Video placeholde
Trh Maeklong v Thajsku, kterým projíždí vlak.
Trh Maeklong v Thajsku, kterým projíždí vlak.
Trh Maeklong v Thajsku, kterým projíždí vlak.
Trh Maeklong v Thajsku, kterým projíždí vlak.
Trh Maeklong v Thajsku, kterým projíždí vlak.
11
Fotogalerie

Ostře sledované vlaky v Thajsku: Fascinující trh Maeklong je na kolejích a od vlaku vás dělí centimetry

Když v letech 1903 a 1906 objednala thajská Maeklongská železnice tři lokomotivy od německé firmy Lokomotivfabrik Krauss & Comp., nemohla tušit, že fotografie a videa části této tratě budou ještě v 21. století kolovat po celém světě. Důvodem je to, že vlaky jezdí několikrát denně přímo přes trh Maeklong, přezdívaný Talat Rom Hup, což znamená „deštníkový trh“. Protože vlak jede skutečně jen několik desítek centimetrů od davů prodávajících i návštěvníků, je to prvořadá atrakce. A je to místo, kde se dokonale propojuje sen turistické neobyčejnosti s každodenní realitou.

Pokud dorazíte na železniční trh Maeklong v době, kdy zde vlak neprojíždí (ten přes trh projede vždy v 8:30, 9:00, 11:15, 11:30, 14:30 a 15:30), tak zde žádný velký mumraj nezažijete. Místní jako obvykle nakupují čerstvé mořské plody, ovoce či zeleninu. Obchůdky se suvenýry jsou prázdné, ale čekají, až budou moct jako chobotnice polapit turisty, kteří sem nemíří primárně kvůli nákupům, ale proto, aby jejich mobily mohly zachytit zcela unikátní okamžiky, kdy pomalu jedoucí vlak rozsekne trh na chvilku na dvě půlky.

Zboží ležící na zemi je od kolejí vzdálené na dosah ruky a někdy je uloženo tak, že vlak nad ním dokonce projíždí. Když stojíte u trati, mine vás lokomotiva skutečně o desítky centimetrů a můžete si na ní i vagony sáhnout (to ale samozřejmě nikdo nedoporučuje). Když vlak mine jednotlivé prodejce, ti přímo nad tratí opět rychle natáhnou rolety podepřené kovovými tyčemi, jinak by se celý den na thajském slunci nedalo vydržet. A je to dobrý moment pro pořízení dalšího videa.

Je to celé taková několikaminutová atrakce, za kterou většina lidí přijíždí ze zhruba 60–70 kilometrů vzdáleného thajského hlavního města Bangkoku. Otázkou u podobných věcí vždy ale je, zda to není jenom pro turisty vytvořený marketingový přelud, na kterém chce někdo rýžovat peníze. Viděl jsem po světě mnoho nejrůznějších nakašírovaných míst, ale Talat Rom Hup má své obrovské kouzlo. Navíc jen na málo místech ve světě si pořídíte tak originální fotky a videa. A je to fakt „mazec“, když těsně kolem vás středem trhu projíždí vlak po kolejích s rozchodem přesně jeden metr. Ten pocit je neopakovatelný. Je zvláštní, a až ho absolvujete, je nejvyšší čas dát si v restauraci na mininádraží (to budete od kolejí dva tři metry) kokos za 20 bahtů. Což je v přepočtu 13–14 korun. No nekupte to!

Když už se na trh Maeklong vypravíte, pár minut chůze od něj je známá místní restaurace Dang Sea Food. Ne, že by to bylo vizuálně místo, které musíte vidět, navíc někoho mohou odrazovat její rozlehlé prostory, ale jídlo je zde úžasné. V kombinaci s vlakem projíždějícím trhem je to dobrý tip na zhruba půldenní výlet z Bangkoku.