Ostrov věčného jara. Madeira je skvělým místem na pěší výlety a nabízí i výborné jídlo

Ostrov věčného jara. Madeira je skvělým místem na pěší výlety a nabízí i výborné jídlo Zdroj: Úřad pro cestovní ruch Madeira

Ostrov věčného jara. Madeira je skvělým místem na pěší výlety a nabízí i výborné jídlo
Ostrov věčného jara. Madeira je skvělým místem na pěší výlety a nabízí i výborné jídlo
Ostrov věčného jara. Madeira je skvělým místem na pěší výlety a nabízí i výborné jídlo
Ostrov věčného jara. Madeira je skvělým místem na pěší výlety a nabízí i výborné jídlo
Ostrov věčného jara. Madeira je skvělým místem na pěší výlety a nabízí i výborné jídlo
18
Fotogalerie

Na Madeiře vás čeká zážitková nirvána a nesmírně rozmanité možnosti krátkých výletů

 Portugalský ostrov Madeira vypadá na mapách ztracen v nekonečných vodách Atlantického oceánu. Ovšem na turistické mapě není vůbec ztracen. Naopak. Je kouzelný, geologicky dramatický, hýří barvami a je považovaný za velmi pozoruhodné místo. Najdete zde pláže s černým pískem, je to skvělé místo na procházky a rozjímání a je zde i výborné jídlo.

Madeira byla opakovaně zvolena nejlepší ostrovní destinací v Evropě. Jedním z hlavních důvodů je široká nabídka různých zážitků. Clarissa Machadová z madeirského Úřadu pro cestovní ruch k tomu říká: „Pokud jste ve Funchalu, největším městě ostrova, musíte navštívit trh. A během dopoledne také rybí trh. Hned vedle něj je také skvělá restaurace Peixaria no Mercado, kde se podávají právě čerstvé ryby z trhu. Dalším kouzelným místem je náš vavřínový les, kterému se říká laurisilva. V případě, že se rádi koupete, doporučuji Garajau, oblázkovou pláž v přírodní rezervaci, nebo se vydejte na pláž Seixal na severním pobřeží s úžasnou černou písečnou pláží hned vedle zelených útesů.“

Levády a další atrakce

Jedním z nejlepších způsobů, jak Madeiru poznat, je pěší turistika. Najdete zde 

levády, tedy systém kanálů, z nichž mnohé pocházejí až z 15. století. Levády hrají zásadní roli při zásobování místních farem vodou, která je nezbytná pro zemědělství. Procházky po levádách vás provedou podél tohoto systému a najdete je jak ve vlhkých oblastech na severu, tak v sušších oblastech na jihu. Nenechte si ujít velmi oblíbenou procházku levádou Rabaçal. Tato procházka je dlouhá pouhých 10 kilometrů, vede kolem tří levád a cestou můžete vidět více než dvě desítky vodopádů.

Jednou z nejkrásnějších cest po ostrově je pak Boca do Risco, která vede starou vinařskou stezkou po útesech severního pobřeží. V překladu znamená Boca do Risco „nebezpečný hřeben“. Ano, potkáte zde strmé útesy, uvidíte divoký Atlantik, to vše kombinované s kouzlem místní zemědělské krajiny. Dříve se touto cestou nosily vinné hrozny ze severu Madeiry na jih. Dnes má tato túra kolem 12,5 kilometru a není fyzicky moc náročná. 

Pozoruhodným zážitkem je třeba návštěva přírodního koupaliště (říká se mu i lávové bazénky či mořské lázně) ve městě Porto Moniz. To se nachází v severozápadní části ostrova. Tato přírodní koupaliště vznikla ochlazením sopečné lávy a voda v nich pochází z moře. Slaná voda do bazénu přitéká a odtéká, což znamená, že se vždy koupete v čerstvé vodě. Přestože jsou bazény přírodní, je zde k dispozici vybavení, jako jsou skříňky a sprchy, které můžete při návštěvě využít.

Jednou z největších atrakcí města Funchal je pak botanická zahrada. Místní obyvatelé ji znají pod názvem Jardim Botânico da Madeira a nachází se pouhý kilometr od centra města. To znamená, že si při prohlídce více než 2 000 rostlin, které zahrady na svahu zaplňují, užijete nádherný výhled. Mnoho rostlin je původních, ale je zde i část vyhrazená pro vzácné cizokrajné rostliny. V botanické zahradě se nachází také Papouščí park, kde budete mít možnost vidět působivou sbírku tropických barevných ptáků.

Kde bydlet

Hotel Orca Praia je výjimečný zejména kvůli své poloze. „Nachází se na svahu nad pláží nedaleko hlavního města Funchal a patří mezi místa, které mají nejlepší výhledy na ocean v celé Evropě,“ říká Ilona Topolová, tisková mluvčí cestovní kanceláře Blue Style, která zájezdy na Madeiru pořádá. Výhled na moře je stejně poutavý i z velkého hotelového bazénu.

Zajímavou možností na ubytování je i luxusní pětihvězdičkový hotel Pestana Royal, který najdete několik kilometrů od města Funchal. Je to lokalita s výborným panoramatickým výhledem do okolí a na svahy útesu Cabo Girao.

A do třetice je dobrou variantou k pobytu all inclusive hotel Pestana Ocean Bay, který se nachází u jedné z nejznámějších pláží ostrova, u Praia Formosa. 

Jídlo a pití

A co na Madeiře ochutnat? Odpovídá opět Clarissa Machadová z místního Úřadu pro cestovní ruch: „Máme několik druhů chutných banánů a totéž platí o naší mučence. Z mořských plodů bych doporučila madeirskou specialitu, rybu espada. Pokud jste milovníci masa, ochutnejte espetadu, hovězí špíz s bobkovým listem, česnekem a solí. Je opravdu vynikající a kombinuje se s místním chlebem Bolo do caco, plackou ze sladkých brambor podávanou klasicky s česnekovým máslem. Z nápojů je slavné dezertní víno madeira, ale zkusit můžete i nápoj poncha. To je tradiční alkoholický drink, který se vyrábí z aguardente de cana (destilovaný alkohol ze šťávy z cukrové třtiny), medu, cukru a pomerančové nebo citronové šťávy. Některé druhy obsahují i jiné ovocné šťávy. A ti, kteří mají rádi sladké, mohou navštívit UauCacau, regionálního výrobce čokolády.“