Emirát Rás al-Chajma nabízí zážitky v horách, lov perel i koupání v moři

Emirát Rás al-Chajma nabízí zážitky v horách, lov perel i koupání v moři Zdroj: RAKTDA

Emirát Rás al-Chajma nabízí zážitky v horách, lov perel i koupání v moři
Emirát Rás al-Chajma nabízí zážitky v horách, lov perel i koupání v moři
Emirát Rás al-Chajma nabízí zážitky v horách, lov perel i koupání v moři
Emirát Rás al-Chajma nabízí zážitky v horách, lov perel i koupání v moři
Emirát Rás al-Chajma nabízí zážitky v horách, lov perel i koupání v moři
13
Fotogalerie

Dobrodružství na Vrcholku stanu. V emirátu Rás al-Chajma můžete střídat relax s neobvyklými zážitky

 Jeden ze sedmi států Spojených arabských emirátů je Ras Al Khaimah (česky Rás al-Chajma), v překladu Vrcholek stanu, kde si můžete užít hodně dobrodružství či nevšedních zážitků v horách i jinde. Podívejme se na pět našich tipů.

Základním rozdílem oproti většině rozlehlého Arabského poloostrova jsou v Rás al-Chajma hory. V pohoří Al-Hadžar se nachází i nejvyšší hora Spojených arabských emirátů Jebel Jais (česky Džabal Bil Ajs). Tam vyrazíme na první zastávku.

Zipliny na Jebel Jais

Jais Sky Tour je ideálním místem pro adrenalinový zážitek. Nachází se v nadmořské výšce něco málo přes 1600 metrů ve skalnatých horách a na návštěvníky zde čeká složitá trasa šesti ziplinů (lanových skluzů), které měří od 337 metrů až po více než jeden kilometr. Ve speciálně upraveném postroji letíte průměrnou rychlostí 60 kilometrů za hodinu pohořím Al-Hadžar. Celý zážitek trvá přibližně dvě hodiny.

V Al-Hadžaru je i Jebel Jais Flight, nejdelší zipline na světě, který je dlouhý 2832 metrů, kde letíte nad údolím rychlostí 120 až 160 kilometrů. Je to spíše pro silnější povahy, ale je to velmi dobře zabezpečená atrakce. Nemusíte se bát.

Emirát Rás al-Chajma nabízí zážitky v horách, lov perel i koupání v mořiRAKTDA

Kurz přežití

Chvilku ještě budeme pokračovat v dobrodružství. Další zastávkou je proto tábor Beara Gryllse Explorers Camp. Ten nabízí kurz různých technik přežití v neúrodném terénu pouště i v horské skalnaté divočině Spojených arabských emirátů. Edward Michael Grylls přezdívaný Bear, je britský dobrodruh, spisovatel, skaut, moderátor a bývalý příslušník speciálních jednotek SAS. Proslavil se jako průvodce v seriálu Nutné k přežití vysílaném na stanici Discovery Channel. Zdejší kurz přežití může mít jen pár hodin, ale také celých 24 hodin, podle vašeho výběru.

Perlová farma

Rás al-Chajma má mimořádnou a dlouho historii lovu perel, která sahá několik tisíciletí do minulosti. K připomenutí tohoto dědictví byla otevřena perlová farma v Suwaidi, která se nachází v nejsevernější části emirátu. Jak to vypadalo kdysi, lze zažít na palubě tradiční lodi, na které místní vyráželi na lov perel. Na závěr cesty si turisté mohou otevřít ústřice a zjistit, zda trefili jackpot a našli svou vlastní arabskou perlu.

Emirát Rás al-Chajma nabízí zážitky v horách, lov perel i koupání v mořiRAKTDA

Pláž Flamingo

Emirát Rás al-Chajma je proslulý i nádhernými zlatými plážemi, které jsou protkány luxusními resorty, ostrovy, zátokami a mangrovovými porosty. Pláž Flamingo Beach je ukrytá ve vysokých dunách a je oblíbeným místem pro milovníky slunce, přírody a vodních sportů. Teplá voda a mělké břehy z ní činí ideální místo i pro rodiny s dětmi. Po pláži se snadno procházíte díky labyrintu propletených chodníků, které vedou k různým vybraným místům k sezení. Chodníky umožňují snadné manévrování také s kočárky, chodítky i invalidními vozíky. Zahlédnete zde i velbloudy, kteří se potulují po břehu, aby se vykoupali ve vodách zálivu. K dispozici je dostatek parkovacích míst.

Jezdecké centrum Al Wadi

Při návštěvě jezdeckého centra Al Wadi uprostřed červených dun pouště se můžete zúčastnit lekcí jízdy na koni nebo se v klidu projíždět dunami v sedle tohoto ušlechtilého zvířete. Prostorné oplocené výběhy a jízdárna umožňují bezpečnou výuku jízdy. Děti se také mohou naučit, jak se starat o poníky a koně, a to formou lekcí mytí, ošetřování a vodění zvířat. Středisko je i domovem krásných arabských koní, houpavých velbloudů a vzácných přímorožců. Přímorožec je národní zvíře Spojených arabských emirátů a největší savec, který žije v pouštích Rás al-Chajma. Na počátku sedmdesátých let 20. století byl považován za zvíře na pokraji vyhynutí. Podařilo se ho ale zachránit a dnes žije několik tisíc jedinců.

Kde v Ras al-Chajma bydlet

„Hlavním lákadlem všech zdejších resortů je to, že za své peníze dostanete kvůli nižší cenové hladině o něco víc než v nedaleké Dubaji či sousedním Ománu. Protože Rás al-Chajma je novější destinací pro turisty, vše je moderní a dobré služby jsou všude,“ říká Ilona Topolová, mluvčí cestovní kanceláře Blue Style, která sem pořádá zájezdy.

A zde je několik různorodých tipů Reflexu. Jen upozornění – wi-fi je ve všech veřejných prostorách zmiňovaných hotelů a na pokojích zdarma. Bez toho mnoho lidí ostatně už ani nechce cestovat.

BM Beach Resort: Pohodička u pláže za dobré peníze v moderním středisku. Vhodné pro relax, opalování, lenošení, čtení na lehátku a hry s dětmi. Vypnete a o zbytek už se zde postarají. Doporučuje se proto mít v případě jídla a pití službu all inclusive. Je zde pěkná písčitá pláž dlouhá 800 metrů. Za nákupy se musí asi tři kilometry daleko.

Al Hamra Village/Residence: Jedná se o velký areál rozdělený do dvou hotelů. Rezidence leží přímo u soukromé pláže a Village nabízí klid za hlavní budovou, odtud je to k pláži několik stovek metrů. Lehátka, slunečníky a plážové osušky zdarma. Poblíž je golfové hřiště či velké možnosti nakupování (pěšky jste tam za 10-15 minut). Cesta na letiště v Dubaji trvá zhruba hodinu.

Hotel Hilton Ras Al Khaimah Beach Resort & Spa: Vhodný je pro romantickou dovolenou, ale také pro rodiny s dětmi. Najdete zde možnosti pro všechny. Je tady bazén s klidovou zónou pouze pro dospělé, ale na druhou stranu je zde i dětský klub, hřiště a tobogán. Písčitá pláž se rozkládá přímo u hotelu a vstup do moře je příjemně pozvolný. Super jídlo, od obyčejného občerstvení až po gurmánské pokrmy o několika chodech, řada mezinárodních kuchyní. V okolí golf a můžete si vyzkoušet i katamarán.