleků. A tak si tu na své přijde opravdu každý – náruživí sportovci toužící po náročnějších terénech zamíří do oblasti Schladming-Dachsteinu, v Radstadt-Altenmarktu si zase užijí hlavně ti, kteří sem míří za rodinnou zábavou. Večery ve Ski Amadé pak zdaleka nejsou jen o sjezdovkách, běžeckých nebo sáňkařských tratích; jedinečná atmosféra je jako stvořená pro romantické zážitky. A tak se i tady můžete vydat do některého ze zdejších bazénových a saunových areálů nebo využít nabídky večeře z lokálních surovin v horské chatě, na kterou se dostanete na saních tažených koňmi. Ojedinělým zážitkem může být i večeře podává v kabině lanovky, takzvaná gondola dinner.

Pokud si dovolenou rádi plánujete dopředu, určitě oceníte mobilní aplikaci Ski Amadé. Díky fotorealistickým 3D mapám máte neustálý přehled o celé lyžařské oblasti. Na místě pak můžete využít i jeden ze 400 free wi-fi hotspotů.

Během zimní sezony Ski Amadé pro své návštěvníky připravuje mnoho různých akcí i zvýhodněných balíčků. Pokud sem například přijedou rodiče s malým dítětem narozeným od roku 2021 výš, mohou si pořídit jen jeden přenosný skipas a střídat si ho. Za příznivější ceny tu bude lyžovat i rodina s třemi a více dětmi, speciální nabídku mohou využít senioři starší 60 let nebo ti, kteří se na lyže vrací po delší pauze. Od 16. do 23. března 2024 se pak koná takzvaný „Ladies Week“, tedy týden pro ženy (ale přijet sem mohou i muži…), a tak ve vybraném ubytování dostanete k týdennímu pobytu ve dvoulůžkovém pokoji jeden skipas úplně zdarma.

Velkou výhodou Ski Amadé je určitě také možnost zajistit si lyžařský skipas online za lepší cenu – čím dříve rezervaci provedete, tím méně budete platit. Novinkou, kterou ocení hlavně mladší ročníky, jsou tipy na výjimečná a fotogenická místa, kde si lze udělat selfie a sdílet ho pak na sociálních sítích se svými přáteli. Na seznamu těchto spotů najdete třeba start sjezdovky Světového poháru v Zauchensee, dále 140 metrů dlouhý visutý most Stubnerkogel nebo přírodní klenot Kaiblingalm ve středisku Hauser Kaibling.

Pokud se navíc přidáte do Klubu přátel Ski Amadé, čekají vás speciální nabídky, zvýhodněné ceny skipasů či pobytu i partnerské akce. Při cestě autem z Prahy do středisek oblasti Ski Amadé počítejte zhruba s pěti hodinami. Všechny informace a aktuální nabídky najdete na www.skiamade.com/cs.

Klid a pohoda v salcburských Alpách

Pro ty, kteří hledají kombinaci klidu a lyžařské vášně, může být tím pravým místem pro strávení zimní dovolené salcburský Lungau. I když je tato horská oblast proslulá svými malebnými vesnicemi se zachovalými tradicemi, stále patří k těm, které jsou našimi turisty vcelku málo objevené. V zimě i v létě tu ale najdete opravdový ráj se spoustou báječných atrakcí. Navíc se jedná o jednu z nejslunečnějších oblastí v Rakousku a díky svému přírodnímu bohatství a udržování tradic se od roku 2012 řadí na seznam biosférických rezervací UNESCO. Trojice lyžařských areálů (Katschberg, Grosseck-Speiereck a Fanningberg) nabízí 150 kilometrů sjezdovek a díky své příznivé nadmořské výšce přes 1000 metrů nad mořem i jistotu sněhu po dlouhou dobu roku. Najdete tu i kvalitní běžecké stopy. Pro milovníky hvězd se nabízí výborná možnost pozorování noční oblohy, ať už na organizovaných akcích, nebo na samostatných výletech – díky izolované poloze je zde minimální světelné znečištění. Jednou z dalších atrakcí, která může zdejší pobyt ozvláštnit, je Týden balónů v obci Mautendorf. Od 6. do 12. ledna 2024 mají návštěvníci možnost proletět se balonem a vychutnat si pohled na hory z ptačí perspektivy, při troše štěstí a za příznivého počasí i přeletět Alpy až do Slovinska nebo Itálie. Součástí akce je i Noc balonů, během které na nebi za zvuků hudby „tančí” balony různých barev a tvarů.

Z oblasti Lungau, konkrétně z městečka Oberndorf, pochází také známá vánoční píseň Tichá noc (Silent Night). Jejími autory jsou Franz Xaver Gruber (skladatel) a Joseph Mohr (textař) a píseň byla poprvé uvedena v kostele sv. Mikuláše právě v Oberndorfu během půlnoční mše 24. prosince roku 1818. Pokud sem zavítáte, budete mít možnost seznámit se s historií slavné písně a se zdejší atmosférou.

Všichni hosté, kteří v zimní sezoně tráví dovolenou v salcburském Lungau a bydlí u některého z partnerských poskytovatelů ubytování, obdrží při svém příjezdu kartu LungauCard Winter. Ta opravňuje ke zlevněnému využití mnoha atrakcí v celém regionu. Do Lungau dojedete autem z Prahy za zhruba pět a půl hodiny. Více informací o celém regionu najdete na www.lungau.at.

Na Klínovci najdete dlouhé sjezdovky i bubliny

Na severozápadě Čech v Krušných horách najdete oblíbený Klínovec, největší propojený lyžařský areál u nás. Svou polohou a skvělými podmínkami pro lyžování láká Klínovec české i zahraniční návštěvníky, leží totiž přímo na hranici s Německem. Zdejší sjezdovky jsou vhodné pro začátečníky i zkušené lyžaře, nachází se tady i jedna z nejdelších tratí u nás – 5200 metrů dlouhá sjezdovka Rondo. Celý areál je vybaven moderními lanovkami, takzvanými bublinami, které zajistí svým návštěvníkům příjemné přesuny. Spolu s moderní infrastrukturou a neotřelou atmosférou Krušných hor představuje Klínovec neodolatelnou destinaci pro zimní radovánky a při lyžování můžete využít i propojení s německým Fichtelbergem. Ceny skipasů jsou stejné jako loni a z Prahy sem dojedete za méně než dvě hodiny, z Plzně cesta trvá asi hodinu a 15 minut. Více informací na www.klinovec.cz.