Letos bylo v Chorvatsku zatím  zaznamenáno 835 000 návštěvníků z České republiky

Letos bylo v Chorvatsku zatím zaznamenáno 835 000 návštěvníků z České republiky Zdroj: Profimedia.cz

Písečná pláž v zátoce Slanica na ostrově Murter
Rovinj
National park Krka
Pláž Banje v Dubrovníku
Krk - Vrbnik
14
Fotogalerie

České turisty vyšší ceny nezastavily, vzali Chorvatsko útokem, letos jich tam bylo kolem 850 tisíc

V Chorvatsku se od letošního ledna platí eurem. Také se tam o něco zvýšily ceny a země je od začátku roku součástí schengenského prostoru. To jsou změny, ale jedna věc se moc nezměnila – pořád je to země, kam jezdí do ciziny nejvíce českých turistů. Od ledna do konce listopadu zde bylo zaznamenáno 835 000 příjezdů návštěvníků z České republiky, takže celkové číslo bude ještě o něco vyšší. „Byla to vynikající sezona a je to návrat na dobu před covidem,“ řekl k tomu Miodrag Mlačić, ředitel Chorvatského turistického sdružení pro Českou a Slovenskou republiku.

Chorvatsko je přitom pro Čechy tradičně v mnohém zejména při letní dovolené specifické. Ostatně je tomu tak už přes sto let, protože už ve 20. letech minulého století tam jezdilo ročně na 20 000 českých turistů. Do Chorvatska se z Česka nadále jezdí převážně individuálně a ani letos to nebylo jiné – 74 procent lidí tam jelo tímto způsobem a jen 26 procent s cestovní kanceláří. V soukromí pak bydlelo přes 54 procent českých turistů a mnozí se vracejí na svá oblíbená, ověřená a pro ně známá místa. V hotelech bydlelo 16 procent našich turistů, v kempech stejný počet a na lodích pobývalo téměř pět procent Čechů. V tom posledním případě obliba pobytů u chorvatského pobřeží u českých turistů pořád roste.

Zajímavé jsou nejoblíbenější destinace – těmi jsou Umag, Vir, Biograd na Moru, Medulin, Baška Voda a Poreč. V případě regionů jsou pak na špičce Splitsko-dalmatský, Istrijský a Zadarský.

Pokud jde o celkový počet přenocování, jsou Češi za minulý rok v Chorvatsku na pátém místě, před námi jsou turisté z Německa, Slovinska, Rakouska a Polska.

A co se může v příštích letech v Chorvatsku změnit? „Jedna věc se nezmění, a tou je, že turisté z České republiky jsou našimi velmi vítanými hosty. Chceme ale posílit celoroční a regionálně vyváženější cestovní ruch, zaměřit se na rozšíření možností při poznávání historie a přírody všech našich regionů a u toho budeme důsledně dbát na ochranu životního prostředí,“ dodává Miodrag Mlačić, ředitel Chorvatského turistického sdružení pro Českou a Slovenskou republiku.